• A filmes franchise legújabb darabjáról, a Prédáról ITT írtunk.

2005-ben a Predator-franchise még nem igazán akart feltámadni, noha a 2004-es Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen mozifilm azért már elkezdte kirugdosni a kriptájából. Furcsa módon a 2005-ös videójátékos adaptációt sokkal inkább az alulértékelt, 1990-es Ragadozó 2 inspirálta, mintsem Arnold Schwarzenegger ikonikus találkozása a földönkívüli vadásszal. A zsoldosoktól hemzsegő trópusi esőerdők helyett a Concrete Jungle inkább egy futurisztikus New Yorkot idéző, nagyvárosi környezettel büszkélkedhetett, ami igen meglepő helyszínválasztás lett.

pred0.jpg

Betondzsungeltúra

A Concrete Jungle története az 1930-as évekbeli New Way City-ben kezdődik, ahol különféle bandaháborúktól hangosak az utcák, ahol – mint az ismert dalból tudjuk – nincsen kegyelem. Bruno Borgia gengszterfőnök uralja a várost, a bűnözés pedig soha nem látott méreteket öltött. Mi egy szerencsétlen Predator irányítását vehetjük át, akinek a vadászata balul sül el, és meglehetősen csúfos véget ér. Megsebesül (ezzel kiérdemelve a Sebhelyesarcú becenevet), és kénytelen bekapcsolni álcázott űrhajójának önmegsemmisítő funkcióját, ám túléli a hatalmas robbanást – utóbbi miatt aztán társai kiközösítik. 100 év száműzetés után a játék valóban elkezdődik, mikor is Sebhelyesarcú megtudja, hogy New Way City-t Neonopolis néven építették újjá, ahol Borgia leszármazottai a kis vadászbalesetéből megkaparintott technológiát használják fel más Ragadozók elfogására és a velük történő kísérletezésre. Ekkor visszatérhetünk a Földre, és elkezdődhet a valódi harc, amiben a vége felé már csoportosan garázdálkodó xenomorphokkal, jókora kiborgokkal és szörnyű genetikai hibridekkel is szembe kell szállnunk. Itt tennénk hozzá, hogy a sztorit egyébként Grant Morrison (Batman: Arkham Elmegyógyintézet) képregényíró hozta össze.

pred2.png

A történet és a nagyvárosi setting egyébként kifejezetten jó lett, ám a játék többi része nem igazán váltja be a hozzá fűzött reményeket. Bár a TPS akciózás egy ideig szódával elmegy, a lopakodós részek és a közelharc rettentő kezdetlegesek. Az igazság az, hogy a játékmechanika szinte minden aspektusa kezdetleges és kidolgozatlan. Elhisszük, hogy papíron ígéretesnek tűnt, hogy egy gigantikus sci-fi városban lehet barangolni Ragadozóként, meg gerincoszlopokat kitépni és gengsztereket brutálisan levadászni, de a gyakorlatban ebből annyi valósult meg, hogy unalmas, szürke környezetben kell mászkálni fel-alá, miközben időnként lopakodva megtámadhatsz egy őrt, és végignézheted a néhány kivégzés egyikét. Sokan például már az első pályánál feladták a vadászatot.

pred1.jpg

Get to the Choppa!

Ettől függetlenül a Predator hatalmas arzenáljával való aprítás tényleg szórakoztató lehet (legalábbis egy ideig), és rajongóként nehezebb is ráunni. Futurisztikus lándzsákkal nyársalhatod fel, vagy szögezheted falhoz az ellenséget, Sebhelyesarcú pedig olyan lazán gyilkol gengsztereket és civileket egyaránt, mintha Jason Voorhees váltana rage-módba. A kaland vége felé, amikor már minden lehetséges fegyverrel rendelkezel, és megszoktad a nehézkes irányítást is, valamivel könnyebb megbocsátani a játék hibáit, és jobb érzés egy magányos idegen vadászként hentelni, aki épp a becsületét akarja visszaszerezni.

Bár a sztori korrekt, a párbeszédek egy része egyenesen nevetséges, és Morrison tényleg kihasználta az M, azaz Mature korhatár-besorolást, mivel ez az egyik legmocskosabb, legbrutálisabb Predator-történet. Rengeteg faji és szexuális sztereotípia kerül elő benne, amelyek véletlenszerűen bukkannak fel a történet során, és ezek miatt a játék olyan, mintha egy elvont, B kategóriás akciófilm lenne. A Concrete Jungle roppant megosztó lett. Elméletileg minden benne van, amit egy Predator-rajongó kívánhat, de az is biztos, hogy eredetileg minden sokkal jobban működött a tervezőasztalon, mint a valóságban. Ettől függetlenül egy tisztességes remake, vagy remaster igazán összejöhetne belőle, mert a nagyvárosi setting és a sztori tényleg piszkosul jól oda lett rakva, és már csak ezekkel is kiemelkedőbb az egész, mint a 2020-as, roppant fantáziátlan Predator: Hunting Grounds.