Nem túlzás, wilson abszolút jogosan írta, hogy az Enciklopédia első látásra szerelem, hiszen ezzel én is így voltam, mikor a kampány 2022 tavaszán elstartolt. Éppen ezért vettem fel a kapcsolatot az eredeti kiadóval, ahonnan végül egy Naturalist pledge került hozzám, avagy a társas Deluxe kiadása az extrákkal. És bár a játék lényege ezzel annyit nem változott, inkább csak a látványt sikerült még egy szinttel feljebb tornázni, a kibontós videón felül mindenképpen szerettem volna egy cikk során is bemutatni, hogy mivel lehetünk/lehettünk gazdagabbak, ha beruházunk/beruháztunk a KS-változatra.

Enciklopédia (Encyclopedia)

  • Partner/kiadó: Holy Grail Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: átlagosan 60-120 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,96/5
  • Ára: a Deluxe-ot tartalmazó Naturalist pledge 79 euróba, nagyjából 30 700 forintba került

Maga az alapdoboz ugyanaz, avagy aki a közösségi gyűjtés során a magyar változatot választotta, az lényegében a Gémklub által kiadott bolti dobozt kapta, csak éppen némi extra társaságában. Ez az extra egy szimpla fehér doboz volt, teletömve mindenféle finomsággal, az extra kártyákon és tokeneken, fémpénzeken át a kártyavédőkig. És hogy mindez miben befolyásolja a játékmenetet? Nos, leginkább csak az élmény terén.  

Felfedezők

Az Enciklopédia ugye a 18. századot kelti életre, egész pontosan az 1739-es évet, melynek során a játékosok kalandori vénával is rendelkező természettudósok bőrébe bújva járulnak hozzá Georges-Louis Leclerc de Buffon legendás Enciklopédiájának elkészítéséhez. Ambiciózus expedíciókra indulnak, tanulmányozva a kontinensek élővilágát, kutatásaik publikálásával galoppozva a végcél, a legtöbb győzelmi pont összeszedése felé. Az Enciklopédia mindezt egy kocka-centrikus, munkáslehelyezős játékként tálalja. A munkások maguk a kockák, melyek összesen öt színben érhetők el (zöld, piros, kék, lila és sárga), és sok esetben nem csupán a színűk, de forduló elején a velük dobott érték is számít. Lényegében szettgyűjtögetéssel, illetve azok maximalizálásával tudunk felülkerekedni a riválisokon.

A Kickstarter-verzió főképp a komponensek minőségét javítja, avagy az expedíció-jelzők és királyi pecsétek nem sima kartonelemek, hanem fából készültek, ahogy a pontjelölők és a kezdőjátékos-jelölő is. A kincstár még jobban járt, avagy a pénzverdéből szintén nem kínai, utángyártott kartondarabok érkeznek, hanem míves, szakértők által vert érmék, amik szépen csilingelenek és csillognak, ezáltal még nagyobb élményt biztosítva. A csomag része még egy nagyobb halom kártyavédő, ami prémium, L-es méretű adag, szépen illeszkedik a lapokhoz, azonban ezzel kapcsolatban két problémám is adódott. Az egyik, hogy a védőzött pakli elképesztően sok helyet foglal, így sokkal nehezebbé válik a tárolás. A másik, hogy vagy én voltam béna és számoltam el valamit, vagy pont nem megfelelő mennyiség érkezett, de akárhogyan is, nem sikerült minden egyes, a csomagban lévő kártyát védőzni, mert néhány híján nem volt elég a dobozban, így van, ami védelem nélkül maradt… ha pedig másik fajtát teszek rá, észrevehető a különbség, így kiszúrhatók/felismerhetők a lapok is. Nem utolsó sorban kaptunk még kiegészítő és promó lapokat, többek között legendás állatokkal, eseményekkel és új szakértőkkel, amik lényegében mind új képességeket és lehetőségeket kínálnak, ezzel is alaposan feldobva a játékmenetet. Márpedig különféle mágikus, mesés lényeket, vagy egy repülő marhát a pakliban tartani elég jó móka, csak aztán vigyázzunk, hogy milyen segédeket és hatásokat aktiválunk a nyúlon túl… hiszen ennél aljasabb, gonoszabb, rosszindulatúbb rágcsálót még nem láttál.

A felfedező új ruhája

Mondhatnám, hogy nincs is miről beszélni, hiszen a KS-kiegészítővel csak egy kis upgrade-et kaptunk, de szerintem így is bőven van témánk. Mert bár az expedíció, a kutatás és publikálás valóban kicsit fura mechanikát eredményez, amit elsőre szokni kell, de idővel ráérez az ember, amihez egyébként még akár a szóló mód is nagy segítséget nyújthat. Pláne, hogy az automa is elég jól tanítja a lehetőségeket, hiszen tényleg oda kell figyelnünk, hogy a legjobb opciókat válasszuk, mivel az ellenfél elképesztően szemét húzásokra képes, folyamatosan szerzi a győzelmi pontokat, majd a játék végén még igencsak rá is húz a menet közben szerzett mennyiségre. Megértem, ha valaki szerint az Enciklopédia pontozási rendszere nem túl intuitív, mert a publikálás valóban elég kacifántos megoldást kapott, de ez nálam például semmilyen komoly problémát nem okozott, és tényleg csak egy kis alkalmazkodást/tanulást kíván meg, utána pedig igazi élményt kínál.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mert a magyarul is megjelent társasjáték valóban élmény, egy igazán különleges, felfedezős és szettgyűjtős, munkáslehelyezős játék képében, ahol a kockák értékének és színének manipulálására nagyon sok lehetőségünk van, így abszolút nem a szerencsén múlik, hogy mit és hogyan léphetünk. A szakértőkkel, eseményekkel és különleges képességekkel még jobban ráfeküdhetünk a lehetőségekre, már-már engine-t építve (egy-egy akciónál automatikusan extrákhoz juthatunk, ha sikerül jó kártyákat behúzni), ami természetesen megkönnyíti a dolgunkat. És ahogyan a promó lapok, úgy a kiegészítők kártyái is feldobják az élményt, mégha nem is nyúlnak mélyen a játékmenetbe. Ahogy a vizualitás sem változtat annyit az összképen, mégis sokkal jobb élmény az extra komponensekkel játszani. A fémpénzek mindig jó kis pluszt jelentenek, ahogy a különleges tokenek is, avagy összességében abszolút megérte beruházni az exkluzív-csomagra, ami lényegében 6000 forint többletkiadást jelentett a kampány során.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Holy Grail Games-nek! A játék magyarul is elérhető, ezért a kampány során a magyar nyelv is választható volt.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát