Tavaly októberben jelent meg a Horizon Forbidden West minden jóval megpakolt Complete Edition kiadása, de akkor csak PlayStation 5-re. Korábban már keringtek pletykák arról, hogy a játék a DLC-vel együtt PC-re tarthat, hiszen egyrészt kiszúrtak erre utaló jeleket a neten, másrészt manapság már megszokott, hogy a Sony előbb-utóbb elhozza az exkluzív sikerjátékait a PC-sek számára is – oké, mondjuk a Bloodborne-ra évek óta várunk. A cég tavaly ősszel előlépett és bejelentették, hogy valóban megkapja a Complete Edition a maga PC-s portját, méghozzá attól a Nixxes Software-től, akik összerakták korábban a Ratchet & Clank: Rift Apart vagy a Marvel's Spider-Man Remastered személyi számítógépekre szánt verzióját. Persze a Horizon első része, a Zero Dawn PC-s portja mögött is ők álltak, úgyhogy nyugodtan el lehet mondani, hogy hazai terepen mozogtak a fejlesztés során. A végeredményt látva mindenki megnyugodhat: nem egy újabb, a PC-s The Last of Us Part 1-hez hasonló bughalmazt kaptunk, hanem egy nagyon is tisztességes, minőségi átiratot.

A Horizon Forbidden West történetének ismertetése Dzséjt tesztje után meglehetősen lusta húzás lenne tőlem, ezért most kizárólag a PC-s extrákkal foglalkozom. Aki a sztorira kíváncsi, az nyugodtan olvassa el az alapjáték tesztjét ITT, és utána jöhet a Burning Shores DLC kritika ITT – mert bizony a kiegészítő is a csomag részét képezi, bár ennek megnyitásához előre kell haladni a történetben. A Complete Edition megtalálható Steamen és Epic Games Store-on is, mindkét helyen magyar felirattal. Aloy második nagy kalandja szebben csillog, mint eddig bármikor, a program ugyanis támogatja az ultraszéles monitorokat (21:9, 32:9, 48:9 képarányban), sőt, még a három monitort tartalmazó setupokkal is elbír. Fel lett szerelve az Nvidia DLSS 3 technológiájával (emellett a DLAA és a Reflex is része a pakknak), de az Intel XeSS és az AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) kihasználása is szerepel a főbb jellemvonások között. Külön be lehet állítani a részletességet, úgy mint a haj-, a víz- vagy a felhők minőségét. Bár az egér+billentyűzet kombó alap (ráadásul a Steam Imput támogatásnak hála teljesen testre is szabhatjuk a gombkiosztást), az sem jár rosszul, aki a DualSense kontrollert választja, hiszen az összes finomságot (adaptív ravaszok, haptikus visszajelzés) kihasználja az átirat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az optimalizálás jelen esetben parádésan jól sikerült és azoknak sem kell aggódniuk, akiknek nincs bitang drága gamer PC-jük otthon, ugyanis annyira aprólékosan lehet játszani a beállításokkal, hogy akár régebbi vasakon is simán elfut a Forbidden West – persze nem maxra húzott grafikán. Intel Core i7-11800H 2.30GHz-es CPU-val, 32 GB RAM-mal és GeForce RTX 3060-nal úgy is megvolt nálam Magas-beállításokon a 60-65 fps, hogy alig vettem vissza néhány apróságot közepesre. Ha van otthon mondjuk egy RTX 4080, akkor nyugodtan be lehet próbálni a 120 fps-t is, bőven bírni fogja. A látvány pedig elképesztő. Ahogy betesszük a lábunkat Aloy-jal a Tiltott Nyugatra, olyasmi tárul a szemünk elé, ami még a PS5-ös verziót is lepipálja: ez a játék egyszerűen csodálatos. A legapróbb fűszál is annyira mesterien lett kidolgozva, hogy az ember félméterenként áll meg, hogy csináljon egy srceenshotot a beépített Fotó-móddal. Emellett pedig már csak hab a tortán, hogy mind a Forbidden West, mind a Burning Shores teljes magyar felirattal érkezett PC-re, ami hozzáad az élményhez.

Apróság, de ha összekapcsoljátok a Steam-profilotokat a PSN-fiókotokkal, akkor ingyenes extrákat is szerezhettek: Nora Legacy öltözék és lándzsa vár rátok ebben az esetben. A Nixxes tehát ezúttal sem okozott csalódást és a Horizon Forbidden West Complete Edition olyan formában kerülhetett a PC-s játékosok elé, ami abszolút méltó és bőven megéri az árát. A gépigényről ITT olvashattok többet, és ha a megvásárlással eddig vártatok, akkor az én tanácsom az, hogy felesleges tovább hezitálni. Ez egy tisztességes és jól optimalizált, bugmentes PC-s port lett, ami ráadásul az alapjáték mellett a DLC-t is tartalmazza és teljes magyar felirattal kapható Steamen és Epicen egyaránt. A Nixxes következő projektje a Ghost of Tsushima, utána pedig nagyon remélem, hogy a God of War Ragnarök és a The Last of Us Part 2 Remastered portjait is rájuk bízzák.