• Az alternatív jobboldalnak nem tetszik a játék #NoMoreNazis reklámja
  • A Bethesdát ez nem különösebben érdekli
  • A Wolfenstein-széria a kezdetektől fogva náciellenes

Az, hogy az anonimitás jótékony leple alatt manapság bármit lehet mondani az interneten, nem újdonság, még csak nem is ritka. Az, hogy a mai világban mindenkit meg lehet sérteni szinte bármivel, szintén olyasmi, ami már-már mindennapos dolog. És sajnos manapság a nácizmus is egyre többször szerepel a médiában, elég csak az augusztus elején Charlottesville-ben történt eseményekre gondolni, amivel kapcsolatban Pewdiepie is megszólalt.

Ezután nem csoda, hogy a Wolfenstein 2: The New Colossus is céltáblává vált. A játék reklámkampányának egyik eleme volt egy tweet, amelyben szerepelt a „Make America Nazi-Free Again”, azaz „tegyük újra nácimentessé Amerikát” mondat. Ezt találták sértőnek a nemzetiszocializmust pártoló emberkék, annak ellenére, hogy a Wolfenstein széria immár 36 éve csak és kizárólag egyről szól: a nácik irtásáról.

Az ügyben a Bethesda PR igazgatója, Pete Hines is megszólalt: „tisztában vagyunk az Amerikában történő eseményekkel és azzal, hogyan viszonyul ehhez a Wolfenstein 2 témája. Azonban ez a játéksorozat több mint 20 éve, az első kiadása óta elkötelezetten náciellenes. Nem tartunk a játék témájától. Nem félünk kimondani, hogy a nácik rosszak, nem amerikaiak, és hogy a történelem jó oldalán foglaltunk állást.”

Hines továbbá elmondta, hogy a játéksorozat célja az egész világ felszabadítása, és ennek első lépése lesz Amerika felszabadítása. Persze eredendően nem azzal a céllal írták meg a sztorit, hogy az aktuálpolitikára reflektáljanak, hiszen Hines szerint a történet már akkor elkészült, amikor még a The New Orderen dolgoztak, akkoriban pedig még alig volt ismert az alternatív jobboldal.

Hines úgy érzi, hogy ilyen témájú játékokat mindig kockázatos fejleszteni, mert könnyen elidegenítheti a vásárlók egy részét, ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem politikai kinyilatkoztatás céljából készítenek játékot a Bethesdánál, hanem azért, hogy szórakoztató, felnőtt, elgondolkodtató, érett játékokat adjanak a játékosoknak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!