A héten jött a hír, hogy a Batman: Arkham Asylumot, az Arkham City-t és Arkham Knightot jegyző Rocksteady egy új játékon dolgozik. Felmerült, hogy ez a program talán Supermant fogja a központba állítani, és az internetes fórumokat olvasgatva sokan szeretnék is, hogy az Acélember legyen a főhős. Az elképzelés érdekes, ugyanakkor biztos, hogy jó is? A videojátékok szempontjából ugyanis Clark Kent nagyon problémás karakter.

Túlságosan szuper

A Batman: Arkham…-játékokban pont az volt a jó, hogy bár Bruce Wayne lángelme, feltaláló és harcművész egy személyben, attól még halandó ember. A mezei verőemberek (legalábbis túlerőben) ugyanakkora veszélyt jelentettek rá, mint a szupergonoszok. Sőt a tetralógia során valószínűleg többször terítettek le minket egyszeri bakák, mint a fő- és algonoszok.

Ezzel szemben Superman… Nos, szuper. A bőre golyóálló, lézerszeme van, emberfeletti az ereje, hipergyors és olyan érzékenyek az érzékszervei, hogy a Föld másik oldaláról is meghallja a segélykérést. Ja, és tud repülni, bár ezt a részt még lehetne kezelni, hiszen Batman szintén tudott, még ha korlátozottan is (bár aki értett hozzá, az hosszú-hosszú percekig a levegőben tudta tartani a bőregeret).

Az Acélemberrel játszani olyan lenne, mint egy beépített god mód. Mezei fogdmegekkel nem harcolhatna, hiszen azokat arrébb pöckölhetné. Tankkal jönnek ellene? Pfff… Konzervvé gyúrja? Tank hadosztály jön ellene? Lézerszemmel mindet szétolvasztja. És így tovább. Egyszerűen a Földön nem lehetne neki ellenfelet találni, ezáltal nem lenne tétje a játéknak.

superman-clark-kent.jpg

Jöjjenek a gonosz zidegenek

Persze – bármennyire is próbálják a filmek elhitetni – Supermannek nem csak Zod és Lex Luthor az ellenfele, akad neki bőven földönkívüli vagy földöntúli rosszallója. Ott van ugye Darkseid, Brainiac, Doomsday, Bizarro, stb… Bár ők „csak” a háttérben álló fő- és algonoszok lehetnek, meg ugye azért Luthor és Zod is feltűnhetne.

De el tudna viselni a történet ennyi szuper szupergonoszt? Az Arkham…-játékokban Batmannek még a főbb ellenfelei is szimpla emberek voltak, akik ilyen-olyan okból kénytelenek voltak lazán, de összefogni. A Superman erejéhez méltó ellenfelek viszont nem feltétlen vannak erre rákényszerítve, pláne nem a Földön. Persze lehetne a helyszín egy másik bolygó is, de szerintem mindenki jobban élvezné a sztorit, ha a Földön játszódna.

És éppen a Föld az, ami valószínűleg nehezen bírna ennyi szuperképességű gonosz teremtménnyel. Már egy is le tudja zúzni, nemhogy öt-hat-tíz. Márpedig a boss fightokhoz nem árt, ha sok van belőlük.

És akkor még ott van a csatlósok, az utcán leverhető parasztok kérdése. Nekik is minimum olyan módon kell viszonyulniuk erőben Kal-Elhez, mint ahogy a verőlegények viszonyultak Batmanhez. Vagyis leverhetőek legyenek, de azért jelentsenek kihívást. Mit jelent ez? Azt, hogy egyenként mini-acélemberek lennének. Egy inváziós sereg formájában kivitelezhető, de újfent ott van, hogy elbírná ezt a Föld? Ha ezt reálisan próbálják ábrázolni, akkor itt nagyon-nagy zúzásoknak kellene lennie, és bizony durván rombolható környezetnek. Mert azért na, ha Superman hozzávág egy hozzá hasonló fickót a falhoz, nehogy már a fal adja a másik pofont.

superman-bulletproof.jpg

Butuljon le Supi

A másik út lehetne, hogy maga Superman lesz egyszerűbb ember. Mit tudom én, lenyomnak a torkán egy kyrptonit tablettát vagy hasonló. Ez meg viszont a játék lényegét venné el. Mi értelme egy Supermannel foglalkozó programnak, ha teszem azt, csak a játék utolsó szakaszában játszhatnánk az ereje teljében lévő Acélemberrel?

