Nem tudom, ki hogy van vele, de én gyakorta megfigyeltem már magamon, hogy szeretek szezonálisan olyan játékokkal játszani, amelyek igazodnak ahhoz az időjáráshoz vagy évszakhoz, ami éppen odakint, a négy fal mögött uralkodik. Ha esik az eső, szeretek olyasmivel játszani, amiben szintén esik az eső. Ha ősz van, és hullanak a megsárgult falevelek, valamiért minduntalan előkerül nálam a Night in the Woods, és így tovább. Télen is szeretek olyan játékokkal időt tölteni, amelyek a téli, vagy legalábbis havas időszakban játszódnak. Nos, ezekből szedtem össze ezúttal ötöt.

5. Batman Arkham Origins (2013)

Gotham City mindig is árasztott egyfajta hátborzongató hangulatot a téli időszakban, és az Arkham Originsben ez minden eddiginél jobban ki lett emelve. A sztori karácsony estéjén játszódik, így a fejlesztők mindent beleadtak a hangulat megteremtésébe: gótikus építészet, ünnepi dekorációval párosítva, miközben szakad a hó… tökéletes párosítás. Ha ehhez hozzávesszük még a Cold, Cold Heart DLC-t, amelyet a Heart of Ice című animációs sorozat ihletett, akkor még jobban átjön a karácsony szelleme. Batman itt még nem Gotham City sötét lovagja, és a rendőrség nem lát benne többet, mint egy maszkos igazságosztót, aki nem különbözik a közönséges bűnözőktől. Amikor Black Mask vérdíjat tűz ki Batman fejére, Gotham utcái csatatérré változnak. Mindenki, aki látta az 1992-es Batman visszatér filmet, tudja, hogy Gotham City milyen jól néz ki télen. A hóval borított város neogótikus dizájnja lenyűgöző látványt nyújt. A WB Games Montreal fejlesztőinek sikerült ugyanezt a hangulatot megragadniuk: nincs is jobb, mint a hófödte levegőben siklani, hogy aztán az utcaszintre zuhanva egy csapat rosszfiút verjünk laposra, csak hogy érezzék a törődést.

4. Frostpunk (2018)

A világnak vége, mindent hó és jég borít – ezzel a felütéssel nyit a Frostpunk, a This War Of Mine fejlesztőinek játéka. Egy maroknyi túlélővel kezdhetjük a kalandot, akiknek menedékre, élelemre, és ami a legfontosabb, melegre van szükségük. Nyersanyagok (szén, fa, ennivaló stb.) gyűjtésével apró településünket várossá kell bővítenünk, majd bejárni a környező vidéket lootolás és felfedezés céljából – csakhogy idáig eljutni egyáltalán nem egyszerű. Legnagyobb ellenfelünk végig a hideg, ami kihatással van a lakosok életére. Nem kell sok ahhoz, hogy a forradalom szikrája fellobbanjon, és a feldühödött nép a földdel tegye egyenlővé a várost, úgyhogy érdemes kétszer is megfontolni a döntéseinket. Számomra a Frostpunk mindig is kifejezetten nehéz játéknak bizonyult. Hiába jutottam el benne valameddig, az emberek mindig megbetegedtek, meghaltak, aztán szépen a hanyatlás felé indult meg az egész település. Kihívás tehát bőven van benne, amit a kiegészítő tartalmakkal még tovább ki lehet tolni. Tökéletes egy forró teával megtámogatott estére.

3. Fahrenheit/Indigo Prophecy (2005)

Lucas Kane nem igazán tudja, miért szúrta le brutálisan azt a bizonyos férfit az étterem mosdójában. Csak annyit tud, hogy nem volt ura tetteinek, amikor a gyilkosságot elkövette. Persze ezt a rendőrségnek bizonyítani egy kicsit necces lenne, így ahelyett, hogy maradna, és reménykedne abban, hogy egy szimpatikus detektív meghallgatja, Lucas inkább megteszi, amit tud, és saját maga nyomoz az ügyben. A mindennapokban azonban még furcsább dolgok történnek vele: például egy végtelennek tűnő hóvihar érkezik, plusz a munkahelyét megszálló óriásbogarak is megjelennek. Rengeteg olyan játék van, amely történetesen télen játszódik, de csak nagyon kevés forog ténylegesen az évszak körül. A Fahrenheit cselekményét valójában a tél mozgatja, hiszen végignézheted, ahogy a világ fokozatosan egy új jégkorszakba süllyed.

2. Spider-Man: Miles Morales (2020)

Kevés dolog képes felülmúlni New York kivilágított városát karácsonykor, és egy olyan időszakban, amikor nem igazán van lehetőség kimozdulni és személyesen is látni a metropolisz fenséges fényeit a havas égbolton, a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales megadja nekünk ezt a lehetőséget. Miles önálló kalandja ugyanis télen játszódik, a város pedig karácsonyi lázban ég, ami mindenhol megmutatkozik. Hóviharban lengedezve, az utcák felett szinte éreztem az arcomon a csípős hideget, az utcaszintre leérkezve pedig ünnepi dekorációkba, karácsonyfákba és megannyi apró, részletgazdag hangulatfokozó elembe futhat bele az ember. A város egy az egyben ugyanaz, amit korábban már megismerhettünk, de külön élmény felfedezni, hogy a téli szezon mennyire új arculatát mutatja a Nagy Almának.

1. Until Dawn (2015)

Az Until Dawn szereplői egész szerencsések, hiszen egyikőjük családjának van egy kunyhója a hegyekben, ahová évente egyszer elvonulhatnak a fiatalok bulikázni. Azonban egy szörnyen rosszul sikerült csínytevés során Beth és Hannah meghalnak, és a banda ezután már nem a régi. Egy év elteltével azonban Josh szeretné, ha mindenki jóvátenné a történteket, és ezért mindenkit újra meghív a kunyhóba, hogy azért mégse szakítsák már meg a hagyományt. Azonban furcsa dolgok történnek, és mint kiderül, senki sincs biztonságban. Az Until Dawn az intenzív, nyers félelemről szól, ami a hóvihar miatti elszigeteltségből fakad. A téli környezetet a slasher horrorokra jellemző cselekmény színesíti, ahol igyekeznünk kell mindenkit életben tartani a játék végéig – mondjuk, ez nekem sosem sikerült. Nagyszerű horrorjátékról van szó, amelyben a szereplők nem csupán a hidegtől reszketnek a sötétben.

Természetesen pár címet le kellett hagynom, hiszen igyekeznem kellett mindössze öt játékra leszűkíteni a listát, így kimaradt, mondjuk, a 2018-as God of War, vagy épp a The Long Dark. (Vagy a Lost Planet A szerk.) )De bízom benne, hogy sikerült olyan játékokat összeválogatnom, amelyeket érdemesnek találtok elővenni, ha leesett az első hó. Hiszen a jó meleg szobából amúgy sem érezzük a játékbeli hideget, ami néhány cím esetében kifejezetten előnyös!