Kedves ismerősöm jegyezte meg a Watch Dogs: Legion megjelenésekor, hogy bizony a játékban is ellátogatott azokra a helyekre, ahol a valóságban is megfordult London utcáit járva, és meglepődve tapasztalta, hogy mennyire remekül digitalizálták az épületeket és egyéb látványosságokat. Mi úgy gondoljuk, hogy ez a nehezebb feladat. Egy kitalált, szabadon felépített metropoliszt sokkal könnyebb megteremteni, mint egy olyat, amely jelen pillanatban is létezik, és folyamatosan változik. Akármennyire is remek hely mondjuk Yharnam vagy Liberty City, a valóságot mindig sokkal nehezebb digitális formába önteni – azonban néhány videójátéknak mégis sikerült. Ezekből nézünk meg most ötöt!

5. New York ( Marvel's Spider-Man)

A város, amely sohasem alszik. A 2018-ban megjelent (és nemrég PC-re is átvándorolt) szuperhősös akciójáték gyönyörű grafikája és a felhőkarcolók pontos méretaránya elképesztő teljesítmény az Insomniac csapatától.  A hatalmas épületek sokasága ráadásul akrobatikus, hálóhintázós játszótérré is változtatja a kalandot – Pókembernek lenni még soha korábban nem volt ennyire szórakoztató! A városban megtalálhatjátok többek között a Bosszúállók tornyát és a mindig nyüzsgő Time Square-t is, így a Marvel-játékok történetében New York szinte tökéletes rekonstrukciója tárulhat a szemetek elé. Nem csoda, hogy mind a mai napig oly sokan használják előszeretettel a játék Fotó Módját.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

4. Hongkong (Sleeping Dogs)

Ritkán fordul elő, hogy egy GTA-klón éppen Kelet-Ázsiában játszódjon, ezért a Sleeping Dogs meglehetősen ritka gyöngyszemnek számít. Helyszíne, Hongkong, pedig még inkább. A hangulat egyszerűen telitalálat: még az utcai szemetesek, a buszok kinézete és a színes neonfények is hűen adják vissza a metropolisz varázsát. Kár, hogy nem kapunk belőle többet, hiszen a Sleeping Dogs játszótere a városnak csak egy kis részét fedi le. Ennek ellenére kétségtelen, hogy a United Front Games remek munkát végzett. Arra mondjuk, ne számítsatok, hogy digitális körutazásként is működhet, hiszen a Sleeping Dogs drasztikusan megváltoztatta Hongkong elrendezését, ám ettől függetlenül az élmény garantált.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

3. Seattle (InFamous: Second Son)

Az InFamous: Second Son a PlayStation 4 egyik korai címe volt (2014-ben jelent meg), de még mindig az egyik legszebb exkluzív játék a konzolon. Delsin Rowe a főszereplője, aki különböző erőket képes magába szívni, ami városszerte igen látványos összecsapásokat eredményez. A Second Son esetében is fennáll (ehhez egyébként több fejlesztőcsapat is gyakran nyúl), hogy a realizmus inkább a történelmi nevezetességeknél jön át, és nem feltétlenül a város elrendezésénél. Az ötlet, hogy Seattle legérdekesebb részeire koncentráljanak, sokkal szórakoztatóbb és látványosabb videójátékot eredményezett a Sucker Punchtól.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2. Los Angeles (L.A. Noire)

Az L.A. Noire a Rockstar sikeres próbálkozása volt egy detektívjáték elkészítésére, a sokkal kötöttebb játékmenet és a rengeteg párbeszéd azonban többeket eltántorított tőle. Cole Phelpset irányíthatjátok benne, méghozzá az 1940-es évek Los Angelesében, ahol a bűn, a korrupció, és Hollywood hamis varázsa a mindennapi élet részét képezte. Az L.A. Noire egy gyönyörűen megvalósított Los Angelest mutat be: nemcsak az Angyalok városa sikerült nagyszerűen, de a járművektől az építészetig pontosan illeszkedik az 1940-es évek korszakához. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a Rockstar a legapróbb részletek megalkotásában is felhasználta Robert Spence fotóit az 1920-as évek Los Angeleséről, sőt régi légifelvételeket is bevetettek a siker érdekében. Bár a méretarányok eltérnek, a főbb utcák és épületek mind ott vannak, ahol annak idején voltak, vagy ahol még ma is állnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1. Párizs (Assassin's Creed Unity)

Igen, mi is ismerjük a sztorit. Tény, hogy az Assassin's Creed Unity a megjelenésekor kész káosz volt, de azt senki sem tagadhatja, hogy a fejlesztők Párizs gyönyörű digitális változatát teremtették meg. Csak az két évig tartott, amíg a pályafejlesztők és művészek lemodellezték a Notre-Dame-székesegyházat, és az eredmény valóban elképesztő lett. A Notre-Dame minden részlete tűpontos, és ezt valódi történészek is megerősítették. A Unity-változatot még a valódi katedrális újjáépítéséhez is felhasználták, miután az néhány éve leégett. A Ubisoft a Unity-ben bejárható Párizzsal olyat tett, amit a legtöbb fejlesztő nem merne: szinte 1:1 méretarányban leképezték az egész várost, ami hihetetlen teljesítmény. De a franciák sikeresen rekonstruáltak más nevezetességeket is, például a Bastille-t, és megteremtették a francia forradalom vészterhes időszakát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mivel a Unity főszereplőjének, Arnónak a születésnapja is a napokban volt, talán épp ideje elővenni az Assassin’s Creed-sorozat eme sokak által elkerült epizódját, melyet mára teljes mértékben rendbe szedett a Ubisoft. Ha másért nem is, a korabeli Párizs valóban lenyűgöző megvalósításáért mindenképp megéri! New Yorkot jobban szerettük Póki (és Miles) kalandjaiban, de a posztapokaliptikus változatot is ide tehettük volna a The Divisionből, ahogy San Francisco is elfért volna a Watch Dogs 2-ből, vagy Boston a Fallout 4-ből. És nektek melyek a kedvenc, valódi városokról mintázott helyszíneitek a videójátékokban?