Ügyelj a sorrendre!

Ha nem vagy otthon a földművelés rejtelmeiben, érdemes átrágnod magad a játék oktatómódján, ez ugyanis a megfelelő sorrendben taglalja a gabonatermesztés leglényegesebb lépéseit. Kezdj minden művelést szántással, folytasd magvetéssel, ha tudod, permetezd vagy műtrágyázd a megművelt földet, az aratás után pedig menj végig rajta kultivátorral, hogy felkészítsd a következő szezonra!

Hallgass Aigner Szilárdra!

Az alapból I gombbal előhívható PDA a térkép és a terményárak mellett időjárás-előrejelző programmal is rendelkezik. A funkciónak igazából csak egyetlen szerepe van: az aratások napjának szervezésében segít, esős napon ugyanis (a valóságnak megfelelően) nem érdemes bezavarni a szántóföldre a kombájnokat, miután akkor megfelelő tapadás híján nem tudnak a sáros földben haladni.

Csak te segíthetsz!

A játék elején jelentős bevételi forrást jelenthetnek a bizonyos időnként felbukkanó, időlimites küldetések. A megbízatásoknak két fajtája van: füvet kell nyírnunk, vagy el kell szállítanunk valamilyen árut a térképen megjelölt helyre. Az előbbi teljesítéséhez egy önjáró vagy traktorra/kombájnra kapcsolható fűnyíróra, utóbbi esetén pedig rakodóvillával szerelt rakodógépre van szükség.

És elkelt!

Bizonyos időközönként a játéktéren található szántóföldeket aukcióra bocsátják, mely során (kis szerencsével) az alapárnál jóval olcsóbban szerezhetjük be a területeket. Ekkor nincs más dolgunk, mint a föld vásárlóikonjára állva megtenni tétjeinket – nem javallott viszont csalni, amennyiben ugyanis nagyobb összegben licitálunk, mint amennyi a számlánkon van, jelentős büntetést kell fizetnünk.

Vár a bolt!

A mezőgazdász boltban az új járművek, eszközök és állatok mellett lehetőségünk nyílik meglévő ingóságaink eladására is. Az üzlet alapból a vételár feléért veszi vissza eladásra kínált portékáinkat, amennyiben viszont megunt járművünket elvisszük a bolthoz, a visszakapott összeg húsz százalékkal nő – ehhez az ikonnal jelölt helyre kell állni gépezetünkkel.

Majd én kiszámolom!

Míg az aratások során besilózott terményből csak akkor látunk pénzt, ha elszállítjuk azt a felvásárló telephelyek valamelyikére, az állatok esetén a vásárlás és etetés mellett nincsenek efféle teendőink. Marháink és birkáink automatikusan „termelik” a pénzt, egyedül a tyúkoknál kell minden nap összeszedni az elpotyogtatott tojást, és elvinni az élelmiszerboltok valamelyikéhez.

Gyorsutazás

Ha unod, hogy percekbe telik elfurikázni a boltba és az állatok legelőihez, használj gyorsutazást! A játékban a TAB gombbal azonnal átülhetsz bármely járművedbe (függetlenül attól, hogy éppen hol áll); vegyél hát néhány olcsó traktort, majd állítsd be őket a gazdabolthoz és a legelőkhöz – így a következő alkalommal pár gombnyomással rögtön a kívánt helyen teremsz!

Mit eszik a boci?

A marhák táplálékának elkészítéséhez fűre, szalmára és silótakarmányra van szükség. Az elsőt fűnyíróval bárhol levághatod, a másodikat az aratások után készített szalmabálákból biztosíthatod, a harmadikat pedig szecskázott kukoricából szerezheted be. Szállítsd őket a bocik legelőjéhez, vásárolj egy Kuhn SPV takarmánymixert, pakold bele a hozzávalókat, és végül állj vele a marhák etetője mellé!

Használt gépek eladók!

Mint a cikkben említettem, a játék tevékeny modder-közösséggel rendelkezik, olyannyira, hogy a játék hivatalos oldala már most tobzódik az ingyen letölthető felhasználói járművekben. Az addonok mellett viszont a játékot a későbbiekben DLC-kkel is igyekszik majd bővíteni a GIANTS; noha a http://www.farming-simulator.com/dlc.php oldalon jelenleg ebből nem sok látszik (az idei részhez csak a mod-készítést segítő oktatóvideót kínálják), elnézve az előző rész DLC-özönét, idén is lesz mire költenie a farmereknek.