A Kodama, mint lény, a japán folklór egyik szereplője, egy olyan természeti szellem (kami), mely az erdő fáiban lakik. De forrástól, helytől és korszaktól függően tekintettek rájuk hegyi istenekként vagy egyfajta Yōkaiként (természetfeletti szörny vagy szellem). Többféle alakot ölthetnek, a legtöbbször feltűnő közös vonás a különféle történetekben, hogy a kodamák által lakott fák szentek, és átok sújtja azt, aki ki meri vágni őket. A Kodama Forest során pedig nekik fogunk félig egymásnak segítve, de közben egymással vetekedve erdőt telepíteni, egy abszolút családbarát játékban.

pc-guru-tarsalgo-kodama-forest-01.jpg

Kodama Forest

  • Kiadó/partner: Indie Boards & Cards
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,25/5
  • Ára: Amerikából nagyjából 10 800 forint, de 9990 forint környékén itthon is kapható

A Kodama Forest oldalára pingált számok tanúsága szerint 14 éves kortól és 3-6 fő számára ajánlott – de tapasztalataim szerint ezek közül egyik sem igaz. A szabályok egyszerűsége lévén egy jóval kisebb gyermek is könnyedén boldogul, pláne, hogy félig-meddig kooperatív a játék. A játékosszámot illetően pedig létezik szoliter, kétfős kooperatív és kétfős kompetitív variáns is. Bár tény, hogy három főtől felfele élvezhető, és a játékosok számával nagyjából egyenes arányban nő a móka-faktor is.

pc-guru-tarsalgo-kodama-forest-04.jpg

Nagy fejtörőre tehát nem kell számítani, de van az egészben egy kis csavar: a játékosok nem rendelkeznek “saját” táblával, mindegyik felett ketten döntenek, szabadon együttműködve. Minden játékos a saját körében a kezében tartott három lapka közül helyez egyet-egyet a tőle balra és jobbra levő táblára, majd utánpótlást húz, és ez megy addig, amíg valamelyik táblán már nem látszanak számok. Ezt követően pedig összesítjük pontjainkat, és az nyer, akinek mindkét táblájának összege a legkisebb – figyelmünk tehát nem lankadhat, követni kell szomszédaink szomszédjának állását is, és megfelelően gazdálkodni lapkáinkkal, illetve amennyire lehetséges, időzíteni a “teljes kitakarást”.

Persze csak a lapkákkal kitakargatni mindent nehéz lenne, már csak az útban levő, letakarhatatlan kodama-mezők miatt is. Ekkor jönnek képbe a különböző extrák, amiket akkor rakhatunk le, ha az egyik táblán sikerül kiraknunk a két félből álló, különleges elemek egyikét. Ezek a virág, a tó és a bambuszerdő, melyek sorban pillangó, béka és panda azonnali lehelyezését teszik lehetővé, ezzel is gyorsítva az adott tábla feltöltését. Ha pedig semmit sem tudunk letenni, akkor egy pillangóért cserébe eldobhatunk egy elemet.

pc-guru-tarsalgo-kodama-forest-06.jpg

Fásítási program

A Kodama Forest számos lapkát tartalmaz, melyeket a méretes zsákból kényelmesen ki tudunk húzni, és nagyon értelme sincs a tapogatásnak, mert azonos formában többféle alkotóelem-kombináció létezik. A kétoldalú játékostáblák széleire tudunk keretet építeni, hogy a kirakós darabjai ne csúszkáljanak el, bár a felhelyezés nagyjából fölösleges, mert ez az elcsúszást nem, csak a teljes letarolást gátolja valamelyest. Maguk a játékelemek minimális anyagfelhasználással készültek, vékonykák és kissé sérülékenyek, ahol lehetett faragni az anyagvastagságon, ott mellőzték a kartont.

pc-guru-tarsalgo-kodama-forest-07.jpg

A szabálykönyv méretes, de tartalmilag könnyű, minden szabály garantált megértésében illusztrált példa is segít, annak egyszerűsége lévén gyakorlatilag csak ezekből is ki lehet következtetni a játékmenetet.  Az illusztrációk aranyosak és ízlésesek, de nem tolakodóan harsányak, egy mesekönyvbe is beillenének. A játék gyorsan tanulható és gyorsan letudható, egy laza családi délutáni vagy gyors esti programnak remek választás, még ha egyszerűsége miatt talán nem is egy örökérvényű darab.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Indie Boards & Cardsnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát