A felejthetetlen társasokban bővelkedő elmúlt év hazai megjelenései közül is kiemelkedett az Egy szép új világ, a Kickstaren nem éppen visszafogott sikerű, eredetileg 2019-es kártyadraftolós stratégia honosított változata. A zseniálisan lokalizált cím mögött ugyanis egy végtelenül egyszerű, de hihetetlen mélységgel rendelkező engine builder bújt meg, amely a témájával ugyan csak nyomokban ápolt kapcsolatot, mechanikája azonban kifogástalannak bizonyult, szavatossága pedig verhetetlennek – végtelennek persze már nem, na, de erre valók a kiegészítők.

EGY ÚJ SZÉP VILÁG - HÁBORÚ VAGY BÉKE

  • Hazai kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,14/5
  • Ajánlott ár: 7990 forint

A többes szám azért indokolt, mert 2021 nyarának legvégére a Reflexshop nem egy, hanem rögtön két bővítményt is honosított, a duó közül pedig a Háború vagy béke bizonyult a legkevésbé hagyományosnak, egész egyszerűen azért, mert ez nem új kártyatípusokat hozott, hanem egy egészen más keretet. Ez ugyanis egy történet köré fűzött, küldetésekre bontott kampány, melyben 1-5 fő indulhat el a háború vagy a béke útján. A kisebb monolitra emlékeztető dobozban hat boríték rejlik: ezek a teljesítendő fejezetek, melyek mindegyike egy központi történet egy szeletét tartalmazza, és számos új játékelemet.

A sztori persze nincs túlbonyolítva, szó szerint csak pár mondat lapul a duplaoldalas lapokon, a maradék hely pedig inkább a minimális szabálymódosításokat, valamint az adott fejezet alakulásának fényében eltérő befejezéseket tartalmazza. Az új elemek minden esetben kártyalapok, melyek vagy a kampány-, vagy a következő fejezet végéig maradnak a tulajdonosaiknál, általában eltérő, aszimmetrikus lehetőségeket biztosítva, úgysmint nyersanyagtermelés és esetleg valamilyen különlegesebb képesség.

Sőt, a spoilerek elkerülésével együtt még az is elárulható, hogy rögtön az első fejezet egy közös célt is felkínál, amely egy várt hatás kiváltása érdekében teljesíthető, közös erővel. Az Egy szép új világ azonban ennek ellenére nem kooperatív, sőt továbbra is hiperkompetitív tud lenni, hiszen megmaradt kártyadrafolós, harácsoló engine építő játéknak, ahol épp annyira kell a saját szénára figyelni, mint arra, hogy milyen cél felé haladnak a riválisok.

Háború vagy béke ráadásul a kampány-formátumot úgy kezeli, hogy legacy-elemeket ehhez nem használ, így megsemmisíteni egyetlen elemet sem kell, az eredeti állapot könnyedén visszaállítható, tehát nemcsak a másik befejezés ismerhető meg, de teljesen új játékostársakkal is újra át lehet élni az általa tartogatott kihívásokat. Ha nem is kihagyhatatlan toldalék, de mindenképp egy érdekes és ötletes kiegészítő!

EGY ÚJ SZÉP VILÁG - ROMLOTTSÁG ÉS MEGDICSŐÜLÉS

  • Hazai kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-7 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,14/5
  • Ajánlott ár: 7990 forint

A nyelvtörőnek is beillő másik kiegészítő, a Romlottság és Megdicsőülés ehhez képest már egy jóval hagyományosabb útra invitál. Szellős dobozában ugyanis alapvetően egy pakli kártya, egy kisebb csomagnyi erőforráskocka, valamint befektető- és tábornokjelölők találhatók, a játékosszám pedig ezen új komponenseknek (például a két új birodalomkártyának) hála már 7 főre nő, így egy nagyobb társaság is nekiláthat a maga birodalma megépítésének.

Ehhez több, mint remekül asszisztál az az új pakli, mely az alap lapokkal együtt keverve, meghatározott darabszámmal képviselteti magát a kártyaválasztási fázis során, két új koncepciót vezetve be az Egy szép új világ univerzumába: a korrupciót és a párok pontozását. Utóbbi lényegében csak egy új pontozási szempont, amely nem egy, hanem két adott színű kártyapár után ad győzelmi pontértéket, méghozzá nem is keveset. Ezt pedig tökéletesen lehet vezetni azon az új, gigantikus méretű pontozótáblán, amire a mellékelt filccel lehet felírni, vagy akár egy suhintással letörölni az eredményeket a következő alkalomra, tehát már nem kell papírral és tollal vesződni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ennél persze lényegesen hangsúlyosabb a csomag fő attrakciója, ami az új lapokat jelenti. Ezek egy része úgynevezett szuperprojektet takar, melyek befejezéséhez irreális mennyiségű, két oszlopnyi nyersanyag kell, egy kisebb hányad pedig olyan szuper termelőkártya, amely egy-két erőforrás előállítását erősíti meg, cserébe azonban el is vesz a termelésből. Ez az itteni korrupció: a termelési fázis során ezen ikonok figyelembevételével kell megállapítani a saját termelést, így egy ilyen kártyába való befektetés előtt érdemes mérlegelni, hogy hosszútávon is megéri-e ez a saját magunknak okozott kár.

A Romlottság és Megdicsőülés természetesen kiválóan együtt tud működni a Háború vagy békével is (értelemszerűen csak öt főig), önmagában pedig egy érdekes toldaléka napjaink egyik legszórakoztatóbb engine builderének!

(A játékokat partnerünk, a Reflexshop biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát