A 3D Realms szülte Apogee Entertainment 2008-ban vált önálló entitássá, és kezdte meg kiadóként való működését, Terry Nagy vezetésével, majd a 3D Realms alapítójával a kormányrúdnál olyan játékok jogait szerezte meg, mint a Duke Nukem és a Rise of the Triad. A régivágású akciójátékok pedig mostanában nagyon népszerűek, ezek sorát erősíti a Turbo Overkill is, mely a legnagyobbaktól tanult, és ha engem kérdeztek, esélye is van naggyá válni.

Béláim, túltoltuk

Ha nagyon röviden kéne körülírnom a Turbo Overkill-t, akkor azt mondanám, hogy a Doom Eternal szteroidokon nevelt, cyberpunk kistestvére, aki egyúttal az Ultrakill szobatársa is. Szerencsére kicsit hosszabban is tudok róla értekezni, mert ahány hasonlóságot tudnék mondani, éppen annyi különbséget is, és ami szerintem a legfontosabb: a Turbo Overkill saját egyéniséggel rendelkezik. Egy mindeddig sötét pincébe zárt, éjjel-nappal darksynthet hallgató, Cronenbergen és Tarantinón nevelkedett, LSD-függő egyéniséggel. De hé, legalább van neki!

Ahogyan története is, bár nem sokkal több a kelleténél: adott egy vírus, ami megfertőzi a gépeket és egybeolvasztja azokat az emberekkel. Ez pedig cseppet sem tetszik a helyi nagykutyáknak, így felbérelik a Paradise-ba visszatérő Johnny Turbót. Címszereplő fejvadász-zsoldosunk életének egy pontján kénytelen volt megválni kezétől, lábától, és úgy a fél fejétől – természetesen nem önszántából. De hála a ki-tudja-milyen-távoli jövő orvostudományának, túlélte az affért, és a világ legmenőbb művégtagjaival lett gazdagabb: egy mikro-rakétavetőt rejtő bal karral, valamint egy beépített láncfűrésszel felszerelt bal lábbal. Ez utóbbihoz köthető legspécibb egyéni mozdulata, a láncfűrészes becsúszó szerelés, mellyel nemcsak a lövedékek alatt siklik el kényelmesen, hanem az elébe kerülő flótások virgácsait is tömeges villámpedikűrben részesíti.

A szívósabb jószágok elintézésére azonban ez nem elég, úgyhogy kapunk egy halom fegyvert, változatos másodlagos tüzelési módokkal: célkövető lövedékeket használó pisztoly, elektrosokkoló sörétes, lángszórós gépágyú, mágnesgránát-vető duplacsövű, időzítve robbantható rakétavető. Egyedül a kisebb géppisztolyt nem tudom hova tenni: a nagytestvér megszerzése után gyakorlatilag feleslegessé válik, az elvileg precízebb tüzelési mód meg nem is annyira precíz, helyette akkor már a célkövető pisztolyt érdemes használni. Amúgy nagyjából az egész arzenálra igaz, hogy mindegyik fegyver alapból „overkill” és csak a nagyobb jószágoknak van némi állóképessége velünk szemben. Amíg nem ülünk a repülő autónkba. Tényleg, mondtam már, hogy van egy repülő, beszélő járgányunk is?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Turbónindzsa

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gép-hús hibrid ocsmányságok ne lennének veszélyesek: még ha nem is túl okosak, eszméletlen gyorsan céloznak, és nagyot lőnek, tömegben a legkisebb is veszélyes, hát még ha nagyokkal és még nagyobbakkal együtt érkeznek. Úgyhogy egy percre sem maradhatunk nyugton, még szerencse, hogy Turbójancsi ugrik (kettőt), siklik (kettőt), becsúszik, falon fut, és röptében kanyarodik, akár egy vadászrepülőgép.

Minderre pedig szükségünk is van a teret egészen zseniálisan kihasználó pályákon, de egy baráti figyelmeztetést ha elfogadsz: ha a Doom Eternal ugrálós részei kikészítettek, akkor lehet, hogy ez sem lesz neked való. Én szóltam. Kicsit ugyan szokni kell, de nagyon hamar tanulható, és ha egyszer ráérez az ember, akkor precíz az irányítás, a mozgás szabadsága pedig még frenetikusabbá teszi az amúgy is magas oktánszámon pörgő akciót, ami alól néha felüdülést nyújt az a pár perc ugrabugra.

A korai hozzáférés alatt az első epizód 8+8 szintje játszható végig, ami nekem nagyjából 5 óra elfoglaltságot tett ki. A 2023-as megjelenésre nemcsak az első epizód főellenségét, hanem további felvonásokat, fegyvereket és képességeket is kapunk, és azt kell mondjam, hogy a Turbo Overkill már most megéri azt a 16,79 eurót (nagyjából 6300 forint), amit „teljes áron” elkérnek érte. Persze akadnak kisebb bugok, mint a falon átlövő ellenségek, a gyorsaságunkat néha követni képtelen fizika, olykor kiegyensúlyozatlanok erőviszonyok, és a lőszer is gyakorlatilag végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre, így nem nagyon kell beosztani. De összességében a Turbo Overkill már most, minden apróbb hibája ellenére is egy kib@szott zseniális, frenetikus és élvezetes játék. Kell neked. Most. Azonnal.