Év végére több izgalmas cím is beesett a Reflexshophoz, így például a Vörös Előőrs és az Unmatched (ezeket később, esélyesen 2021 első heteiben mutatjuk be), vagy éppen a családi jellegű Via Magica és a kifejezetten a gyerekeket célzó Dinó mentőakció. És mivel utóbbiak megkésett karácsonyi ajándékként is megfelelők, mindenképpen érdemesek a figyelemre.

Via Magica

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: 1,38/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 6990 forint

Augustus levele az ifjú tanoncokhoz minden lényeges infót tartalmaz: a szabályfüzet elejére vésett üzenet elmeséli a portálok és az azok megnyitásához szükséges Animus szellemek, illetve a megszerezhető kristályok aktiválásának elvét, ami az “ifjú varázsló” cím megszerzéséhez és a győzelemhez kell. Ehhez megkapjuk egy viszonylag kis, lapos dobozban a 80 mágikus portált (kártyák), a 10 jutalmat (szintén), a 23 Animust (tokenek), a zsákot és a kristályokat. A játékterület pedig ennyiből áll fel: felkerülnek a jutalmak; egy sorban öt, mindenki számára elérhető portál és a továbbiakat tartalmazó pakli; a kristályok; illetve mindenki előtt a saját három kezdő portál, amit hat húzott lapból lehet kiválasztani.

Maga a játékmenet egy továbbfejlesztett, mágikus bingó. Az aktív játékos húz a zsákból, hangosan kimondja, milyen tokent sikerült előhalászni, majd mindenki egy saját kristály helyez az előtte lévő portálok valamelyikének Animus mezejére, ami egyezik a húzottal. Amennyiben egy portál összes mezejére kristály került, egy hangos “Incantatum!” felkiáltással aktiváljuk a portált, ami így azonnali jutalmakhoz, állandó hatásokhoz vezet. Ezen felül bizonyos számú portál aktiválása után a jutalmak is rendelkezésre állnak, amik természetesen a portálokhoz hasonlóan győzelmi pontokat hoznak. A játék akkor ér véget, ha valaki sikeresen megnyitott hét portált, innentől pedig jöhet a pontszámlálás.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Valahogy ez a varázslós, portálos, animusos tematika elsőre nálam nem jött át, viszont a látványvilág, a dizájn már akkor is megfogott. Szóval nem biztos, hogy a történet bárkit is elkap, akarom mondani, “elvarázsol”, de ezzel sincs gond, elvégre az illusztrációk megadják az alaphangulatot. A portálokon különböz lények vannak, elég változatosak (mindenből kettő van, egy valakihez egyszerre nem is kerülhet azonos portál), a lények aranyosak, és az egész játék színes és élettel teli világot teremt az asztalon, amiben jó elveszni. A 2013-as Rise of Augustusból újragondolt, a bingóból eredeztethető formula tehát működik, immáron kisebb dobozban kínál hasonló élményt, azonban sokkal varázslatosabb és a kisebbekhez is szóló formában. 

Dinó mentőakció (SOS Dino)

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 25 perc
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 8990 forint

A történet főszereplői Frédi, Tilda, Samu és Nina, akik a Tűz-völgyben felnőve játszottak nap mint nap, egészen addig, míg egy szörnyű napon először morajlásra, majd a vulkánok kitörésére figyeltek fel. Innentől a feladat adott: mielőtt eléri őket a borzalmas lávafolyam, biztonságos helyre kell juttatni a csapatot, a közeli hegytetőkön, de közben érdemes a mindenfelé heverő tojásokat is megmenteni. Bár a veszély igen jelentős, alapvetően gyerekjátékkal állunk szemben, ami a külső terén egyből felfedezhető: a színes dobozt kibontva az első, ami feltűnik, az a négy festett dinoszaurusz, akik szimpla játékai is lehetnek a kisebbeknek. Emellé kapunk még építhető hegyeket, vulkánokat, sziklákat és bokrokat, valamint egy nagy rakás lapkát, illetve egy átlagos méretű táblát. Utóbbi négy sarkába kerülnek a hegyek, középre a kedves kis lények, a megfelelő mezőkre a tojások, vulkánok, sziklák és opcionális nehezítésként a bokrok, majd a lapkák a zsákban végzik és már kezdődhet is az izgalmas móka.

A játékmenet egyértelműen a kooperációra épít, nincs versengés, illetve nincsenek rejtett, ellenséges szerepek. A játékosok a saját körükben egy vagy több lapkát húznak, majd annak hatásai szerint eljárva adják tovább a zsákot. Amennyiben lávafolyamot húznak, azt le kell tenni a megfelelő helyre (a négy vulkán és az azokhoz tartozó folyamok meg lettek különböztetve), illetve legtöbb esetben egy dinóval is léphetnek, de van olyan, hogy kettővel tesznek szert egy-egy lépésre, sőt olyan is akad, hogy lépni nem lehet, ellenben muszáj újabb lapkát húzni. Ami bonyolítja a dolgot, az a folyam útja. Alapjáraton a láva egy irányban terjed, ezt a lapkákkal elágazásokká tudjuk bővíteni, ha viszont a láva nem képes tovább haladni, avagy bármilyen akadály lezárja, akkor a vulkán felrobban, a táblára tett 3D-s modell lekerül az asztalról, az alatta lévő lapkáról pedig immáron bármelyik irányban terjedhet a forró magma. A sziklák és bokrok például akadályozó tényezők, nem utolsó sorban bármikor húzhatunk meteorit-lapkát, ami a megfelelő szimbólummal ellátott mezőre kerül, és ha ott pont van egy dinoszaurusz, akkor attól éppen úgy búcsút inthetünk, mint attól, akit elér a lávafolyam. A játék akkor ér véget, ha minden dinoszauruszt feljutott egy hegyre, esetleg az utolsót elragadta a láva. Innentől jön a pontozás, aminél a megmentett dinók és tojások egyaránt számítanak.   

Az év egyik legjobb gyerekjátéka

Simán, gondolkozás nélkül jelölném a kategóriában. Külseje önmagáért beszél, a dinók eleve imádnivalók (és nagyon fotógének), de a lapkákba, a táblákba vagy az építményekbe/tereptárgyakba sem tudnék belekötni. A játék maga pedig rendkívül izgalmas. A húzásoknak hála már szinte az elején is kialakulhat egy-egy kellemetlen helyzet, de bármikor történhet nem várt fordulat, és akkor az aktuális állást figyelembe véve kell a lehető legjobbat kihozni abból, ami történik. A mechanika jól ki van találva, van értelme annak is, hogy amelyik színből húztunk, az ahhoz tartozó dinóval nem léphetünk, ahogy a vulkánok robbanása is alaposan be tud kavarni. De különösen kellemetlen tud lenni, mikor zsinórban több olyan lapkát húzunk, ami egy újabb lapka húzására kényszerít, és ilyenkor bizony alaposan át kell gondolni a lehetőségeket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Gyerekekhez mérten ugyan, de van benne stratégia, át kell látni a területet, előre is kell agyalni. Persze arra is fel kell készülni, hogy a dinók esetleg odavesznek, ahogy a tojások is, avagy a gyerekeket érheti veszteség, amit fel kell dolgozni. De a társas maga nem helyez nagy nyomást a játékosokra, így a korhatár teljesen jól lett belőve, sőt már 5-6 évesen is elő lehet venni. Nálunk a kis 5 éves nagyon évezte, többször is neki tudtunk állni. Nagyon kellemes meglepetés, imádnivaló külsővel, jó mechanikával. Ajánlott!