A kalózkodás aranykora már az 1700-as évek közepén véget ért, ám aztán az 1800-as évek végén mégis feltámadt, köszönhetően elsősorban a kalandregényeknek. Napjainkban már filmek és videójátékok is előszeretettel nyúlnak ehhez az időszakhoz, a kalózos játékok pedig a legkülönfélébb műfajokat ölelik fel, a poink & click kalandjátékoktól kezdve az akcióorientált élményekig. Bár a műfajok lehetnek eltérőek, valójában mindegyik célja az, hogy megragadják azt a vadregényes, sokszor misztikummal jócskán fűszerezett hangulatot, amelyet a híres kalózokról és az eltemetett zsákmányról szóló történetek több mint egy évszázada megalapoztak. Öt ilyen játékot hoztunk a mai napra!

5. Sid Meier's Pirates! (2004)

Sid Meier nevét elsősorban talán a Civilization-játékokból ismered, viszont ha szereted ezt a franchise-t, valószínűleg élvezni fogod a Sid Meir's Pirates!-t is. Ez egyébként egy 2004-es remake, amely az eredeti, 1987-es játékot a modern kornak megfelelően szinte tökéletesre csiszolta, így egy emlékezetes Civilization-klónt kaptunk, ám ezúttal tengeri haramiákkal. A Sid Meier's Pirates! lényege, hogy a világ legnagyobb kalózává válj, hasonlóan ahhoz, ahogy a Civilizationben a legnagyobb nemzet lehettél szerte e világon. Ehhez átgondolt RTS-fortélyokra van szükséged, miközben a tengereken fosztogatod a hajókat, harcolsz más gazfickókkal, és minél nagyobb vagyont (és persze dicsőséget!) gyűjtesz össze.

pirates80.png

4. Pillars Of Eternity 2: Deadfire (2018)

Nocsak, egy meglepő helyezett! A Pillars Of Eternity 2: Deadfire a megszokott játékmenetet üdítő módon váltotta fel, és martalócokat hozott a Diablo és Baldur's Gate franchise-okhoz hasonló izometrikus RPG-be, mindezt pedig úgy, hogy az előző részből gond nélkül vihetted tovább a karaktered. Bár a tengeri harcok kissé kidolgozatlanok lettek, a nyitott világ és az emlékezetes karakterek bőven kárpótoltak érte. A kiterjedt karakteralkotó mellett a sokkal fantasztikusabb, meseszerűbb irányba elkanyarodott setting is megér egy misét, amely bemutatja, hogy mi lenne, ha egy Középföldéhez vagy Tamrielhez hasonló világ a 17. századi megfelelőjeként fejlődne tovább. A Pillars Of Eternity 2-t az Obsidian csapata készítette, a fejlesztők pedig más, műfajilag eltérő RPG-ket is letettek már az asztalra – köztük például a The Outer Worlds-öt. A kalózos műfaj misztikusabb oldalát kedvelő játékosok számára a Deadfire egy remek ajánlat lehet az RPG-műfaj egyik legjobb fejlesztőcsapatától.

fmfvkgekgy5xwv6znm8uqy.jpg

3. Sea Of Thieves (2018)

Azt meg kell hagyni, hogy a Rare piszkosul nagy sikerre tett szert az ambiciózus Sea Of Thieves játékával. Az Xbox- és PC-exkluzív játék megjelenésekor azonnal felkeltette az újdonságra éhező játékosok figyelmét, elsősorban a nyílt világú játékmenetével, amely lehetővé tette mindenki számára, hogy úgy fedezzék fel és járják be a Sea of Thieves világát, ahogyan csak akarják. Akár egyedül, akár a barátaiddal játszol, a szimpla kincskeresés, vagy a játék legijesztőbb szörnyeivel való találkozás mindig emlékezetes pillanat marad. Az évek során a Sea Of Thieves számos frissítést és bővítést kapott, amelyek az egyik legmeghatározóbb kalóz-élménnyé tették. Még egy teljes A Karib-tenger kalózai kiegészítőt is kapott, amelyben Jack Sparrow és Davy Jones is szerepel.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2. A Monkey Island-széria (1990-)

A LucasArts örök klasszikusa, a Monkey Island az egyik legmeghatározóbb point & click kalandjáték a történelemben. A The Secret Of Monkey Island a Grim Fandangóhoz hasonlóan a rajzfilmes humort és bohózatokat vegyíti a logikai puzzle elemekkel, és olyan elborult rejtvényeket oldhatsz meg benne, amikre korábban sosem volt példa – mondjuk, azóta sem nagyon. A Monkey Island-játékok sok szempontból A Karib-tenger kalózai-filmek legviccesebb dialógusainak előfutáraként is szolgáltak, és ez az összehasonlítás még a sorozat negyedik darabjára, a kevésbé kedvelt Escape From Monkey Islandre is vonatkozik. Guybrush Threepwood története, aki megpróbálja elnyerni igaz szerelme, Elaine Marley kormányzó kezét, és harcolni a szellemkalóz LeChuck erői ellen, nagy hatással volt a kalózos műfajra, különösen a Disney már említett első filmjének koncepciójára, amely állítólag részben egy kukázott Monkey Island-forgatókönyv alapján készült, Elaine-ből Elizabeth, a kormányzó lánya lett, LeChuckból pedig Barbossa kapitány. A kalandjáték-sorozat új részéről hamarosan nálunk is olvashatsz!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1. Assassin's Creed 4: Black Flag (2013)

Az Assassin's Creed-játékok hatalmas tárházában a Black Flaget gyakran a legjobbak közé sorolják, és nem véletlenül. Edward Kenway hét tenger hősévé váló, drámát és humort sem mellőző története hamar a rajongók kedvence lett, hiszen nemcsak a múlt eseményeire helyezett nagyobb hangsúlyt, de egy egészen más orgyilkost is bevezetett a szériába. Miközben a klasszikus Assassin's Creed-elemeket is felvonultatta, a Black Flagnek sikerült elérnie, hogy valóban kalóznak érezhesd magad. Olyan híres alakokkal találkozhatsz benne, mint Feketeszakáll és Mary Read, átszelheted a habokat a Karib-tengeren, matróz-nótákat hallgathatsz, kincset kereshetsz, hajókat fosztogathatsz, és kvázi mindent megtehetsz, amire csak egy igazi tengeri rabló vágyhat. Míg a Black Flag előtti Assassin's Creed-játékokat a történetük vitte előre, a negyedik rész sikeresen megtalálta a módját, hogy életre keltse a bejárható világot, és a felfedezés éppoly lebilincselő legyen, mint maga a cselekmény.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Oké, valahol biztosan számítottál rá, hogy a Black Flag előkelő helyen fog végezni, nemigaz? De meg is érdemli az első helyet, hiszen tényleg egy fantasztikus játékról van szó. Kimaradt az összeállításból a 2017-es Blackwake, vagy a LEGO Pirates Of The Caribbean (2011), de ezeket direkt nem akartuk előrébb venni. Hamarosan pedig ismét visszatérhetsz a Karib-tengerre, hiszen – ahogy említettük – itt a nyakunkon a Return to Monkey Island, majd pedig novemberben beúszik a Skull and Bones. Mi itt leszünk, és várni fogjuk, de most megyünk, és töltünk még egy grogot!