Sok esetben egy játék az általa kitalált világával képes elvarázsolni az embert. A sci-fi rajongók ezen a fronton el vannak kényeztetve. Rengeteg olyan alternatív jövőt láttunk már, amiben szívesen éldegélnénk. Ezek közül választottam ki ötöt, ami szerintem jó lenne, ha megvalósulna.

5. Remember Me

A Remember Me világa, bár eléggé ijesztő, egyben rendkívül vonzó is. 2048-ban feltalálnak egy technikát, amelynek segítségével az emberek az emlékeiket digitálisan tudják tárolni, azokat visszanézhetik és újra átélhetik. Persze valamilyen szinten ez már megvalósult, a közösségi oldalaknak köszönhetően, de egy ilyenfajta továbbfejlődés nagyon izgalmas elképzelés. Persze ennek megvannak a veszélyei, ahogy a játékban is láthattuk. A Memorize nevű vállalat gyakorlatilag ezzel a hálózattal, egy diktatúrát épített ki és sakkban tartja saját felhasználóit. Illetve az emlékeket drogként is használhatják az emberek.

Amiért még a Remember Me jövőképét választottam ötödik helyezettnek, az maga a hely ahol játszódik. Neo-Paris. Párizs egyébként is egy szép hely, de a cyberpunk változata, amit a játék elénk tárt, az lélegzetelállító volt. Mindenhol kivetítők, egyszerre futurisztikus és művészi. A ruhák, a berendezések, egyszerűen gyönyörű! Már ezért is megérné, hogy egy ilyen jövőbe kerüljünk. Gondoljunk csak bele, milyen lehetne egy Neo-Budapest.

4. Transistor

Bár a Transistorban nincs kimondva, azért sejthető, hogy a világ, amiben játszódikm egy Mátrixhoz hasonló digitális valóság. Itt programok kelnek életre, személyekből készíthetünk "fegyvereket", vagy éppen szeretteink tudatait menthetjük át egy "pendrive-ba", hogy haláluk után is velünk maradhassanak. A lehetőségek száma, egy ilyen formálható világban gyakorlatilag végtelen. És, ahogy a Remember Me-nél, itt is meg kell említenem a helyszínt, mint fontos fegyvertényt. Cloudbank digitális városa rendkívül érzéki, árad belőle egyfajta megfoghatatlan és csodálatos atmoszféra, ami a cyberpunk és a neo-noir fantasztikus egyvelege. Ki ne akarna egy ilyen jövőt?

3. Metal Gear Solid

Az MGS-széria mindig is rugalmasan kezelte az időt, a technikai fejletséget és misztikumot. Mindig ügyesen mixelte ezeket a dolgokat. Legjobb példa erre az Metal Gear Solid 4, ami 2014-ben játszódik, és olyan dolgok vannak benne, ami még ma is elképzelhetetlen, vagy pont, hogy elindult már a megvalósulás felé. Ezért kissé talán kicsit kilóg a sorból az MGS, de tekintsük mégis lehetséges jövőnek.

Szóval miket is adhatna nekünk az MGS? Egyértelmű, hogy amitől mindenki bezsongana, azok a hatalmas robotok, maguk a Metal Gearek. Elképesztő lenne, ha ezek a harci gépek valóban léteznének. De vannak itt még érdekes apróságok. Nanobotok, amik gyógyítják a számunkra még gyógyíthatatlan betegségeket, például a rákot. Aki játszott a negyedik részel, tudja, miről beszélek. A katonák a nanobotok segítségével, még jobb teljesítményt tudnának nyújtani a harcmezőn. Az ID lock-olt fegyverek, által korlátozva és szabályozva lenne a fegyverkezés. Kiborg nindzsák, mert az epic! Bár talán túlságosan a militarista részére fókuszáltam a témának, de nem szabad elfeledni, hogy a katonai kutatások már korábban is rengeteg dolgot adtak a hétköznapi ember életének, mint például a teflon, a tépőzár, az internet stb.

2. Deus Ex

Ezüstérmesnek azt a játékszériát választottam, aminek a világa nagyon közel áll a miénkhez, és egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy azok a dolgok, amiket ott láttunk, ne valósulhatnának meg. Ez pedig a Deus Ex. Első sorban a 2027-ben játszódó Human Revolutionre gondolok. Ha nem is ilyen hamar, de tuti, hogy efelé sodródunk félelmetes sebességgel.

Na de miről is van szó? Elsősorban a mesterséges testrészekre gondolok. Nyilván az alkarban megbúvó kardtól még messze vagyunk, de már most is vannak olyan protézisek, amikkel a sérült emberek kvázi újra teljes életet élhetnek. A Deus Ex világában azonban nem egyszerűen teljes életet élhetünk az augmentáció segítségével, hanem a teljesnél is többet. Jobbat, szó szerint fejleszthetjük magunkat és a természet "tökéletlenségét" is tökéletesíthetjük. Az átlagember is gyorsabb és erősebb lehet, teljesen legális, de persze nem veszélytelen módon. Csak remélni tudom, hogy megélem még ezt a jövőt. Klassz lenne!

1. Mass Effect

És mi is lehetne az első helyezett, ha nem a XXI. század legjobb, leggrandiózusabb űroperája? 2148-ban kutatók egy csoportja a Marson egy ősi civilizáció nyomaira bukkannak. A talált leletek technikai fejletségét az emberiség felhasználja, és néhány év alatt több 100 évet fejlődik a technika. Minden felgyorsul, az űrutazás, a fejlesztések, a felfedezések, és ekkor jön a legnagyobb pofon. Az emberiség legnagyobb félelme és reménye valóra válik: nem vagyunk egyedül. A galaxist rengeteg értelmes faj lakja, önálló politikai és gazdasági berendezkedéssel, saját kultúrával és szokásokkal. Felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi mindent talált ki a Mass Effecthez a BioWare csapata. Túlságosan is sok benne a fikció, hogy igaz legyen, mégis annyira jól kigondolták, hogy végig hihető tud maradni ez a jövőkép. És biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül azzal a vágyammal, hogy a Mass Effect által kínált jövőben tengethessük, természetesen Kaszásoktól mentes mindennapjainkat. Ők azért nem hiányoznának.

Menyire jó lenne összebarátkozni, egy csupa szív krogannal, vagy felfedezni egy bolygót egy csapattal, amiben mindenféle faj képviseli magát. Megismerni a kultúrájukat, világukat. Még belegondolni is borzongató. Vagy éppen romantikus kapcsolatba bonyolódni egy szemrevaló idegennel. Micsoda kalandok lehetnének egy ilyen jövőben.

Ez szerintem az az öt jövő, ami nagyon jó lenne, ha megvalósulna. Egyetértetek a listával? Van más esetleg? Ne habozzatok, írjátok meg nekünk!