Hogy miért annak miért nem, annak a megválaszolására nem vállalkoznék, de az biztos, hogy sokak álma egyszer tűzoltóvá válni (vagy közelebbről megismerni egy tűzoltót), ehhez képest pedig meglehetősen nagy a differencia a témához kapcsolódó és pl. a katonás videójátékok/társasok száma között. Az Aeon’s End-sorozatért is felelős Indie Boards & Cards azonban sokak álmát valósította meg a 2011-es Flash Pointtal, ami számos kiegészítő és esztendő után is sokak, családok és gamerek kedvcence. Eljött az idő, hogy megnézzük, ez hogyan lehetséges.  

Flash Point: Fire Rescue

  • Partner/kiadó: Indie Boards & Cards
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,21/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 40 dollárért, nagyjából 12 200 forintért rendelhető, de itthon is beszerezhető

Vészhívás érkezik, a telefonvonal másik végén lévő fél pedig kétségbeesetten kiált fel: “Tűz van!” A legfontosabb kérdés innentől nem az, hogy mit teszel, hanem az, hogy milyen gyorsan, elvégre a tűz megállíthatatlanul terjed, az emberélet pedig nemcsak drága, de igen nagy teher is egyben. A játék lényege tehát az, hogy a résztvevők a kis tűzoltókat irányítva megmentsék a házban rekedt embereket, ha tudják, eloltsák a lángokat, mert különben leéghet az épület, sőt össze is dőlhet, és ebben az esetben, vagy ha túl sok áldozat hal meg, a játéknak vége. 

Fecskendőt előkészíteni!

A Flash Point: Fire Rescue egyik nagy pozitívuma, hogy rendkívüli módon skálázható a nehézsége, így eleve választhatunk, hogy családi vagy normál módban álljunk neki, utóbbinál pedig milyen nehézség mellett. Családi módban jóval könnyebb a dolgunk, viszont a tűzoltóknak nincsenek egyedi képességeik, illetve a járművek is kimaradnak. Utóbbiak közül a mentőautó különösen fontos, elvégre míg a könnyített verziónál elég a civileket házon kívülre juttatni, a járművek jelenléte esetén a mentőautóig vihetjük őket. Alapesetben amúgy kockadobás (D6 és D8) felel a tűz felbukkanásáért, hiszen a játéktábla ehhez illő koordinátákkal rendelkezik, véletlenszerűen lekerül három jelző, ami lehet téves riasztás vagy valódi személy, plusz felkerülnek a falakon belüli ajtójelzők is. A tűzoltók választott, szabadon álló külső pontról indulhatnak, köreiken belül pedig adott akcióponttal rendelkezve szabadon dönthetnek arról, hogyan harcolnak a tűz ellen.

Minden mozgásnak megvan az ára, így a sima lépéseknek vagy tűzoltásnak is, de valami persze többe kerül. Ha például csak sima füstre locsolunk, ezzel teljesen leszedve a jelzőt, az csak egy pont, ahogy a bezárt ajtót is egy pontért rongálhatjuk meg, de ha egyből leverjük, az már kettő, ahogy egy civil cipelése is. Utóbbit ráadásul akárhova nem vihetjük. Mivel képességek nélkül, alapvetően 4 akciópontja van mindenkinek, alaposan át kell gondolni, hogy cselekszünk, utána pedig terjed tovább a tűz, amit a köre végére érkező játékos szimulál az újabb kockadobással. Ekkor be is robbanhat a ház egy-egy része, láncreakció alakulhat ki, ezzel tovább bonyolítva a dolgokat, növelve a veszélyt.

Ahogyan a nehézség feltornázása és a normál játékmód elemeinek behozatala (tűzfészek, gyúlékony anyag, gyógyítás stb.), úgy a különböző kiegészítők is tovább bonyolítják a helyzetet. A Tragic Events például új specialistákat hoz a játékba, plusz kártyákat vet be, amivel még változatosabbá teszi a játékmenetet. Az Extreme Danger új miniket és épületelemeket tartalmaz, míg a nálunk járt 2nd Story (két játéktábla segítségével) egy hotellel és egy villával bővíti a helyszínek számát, amik ráadásul emeletes szintezéssel rendelkeznek, így érthető az új jelzők, a létrák és ablakok megjelenése. 

Ez a láng örök

A rengeteg kombinációnak (a kiegészítő nem működik az alapjáték nélkül) és játékmódnak hála a Flash Point: Fire Rescue remek darab, nagyon mély tartalommal és játékélménnyel, amit néhány etap nem is képes teljes egészében megmutatni. Bár alapjai egyszerűbbek és már családi szinten is élvezetesek, az extra opciókkal és kiegészítőkkel lehet annyit változtatni az élményen, hogy egy közepesen összetett játék kerekedjen ki a dologból, aminél bőven lehet taktikázni és összedolgozni. A Pandemic hatásait le sem tagadhatja a társas, viszont a két játék közötti különbségek miatt nemcsak megférnek egymás mellett, de remekül ki is egészítik egymást. Mert bár a koncepció hasonló, más a téma és a megvalósítás, illetve a teljes összkép nagyon szerethető.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az Indie Boards & Cards társasjátéka ugyanis, bár a dizájn nincs túltolva, nagyon is jól néz ki, kifejezetten mutatós az asztalon, már akár az alapjáték esetében is. Játékmenete izgalmas, mindig történik valami, ha pedig szerencsétlen láncreakciókba keveredünk, még a kihívás is igen komollyá válik. Nem véletlen, hogy összesítésben az első 400-ban ott van a BGG-n, amúgy pedig tematikus játékok között a 115., míg családiban a 78. helyen áll. Érdemes mind a mai napig beszerezni, a kooperatív játékok és a téma kedvelői nagyon hamar meg fogják szeretni.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Indie Boards & Cardsnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát