Szeretem a különböző kiadók eltérő stílusú kínálatát felfedezni, illetve utánajárni, hogy egy-egy alkotó miket tett még le az asztalra, már azon kívül, amivel sikerült találkozni. Így jutottam el a remek Honey Buzznak hála, Paul Salomonon keresztül a 2021-es Genotype-hoz és a Genius Gameshez. Utóbbi kiadó különlegessége, hogy társasjátékai kifejezetten tudományos témával kerülnek napvilágra, legyen szó a sejtekről, az ökoszisztémáról, a periódusos rendszerről vagy éppen a szubatomi részecskékről. Esetünkben utóbbiak szolgálnak központi elemként, miközben atomokat építünk, hogy különböző elemeket szerezhessünk. És hogy spoilerezzek egy kicsit: bár az iskolapadban lett volna ilyen szórakoztató ez a világ, akkor talán én is jobban szerettem volna a kémiát és a fizikát.

Subatomic: An Atom Building Game

  • Partner/kiadó: Genius Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 40 EUR, nagyjából 14 400 forint, de itthon is kapható

De mivel inkább humán, mintsem reál beállítottságú vagyok, kifejezetten irritáltak ezek a tantárgyak, avagy általában éppen csak átcsúsztam belőlük, viszont így hirtelenjében azt mondom, hogy ha már akkor is rendelkezésre álltak volna a Genius Games produktumai, talán az én életem is egyszerűbbé válik. Merthogy a tudást szórakoztató módon a legcélszerűbb átadni, és azt már az elején érdemes elmondani, hogy nincs ez másként a Subatomic: An Atom Building Game esetében sem, ami inkább családi játékként funkcionál, nem szükséges hozzá semmilyen lexikon vagy tankönyv, ellenben színes és vidám stílusával könnyen átadhatja a legfontosabb tudnivalókat. Ehhez a megszokottnál keskenyebb dobozban találunk egy központi táblát, 4 játékostáblát, számos jelzőt (fa és műanyag) a célokhoz és a protonok, neutronok, elektronok követéséhez), 32 energiatokent és egy kezdőjátékos-jelölőt, valamint több mint 100 kártyát a fizikusokkal, különböző összetevőkkel. Utóbbiból megy egy-egy startpakli a játékosokhoz, kvarkokkal és fotonokkal, miközben a piactérre az összetettebb szubatomi kártyák kerülnek, illetve a főtáblára tesszük az elemeket. Jöhet is a felfedezés!

Atomépítő kisiparosok

A Subatomic: An Atom Building Game egy roppant egyszerű koncepcióval ellátott draftolós, pakliépítős társas, ami azonban számos lehetőséget ad a játékosok kezébe, akik ennek megfelelően igyekeznek mielőbb elemeket és győzelmi pontokat szerezni. Mindenki egy kvarkokkal teli kezdőpaklival indít, amiből 5 lapot húz a saját körében, majd ezekkel próbál valamit kezdeni. Akciók terén az alábbiak lehetségesek: beváltjuk a megfelelő számú és típusú lapot egy protonra/neutronra/elektronra a saját táblán, amit az egyik jelzővel biztosítunk. De akár a kisebb vagy összetettebb szubatomi kártyákat is vásárolhatunk a főtábla alatti, véletlenszerűen kialakuló piactérről, aminél a kívánt összetevőkön felül egy, kettő vagy három energiatokent is be kell adnunk, bár a legszélső sornál utóbbira nincs szükség. Ha egy lapot megvettünk, az mehet a dobópaklira, ez újrakeverésnél (ha elfogynak a kártyák) már a paklinkat erősíti. Közben feltöltjük az így hiányossá váló piaci sort is, miközben a megmaradt lapokat jobbra csúsztatjuk így olcsóbbá téve mindegyiket. 

