Bár ma már nehéz elhinni, de volt idő, amikor a második világháborús téma egyszerűen unalmasnak és elcsépeltnek tűnt, hiszen egykor majdhogynem havi rendszerességgel számos játék jelent meg, amelyek ebben a korszakban játszódtak – legnagyobb részük természetesen FPS volt. Mi most nem kizárólag ebből a műfajból szedtünk össze emlékezetes címeket, bár tény, hogy került a listába pár lövölde. Az apropó természetesen nem más, mint a második világháború kitörésének napja. 1939. szeptember 1-jén Németország megtámadta Lengyelországot, és ezzel a történelem egyik legborzalmasabb időszaka köszöntött be. Közel 60 millió ember veszett oda, miközben diktatúrák keresztezték és táplálták egymást, és a borzalmak mind a mai napig velünk élnek. Az ilyesmit nagyon nehéz átadni egy videójátékban, de az évek során többen is megpróbálkoztak már vele – ezekből mutatunk be nektek ötöt!

5. The Saboteur (2009)

1571599016-3829472177.jpg

Amikor jött a hír, hogy a Mercenaries: Playground of Destruction mögött álló csapat egy második világháborús játékot készít, nagyjából senki sem számított egy komoly neo-noir játékra, amely az 1940-es évek Franciaországában játszódik, és aminek főszereplője egy alkoholista ír autóversenyző, aki egy bordélyház hátsó részében lakik. Sokan kihagyták a The Saboteur-t, nagyrészt a GTA-klónok akkoriban igen telített piaca miatt. Pedig a The Saboteur simán generációjának egyik legnagyobb rejtett gyöngyszeme. Eleve zseniális látványvilággal rendelkezik, hiszen a világ nagyrészt fekete-fehér (kivéve a náci zászlók és egyenruhák vörös színét), és az egyes városrészek csak akkor lesznek színesek, ha a náci fenyegetést kiűzöd a területről. Mindezt színesítik még némi lövöldözés és szabotázs mellett a nyílt világú TPS-játékok között a legszórakoztatóbb bunyók. Az is remek ötlet volt, hogy a második világháborút egy sokkal személyesebb perspektívából szemlélhetjük, és láthatjuk, hogyan hatott a háború a harctéren kívül a mindennapi civil életre.

4. Brothers in Arms: Road to Hill 30 (2005)

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A legtöbb modern, második világháborús játék megpróbál nevet, arcot és történetet adni a főszereplőinek, hogy némi érzelmi súlyt kölcsönözzön a sok gyilkolásnak és robbanásnak. Azonban egyetlen franchise sem csinálta ezt jobban, mint a Brothers in Arms, amely Matt Baker őrmester és csapata történetét meséli el (megtörtént események által inspirálva), amint a D-napon az ellenséges vonalak mögé szorulnak. A címhez hűen a játékok arról szólnak, hogy Baker és emberei már-már testvérként harcolnak egymás mellett, miközben megpróbálnak túlélni a pokolban. Mindez persze nem jelentene sokat, ha az emberi drámát körülvevő játékmenet nem lenne kielégítő, de ebből a szempontból már a legelső rész, a Road to Hill 30 sem okozott csalódást. A csapat-alapú akció olyan izgalmas, amit egy átlagos, egyszemélyes hadseregként végigzúzható FPS nem tud felmutatni, és a fejlesztőcsapat még a fegyvereket is úgy tervezte meg, hogy ugyanolyan kiszámíthatatlanok legyenek, mint a valós életben használt társaik. Így a tűzharcok még intenzívebbek, hisz nem szuperhős célzóképességével kaszálod le az ellenséget. A Road to Hill 30 a játékmenetét tekintve talán nem a legjobb háborús lövölde, de a történet és a karakterek szempontjából abszolút páratlan.

4. Company of Heroes (2006)

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Minden idők legjobb második világháborús RTS-e, valamint minden idők egyik legjobb RTS-e is egyben, és ezzel kár lenne vitatkozni. A Company of Heroes egyjátékos kampánya során a játékosok feladata az erőforrások összegyűjtése és az egységek irányítása, több második világháborús hadművelet során, kezdve a normandiai csatával egészen Franciaország német megszállásának felszámolásáig. A Company of Heroes fantasztikus többjátékos móddal is rendelkezik, ahol akár nyolc játékos is harcba szállhat többféle játékmódokban (az eredeti verzióban a LAN- és az online többjátékos mód is elérhető volt, de a Steam-verzió sajnos nem kínál LAN-támogatást). Kevés szórakoztatóbb dolog van a videójátékok világában, mint hét másik emberrel felvenni a harcot egy feszült RTS-háborúban, különösen egy olyan kifogástalanul elkészített játékban, mint a Company of Heroes. Ha valaki szereti az asztali játékokat, még hivatalos társasjátékos verziót is találhat.

2. Medal of Honor: Frontline (2002)

desktopscreenshot20200125-23515705.png

Amikor Steven Spielberg megálmodta az első Medal of Honor-játékot, valószínűleg valami olyasmit képzelt el, ami a Ryan közlegény megmentésének videójátékos megfelelője lehet. Bár a fejlesztők a játékkal határozottan a PS1 hardverének határait feszegették, a konzol nem volt képes ilyen szintű dolgokra. Amikor azonban a franchise átkerült az akkoriban élenjáró PlayStation 2-re, végre elegendő erőforrás állt rendelkezésre a normandiai partraszállás legteljesebb, legbrutálisabb ábrázolásához. A videójátékok történetének egyik legizgalmasabb és legmegrázóbb első pályáját követően a Frontline végigkíséri a játékosokat Jimmy Patterson hadnagy hihetetlen utazásán, aki Európa-szerte harcol a tengelyhatalmak ellen. Az izgalmas lövöldözés kiváló atmoszférával és a legjobb videójátékos audio-élménnyel párosulva olyasmi egyveleget alkotott, ami sokkal közelebb került Spielberg eredeti elképzeléséhez, mint azt valószínűleg valaha is gondolta volna. A Medal of Honor 2011-es rebootjának PlayStation 3-as verziója a Frontline HD-változatával érkezett, így még szebb látványvilággal lehetett újra átélni ezt a már amúgy is nagyszerű játékot.

1. Call of Duty 2 (2005)

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bár a Call of Duty a Modern Warfare-rel egy időre maga mögött hagyta az 1939-1945 között előkerült csatatereket, a negyedik rész nem az első mestermű volt a szériában. Ez a kitüntetés a Call of Duty 2-t illeti meg, a játékot, amely mindent hibátlanul felvonultatott, ami egy második világháborús élményhez szükséges. 2005-ben az Xbox 360 és a PC-k hatalmas teljesítményét kihasználva a játék vizuálisan elképesztő volt: minden lebombázott épületet, minden robbanást, minden összeeső katonát és minden lövést olyan pontossággal és alapossággal mutatott be, amilyet korábban még soha nem láttunk. Mivel a Call of Duty 2 mögött álló fejlesztők közül sokan korábban évekig dolgoztak második világháborús címeken, ez a tapasztalat egy tökéletes FPS-ben ért révbe. Azóta a CoD visszatért ebbe a korszakba a Vanguarddal, ám ugyanazt a sikert már képtelen volt megismételni.

És nektek melyik a kedvenc második világháborús játékotok? Írjátok meg kommentben!