Őszinték leszünk: nem volt könnyű felhajtani a legjobb öt készülő magyar videojátékot, és nem a bőség zavara miatt, hanem egész egyszerűen azért, mert alig tudunk hazai projektről, főleg olyanról, amit érdemes is várni. A legtöbb Magyarországon készülő játék vagy mobilos apróság, vagy valamilyen átirat, de az biztos, hogy nem teljes árú, minőségi korlátokat döntögető termék. Épp ezért az alant található ötösfogatra csak jóindulattal illik rá a Top 5-ös jelző – még szerencse, hogy ez nem jelenti azt, hogy színvonalat súrolni sem képes alkotásokról van szó, sőt. Lássuk hát, melyek azok a játékok, amik megdobogtatják magyar szívünket!

5.: Meridian: New World

A Meridian: New World című sci-fi stratégia elvileg nyár környékén megjelenik, de ezt is csak feltételezzük, ugyanis a játékot fejlesztő „csapat”, az Elder Games egy ideje nem adott hírt a játékról. Az idézőjel pedig ebben az esetben sem véletlen: az Elder Games tulajdonképpen egyetlen kreatív alkotót takar, Tarsoly Edét, akit még két külsős kolléga segít ki, ha úgy hozza szükség. Bár könnyen hihetnénk, hogy egy főként egyemberes projekt nem lesz se szép, se tartalmas, a Meridian: New World mindkét állításra rácáfol.

Egyrészt a játék jól néz ki, erről mi magunk is megbizonyosodhattunk, amikor tavaly nyáron kipróbáltuk a GamesComra szánt demót. Másrészt tele van egységekkel, fejlesztésekkel, sőt, még sztorit és szerepjátékos keretet is alkotott köré az Elder Games. A Meridian: New World egyedüli negatívuma a multiplayer hiánya lehet, mivel viszont Ede saját bevallása szerint a szólista módra koncentrált a tervezéskor, ezért azok, akik egy jó kis kampány-RTS-re vágynak, igenis számíthatnak a Meridian: New Worldre.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

4.: Van Helsing 2

A The Incredible Adventures of Van Helsing 2 a nem is olyan rég megjelent első rész tekintetében talán kicsit korainak tűnik, pedig a NeocoreGames látványosan ráfeküdt a folytatásra, és egy, a grafikát leszámítva minden téren teljes értékű második részt készül piacra dobni április 17-én. A Van Helsing 2 sok olyan dolgot visszahoz, amiért szerettük az első részt: újra lesz Katarina, rengeteg lekaszabolható szörny, illetve loot loot hátán. Ugyanakkor a NeocoreGames ígéretei szerint megszabadulunk az első rész játékélményét romboló monotonitástól, és remélhetőleg kicsit tartalmasabb is lesz a második rész.

Sőt, a The Incredible Adventures of Van Helsing trilógiává bővül, azaz lesz 3-as számú epizód, valószínűleg szintén nemsokára (mi 2015-re tippelünk, de ez legyen a mi bajunk). A NeocoreGames szériája egyébként elsősorban azokat a játékosokat kényezteti, akik a Diablókon nevelkedtek, de néha ki-kikacsintanak a Blizzard szoknyája alól. A franchise nagy pozitívuma ráadásul, hogy a Drakula mítosz köré építették fel, ez pedig nagyot dob az amúgy is jó hangulaton.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

3.: Broken Sea

Újabb NeocoreGames-játék, ezúttal a szerepjátékok családjából. Magyarország jelenlegi legtermékenyebb játékfejlesztő stúdiója annak idején a King Arthurral robbant be a köztudatba, ami ugyan egy Total War-klónnak tűnik, de valójában tele van RPG-s megoldásokkal – nem csoda, hogy a csapat átnyergelt az akció-RPG-kre a Van Helsinggel. Ugyanakkor a Broken Sea már nem tartalmazza stílusnevében az „akció” szót: a két évvel ezelőtti E3-on bejelentett játék kőkemény RPG lesz, csapattagokkal, fantasy környezettel, taktikus harcrendszerrel (magyarán nem lesz több kattingatós kaszabolás).

A sztori szerint egy mágia uralta világban járunk, melyet egykor egy hatalmas birodalom fogott össze. Mára ez a birodalom csupán mítosz, az emberek és nemzetek szétszóródtak. Hősünk egy elfeledett monostor rendjének tagja, aki egy félelmetes titok nyomára bukkan... Izgalmasan hangzik, nem igaz? Csak az a baj, hogy a játékot tavaly fiókba tették, mert a Van Helsingeknek kell az erőforrás. Utána viszont beindul a munka, reméljük, megéri várni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2.: Új Zen Studios-játék

Ez a pont egy kis magyarázatra szorul, ugyanis még nem tudjuk, mi lesz a Zen Studios új játéka. Látva azonban, hogy ez a világszinten sikeres csapat eddig mi mindent tett le az asztalra, talán érthető, miért várunk olyan sokat a srácoktól. A Zen Pinball-sorozat nemcsak megreformálta a sokáig halottnak gondolt flipperjátékokat, hanem azt is megmutatta, hogy csupán kreativitás kérdése bánni az olyan értékes licencekkel, mint a Star Wars vagy a Marvel-univerzum.

Ráadásul a Zen Studios az utóbbi időben egyre távolabb fordult a flipperektől. Mind a Castlestorm, mind a KickBeat új teret nyitott a csapat előtt, így még az is lehetséges, hogy nem a Zen Pinball 3 lesz a legújabb program, amivel előrukkol a brigád. Na, nem mintha nem örülnénk egy még tartalmasabb és látványosabb flippernek, csak több legyen az ingyenes asztal. (A lenti galéria a Zen Pinball 2-ből származik.)

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1.: Imperium Galactica 3

Tudjuk-tudjuk: a Nexus: The Jupiter Incident volt az Imperium Galactica-sorozat öröksége, azt tervezték harmadik résznek, de a fene essen bele, akkor sem volt valódi, velős, kőkemény Imperium Galactica 3! Csak egy újabb űrstratégia, ami segített kinyírni a műfajt egy jó hosszú időre. Vannak ugyan örökösök, mint mondjuk a Sins of a Solar Empire-sorozat, amik ráadásul nem is rossz játékok, de... azért egy Imperium Galactica 3 azért mégiscsak Imperium Galactica 3 lenne. (És ne feledjük, hogy az Imperium Galactica 2-t sem véletlenül avattuk fel a legjobb magyar játékként tavaly.)

Hogy mik a játék elkészülésének esélyei? Nos, ez bizony vitatható: az eredeti részeket fejlesztő Digital Reality ma már sajnos csak papíron létezik (van irodájuk, ám semmi hír nem érkezik felőlük), de a játék öröksége azért még gondozás alatt van, legutóbb például az IG2 jelent meg Androidra, és viszik, mint a cukrot. Azaz a franchise nem ismeretlen még most, 15 évvel az utolsó teljes értékű epizód kiadása után sem. Ez pedig azt jelenti, hogy ha gondol egy merészet a licenc jogos tulajdonosa, akár kiadón, akár Kickstarteren át megvalósulhat az Imperium Galactica 3. Mi nem adjuk fel a reményt. Csak várunk.

Imperium Galactica 3