Tehát a lényeg, hogy a paklinkat folyamatosan erősítjük, hiszen így egyre több és erősebb összetevőnk lesz, amit aztán a protonok, neutronok és elektronok építésére fordíthatunk. Ha pedig a táblánkon ezekből elég áll rendelkezésre, a megfelelő energiabefektetés mellett megvehetjük az egyik elemet, ami éppen elérhető, ezzel győzelmi pontot és egyéb extrákat szerezve. Extrák? Egyfelől letehetünk adott számú céljelzőt az oldalsó sávra, hol még egy kis segítséget is begyűjthetünk a random felkerült lapkákkal, plusz a későbbiekben növelhetjük győzelmi pontjaink számát, ha jó elemre tesszük a voksunkat, amiből aztán többet is begyűjtünk. De ez még mindig nem minden, elvégre plusz akcióként energiát is vehetünk, ha akárhány kézben tartott lapunkat lefordítva tesszük a dobópaklira, illetve fizikusokat is felbérelhetünk a fizetségük kipengetése után, ami mindig valami segítséget jelent a játékban, például megnézhetjük egy másik játékos lapjait, hogy lemásoljuk valamelyik kezében tartott kártyát. Amennyiben valakinek minden céljelölője elfogyott, felkerült a táblára, a játéknak vége, a többiek még lefutják a saját körüket, majd jöhet a pontszámlálás.  

Nehéz téma, könnyed játék

Első ránézésre kicsit tartottam a Genius Games játékától, méghozzá a korábban említett okok miatt. Sem az atomok, sem az elemek nem voltak a kedvenceim, ahogy a periódusos rendszer sem (ezzel is van játék, sőt bodak hamarosan írni is fog róla), így óvatosan figyeltem a Subatomic bemutatóit, tisztes távolságból. John Coveyou (a GG tulajdonosa) azonban olyan ügyesen megtalálta az arany középutat a tudományos hozzáállás és a szórakoztató játék készítése között, hogy az példaértékű. A társas az első pillanattól az utolsóig kellemes hangulatú, izgalmas és változatos, ami akár a sokadik alkalommal is megmarad, elvégre több módon állhatunk neki a játéknak, a taktika csak rajtunk múlik. Hogy először a paklit bővítjük, az atomokat építjük, energiát és fizikusokat szerzünk a könnyítésekért, az csak rajtunk múlik, ahogy az is az ellenfeleinken áll, hogy ők hogyan reagálnak mindezekre, egyáltalán foglalkoznak-e azzal, mit csinálunk, vagy szimplán elvannak a saját kis laboratóriumukban. Mindehhez hozzátartozik, hogy az illusztrációk sem túl komolyak, bár az első kiadás mosolygós és vidám kis ábrázolásához képest így is sikerült egy realistább stílust felvenni, amit egyébként sajnálok egy kicsit. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nem utolsó sorban az anyagminőséggel sincs gond, sőt a kártyák kimondott jó anyagúak, ahogy a kezdőjátékos-jelző is, így ebbe sem lehet belekötni. Már csak azért sem, mert ha az angol nyelv nem okoz problémát, a Subatomic: An Atom Building Game iskolás gyermekkel rendelkező családoknál is kifejezetten javasolt, elvégre sokkal könnyebb befogadni a témát, ha játék közben sikerül azt elmagyarázni, sőt a dobozban egy extra füzet is lapul (mint minden GG-játék esetében), aminek oldalain a fizikusokról, a tudományos háttérről és az elemekről is olvashatunk. Érdekes, hogy a kiadó egyik játéka sem került még hazai forgalmazóhoz, pedig akár iskoláknak is érdemes lenne átvenni a kiadványaikat, elvégre, ha nem is mind kiemelkedő, átlagosan egy igen jó színvonalat képviselnek, amit a következő hetekben más cikkeknél is bizonyítunk. A Subatomic mindenképpen ajánlott a téma iránt érdeklődőknek, a kis és nagy fizikusoknak, akik a társasozó időben szívesen kipróbálnának tudományosabb témákat is, nem szükségszerűen keresik a csataterek és mesék világát.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Genius Gamesnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát