Ismét eljött március 8., vagyis a Nemzetközi Nőnap jeles eseménye. 1917 (idehaza 1948) óta minden évben megtartják, és ez alól 2023 sem kivétel. Mi ezúttal olyan videójátékos női karaktereket gyűjtöttünk össze, akik ellenfélként kezdték, aztán mégis átálltak a jók oldalára. Ezeknek a pálfordulásoknak az adott játék történetének szempontjából rendkívül nagy súlya is lehet, de megesik, hogy az adott karakterről csak nagyon nehezen dönthető el, hogy valóban helyesen cselekszik, vagy éppen csak a saját, önös érdekei vezérlik – lássunk öt emlékezetes női karaktert a videójátékok világából, akik ellenségekből barátokká váltak!

5. Visas Marr

Visas Marr a Star Wars: Knights of the Old Republic 2 egyik legemlékezetesebb karaktere. A kalandot Sith bérgyilkosként kezdi, akit azért küldenek, hogy megölje a Száműzöttet. Miután azonban megkímélik az életét, a legénység hűséges tagja lesz. Visas csak azért lett Sith, mert Darth Nihilus befogadta őt, miután elpusztította a bolygóját – innentől a Sötét Oldal szolgálatába kellett, hogy álljon, azonban Visas bűnbocsánatot nyer a Sith Triumvirátus elleni küzdelem során. Képes legyőzni mind a Sötét Oldal kísértését, mind a saját lelki traumáját. Még a játék korai részeiben is, amikor Visas még Sith, olyan alapvető emberi értékekről tesz tanúbizonyságot, ami a legtöbb karakterből hiányzik, aki enged a Sötét Oldal csábításának.

dbf2rdn-c6f6153f-88d3-42af-a36d-ab5ee4f8d352.jpg

4. Abby Anderson

Abigail "Abby" Anderson a Naughty Dog 2020-as The Last of Us Part 2 című videojátékának egyik főszereplője (Ellie mellett, természetesen), aki Ellie történetének fő antagonistája. A Fireflies egykori tagja, aki a militáns Washington Liberation Front egy kis frakcióját vezeti, és – ami sokaknál kiverte a biztosítékot – ő a felelős Joel haláláért. Abby viszont nem feltétlenül egy gonosz karakter. Még annak ellenére sem, hogy szinte az egész játék során őt üldözöd a bosszútól fűtött Ellie-vel. Abby elveszítette az édesapját (méghozzá éppen Joel keze által), úgyhogy a revans elkerülhetetlen. Neil Druckmann és a Naughty Dog itt felborított mindent, amit a karakterekről korábban gondoltál: többé már senki nem fekete és fehér. Joel a jófiú? Játszd végig újra az első rész utolsó fejezetét, és rájössz, hogy bizony nem. Abby bosszút állt, ahogy Ellie-t is végig a bosszú hajtja – a találkozás elkerülhetetlen. A végső, mindent eldöntő harc végén azonban Ellie megkíméli Abby életét, aki aztán Levvel együtt elindul Catalina szigetére. A Naughty Dog végül tudatosítja a játékosban, hogy akit végig gonosznak hitt, az valójában ugyanolyan szerencsétlen túlélő, mint mindenki más ebben a veszélyes, posztapokaliptikus világban – csak épp a motivációi eltérőek.

08948912-cfdc-46c3-aea5-01c055089f00sized-1000x1000.jpg

3. Poison Ivy

A Sötét Lovaggal való korábbi találkozása után Poison Ivy-t áthelyezték Arkham Citybe. Miután megszökött, egy indákkal dúsan beborított erődben talált menedéket, és inkább távol tartotta magát mindentől és mindenkitől, mintsem, hogy részt vegyen Arkham City bandaháborúiban. Jelenléte észrevétlen maradt, amíg Macskanő fel nem kereste őt. Ivy ekkor elhatározta, hogy elpusztítja a várost, azonban Gotham porig rombolása helyett segít Batmannek Madárijesztő Fear-Toxinjának kiirtásában, végül pedig feláldozza saját magát. Mindez az Arkham Knight eseményei alatt történik, és jókora gyomrost ad minden DC-rajongónak, hiszen egy hírhedt gotham-i ellenfél áll át a másik oldalra. "A természet mindig győz" – ezek Ivy utolsó szavai Batmannek, halála pedig jelképes az egész karakter szempontjából. Ezután ugyanis egy kis növény kezd el kinőni azon a helyen, ahol Ivy örök álomra hajtotta a fejét, megmentve Gotham teljes városát a pusztulástól.

batman-arkham-knight-screenshot-poison-ivy.jpg

2. Chloe Frazer

Lehet, hogy nem ő az Uncharted 2 főellensége, de Chloe ugyanannyi bajt és szerencsétlenséget hoz egykori szerelme, Nathan Drake fejére, mint a központi ellenlábas, Zoran Lazarevic. Az Uncharted 2: Among Thieves-ben bemutatott Chloe a sorozat főszereplője, Nathan Drake mellett az egyik legfőbb női segítőtárs lett. Chloe az érzelmek komplett hullámvasútját hozza létre, ahogy felváltva segíti és árulja el Drake-et. Szándékait és valódi érzelmeit nagyon nehéz kibogozni, hiszen főhősünket egyszer faképnél hagyja, máskor pedig megmenti a börtönből, és segít neki Lazarevic emberei ellen harcolni. De hát ki tud kiigazodni a nőkön, nem igaz? Chloe története az Uncharted 2-ben keserédes véget ér, ami rögtön megkedveltette őt a rajongókkal, és a sorozat egyik legnagyobb kedvenceként vonult be a videójáték-történelembe. És bár az Uncharted 2- és Uncharted 3-játékokban nem játszható karakter, elég érdekes szereplő vált belőle ahhoz, hogy saját spinoff játékot kapjon az Uncharted: The Lost Legacy képében, ahol Nadine-nal együtt kutat ősi kincsek után.

hzhsp6ys2m7mpqeitfmcey.jpg

1. Freya

Freya a 2018-as God of War-ban jelenik meg először: az istennő Odin egykori felesége és Baldur anyja. Ő volt a valkűrök királynője, de miután Odinnal elváltak útjai, a férfi bosszút állt, megfosztva Freyát valkűrszárnyaitól és ezzel együtt hatalmától is. Mivel semmije sem maradt, minden szeretetét fiának, Baldurnak szentelte. Hogy megakadályozza, hogy valaha is baj érje, olyan varázslatot bocsájtott rá, amely Baldurt sebezhetetlenné tette – ám szerencsétlenségére ez az áldás átok is egyben. Bár megvédte a fájdalomtól és a sérülésektől, a varázslat megakadályozta abban is, hogy olyan érzéseket tapasztaljon meg, mint például az ízlelés. Ennek következtében Baldur neheztelni kezdett az anyjára. Végül Kratos és Baldur útjai keresztezték egymást, miután Odin elküldte fiát, hogy ölje meg a spártait. Kratos ezután végez Baldurral, Freya pedig ahelyett, hogy hálás lenne, hogy Kratos megmentette az életét, inkább dühös lesz, és bosszút esküszik a háború istene ellen. Itt veszi fel a fonalat a God of War Ragnarök. Meg lehet érteni Freya érzelmeit; Baldur volt az egyetlen dolog, amiért még élhetett, és az iránta érzett szeretete olyan erős, hogy akár meg is halt volna érte. Túlságosan is védelmező anya, aki nem akarta, hogy a fiának bármi baja essen, és a szeretet annyira elvakította, hogy képtelen volt meglátni a fia rossz oldalát, vagy értékelni, hogy Kratos megmentette őt. A Ragnarök eseményei alatt azonban fordul a kocka, és Freya végül megérti, hogy mi miért történt.

freya.jpg

Ennyi a listánk. Épphogy lemaradt Ada Wong és a Macskanő, de számos másik karaktert is lehetne még találni a videójátékok történelméből, akik végül a jók oldalára álltak. Ha úgy gondolod, hogy kihagytunk néhány lényegesebbet, akkor írd meg kommentben!