Pedig talán még ez a megközelítés lenne a legjárhatóbb út. Egy kaland, amiben Kentnek újra Supermanné kéne válni. Ebben ugyanis benne lenne a fejlődés lehetősége – ami ugye nagy szerepet kapott az Arkham…-játékokban. Kent fokozatosan szerezhetné vissza az erejét, és a már visszakapott képességek is fejlődhetnének még. Mondjuk, a lézerszem csak a játék felénél jelenik meg, de akkor még csak egy fegyvert tud felforrósítani, később már tankokat állíthatna meg. Repülni csak korlátozottan tudna, az ereje is korlátozott lenne, aztán a végén lenne tényleg csak újra Superman.

De mint írtam, ez visszás. Az alkotóknak egy ilyen megoldás mellett olyan sztorit kell villantaniuk, ami feledteti velünk, hogy a játék nagy részében nem játszhatunk a tényleges Supermannel, csak egy fickóval, aki a program végére azzá válik. Ráadásul, ha visszatér az Acélember, a folytatásokat szinte ellehetetlenítik, hiszen ott újra felütné a fejét a legalapvetőbb probléma: ez a fickó túl szuper.

superman-lasereye.jpg

Más hős?

Megvallom, én nem szeretem Supermant, sőt a képregények legunalmasabb hősének tartom, így nem is rajongok a gondolatért, hogy vele készüljön játék. Pláne annak tükrében, hogy az Arkham…-ok rengeteg jó hősnek ágyaztak meg.

Ugye az Arkham Knight-ban fontos szerepet kapott mindhárom Robin. Tim Drake simán hozhatna egy sztorit, amint valamilyen módon folytatja a Batman által megkezdet utat, persze nem Denevéremberként. Dick Graysonnal (Nightwing) új helyszínt is kaphatnánk Blüdhaven képében, de a legérdekesebb mindenképpen Jason Todd lenne, aki Red Hoodként nagyszerű antihőse lehetne egy történetnek.

Vagy akár Catwoman köré is fel lehetne húzni egy rabló-pandúr sztorit, és ha már manapság úgyis menők a női hősök, Wonder Woman szintén kaphatna saját játékot – a mozifilm után eladni sem lenne nehéz. Én mindenképpen szívesebben nézegetném őket egy órákon át tartó játékban, mint egy denevérjelmezes vagy egy kékharisnyás faszit. Sőt ha igazán nagyot akarnak akasztani, akkor a Rocksteady megcsinálhatná azt, ami a Warnernek nem ment: összerakni egy tökös Öngyilkos osztag sztorit egy játékba implementálva. Ez akár még a kooperációs mókáknak is teret engedhetne.

A fenti, már feltűnt hősöket azért is érdemes lenne szerepeltetni vagy főhőssé tenni, mert ezzel az Arkham-univerzumot is tovább bővíthetnék, amely szerény véleményem szerint sokkal érdekesebb és autentikusabb, mint a DC mozis univerzum. 

Szuperhősök, vagy sem

Persze még az sem biztos, hogy a Rocksteady egy újabb DC szuperhőssel foglalkozó játékon dolgozik, bár szerintem a fél világ ezt várja el tőlük. Én is, megjegyzem. Ebben jók, és igazából nincs túl sok szuperhősös játék, pláne nem jó. Pláne nem kiváló (most diszkréten feledkezzünk meg az Arkham Knight PC-s technikai fiaskójától, amiről amúgy is inkább a Warner tehet).

Superman lehetséges jelölt, de a fentiek miatt szerintem, ha nem is a legrosszabb alapanyag, de az egyik legnehezebben használható karakter videojátékban. Mi több, egy ilyen hős bármibe ültetve nehezen kezelhető, de egy videojátékban kiváltképp, ahol fontos az elpusztíthatóság, a fejlődés és nem utolsó sorban, nehéz lerombolható városokat megalkotni.

superman-kal-el.png

Akárhogy is lesz, kíváncsian várom a Rocksteady játékát, akár Supermant, akár valaki mást helyez a középpontba, de még úgy is, ha ezúttal nem a képregények világába visznek el minket. És nektek mi a véleményetek minderről?