A helyszínválasztásrólZöldfülű klubtulajdonosként első feladata, hogy megfelelő világtájat, szép terepet válasszon a pálya helyszínéül. Eszébe se jusson a trópusi vagy sivatagos vidék; ha ránk hallgat, a Rocky Mountain környékén vásárolja meg az első hektárokat. Ez a legszebb és legérdekesebb táj mind közül: dombok, ligetek, sziklás foltok, kristálytiszta vizű tavak tarkítják… ugye érti Mister: ezek már készen vannak, a sok természeti szépséget már nem Önnek kell megépítenie... a mi pénzünkből!

SimGolfSimGolfSimGolf

A golfrólHa már Öné a telek, indulhat a fejlesztés. A végcél a 18 lyuk - ugye tudja Mister, hogy a golfban a pályát „lyukakra” osztjuk. Egy-egy lyuk a célterületből (green) és a kezdőütés pozíciójából (tees) áll… no meg az útközben elhelyezett számtalan akadályból és az akadályok leküzdésére/elkerülésére szolgáló gondosan nyírt gyepfelületekből (fairway). A játékosok fairwayről fairwayre ütik a labdát lépésről-lépésre megközelítve végcéljukat a greent, azon belül pedig magát a lyukat, amelyet a beletűzött zászló jelez. Ennyi az egész. És a pályát, amelyiken a kedves vendégek ezt a szórakoztató sportot játszhatják, Ön fogja megépíteni!

(Az F9 gomb segítségével betekinthetsz a klubtagok nyilvántartásába.)

Az első lyukrólElőször helyezze el a zászlót, vegye körbe némi greennel, azután jelölje ki a teest. A pályamérnökök fehér vonallal jelzik, merre vezet a pálya, vagyis merre ütnék a játékosok a labdát. Valahol a fehér vonal mentén helyezzen el úgy 6-8 négyzetnyi fairwayt. A terep, ahová a labda érkezik, ezen az első pályán még legyen egyenes. Ne bonyolítsa túl, Mister! Az Ön új klubjába először amatőrök jönnek… és gyorsan el is mennek, ha Ön profiknak való lyukakkal várja őket. Az első lyuk legyen pofonegyszerű, meglátja: a vendégek így is elégedettek lesznek.

A pályatervezésrőlSimGolfNézze Mister, semmiképp ne kezdjen elhamarkodott építkezésbe! Vizsgálja meg alaposan a megvásárolt telket, vegye számba az érdekes helyeket. Sose alakítson ki egy lyukat úgy, hogy még nem tudja, a hova építi majd a következőt. A befektetők pénzéből egyből 4-5 lyukat is építhet: ossza be jól a rendelkezésre álló területet. Ügyeljen rá, hogy az egyik lyuk vége ne essen messze a következő kezdő helyétől, hogy a játékosoknak ne kelljen lejárniuk a lábukat két lyuk között. Ugyanakkor a lyukak sose keresztezzék egymást, és ne is kerüljenek túl közel, mert az elzúgó labdák veszélyeztetik a másik lyuknál játszók testi épségét.

Az F5 gomb megmutatja a pályatérképet (Routing Map). Itt nyomon követheted a lyukak vonalvezetését, és azt, hogyan lehet eljutni az egyik végétől a másik kezdőpozíciójához. Meg is cserélheted a felsorolt lyukakat, bármikor átalakíthatod a pályát. A telek bővítésekor különösen jól jön a lehetőség, hogy például két lyuk közé beszúrhatsz egy harmadikat, vagy akár többet is.

A talajegyengetésrőlNos, Mister, a lyukak között, különösen a nehéz terepen, építsen utat - persze a fairwaybe, greenbe nem kell utat húzni, ez barbárság lenne. A játékosok nem szeretnek hegyet mászni, a meredek kaptatókat meg kell szüntetni! Lejtőre nem illik greent helyezni, és fairwayt is csak mértékkel, hiszen a rövidre nyírt gyepen könnyen gurul a labda… ki tudja, hol áll meg. Ugyan ki örülne neki, ha pontosan célzott ütése csúfos kudarccal végződne, csak mert a labda nem hajlandó megállapodni?!

(A talajegyengetés ingyen van, alkalmazd gyakran)

1. ikon: A bal klikk eggyel magasabbra emeli a rózsaszínnel jelölt pontot. A jobb klikk eggyel süllyeszti. Kiváló a meredek kiemelkedések, bemélyedések kialakításához vagy megszüntetéséhez.

2. ikon: Egy négyzet lejtését csökkenti. A bal klikk a legmagasabb pont felé emeli a többi sarkot, a jobb a legalacsonyabbhoz süllyeszti.

3. ikon: A bal klikk fokozatosan emeli, a jobb süllyeszti a rózsaszínnel jelölt pontot. Lankás dombok, völgyek készítéséhez ajánlott.

SimGolfSimGolfSimGolf

A pályaelemekrőlHogy a vendégek kedvében járjon, Mister, változatos lyukakat kell terveznie. Ha Ön sikeres tervező, akkor minden lyuk más és más golfképességeket tesz majd próbára. Reménykedjünk, hogy a golfszövetség és a szaklapok felfigyelnek valamelyik lyukra, és jelzőkkel, minősítésekkel illetik - az ilyesmi kiváló reklám!

De hogyan lehet egy lyukat érdekessé, egyedivé tenni? Erre valók a pályaelemek. Homokgödrök, vermek, cserjés, liget, hangás… és persze a leghangulatosabb: a víz. A pályaelemek bal klikkel lerakhatók, dupla jobb klikkel eltávolíthatók - ilyenkor a kialakításukra költött pénz visszajár.

Beszéljünk még a lyuk vonalvezetéséről. Vagyis az útról, amelyet a labda bejár ütésről-ütésre közelítve a greenhez. Nos, a vonalvezetés ne legyen egyenes. Ez nem céllövészet, nem kell rálátni a célra, lehetnek közben erdősávok, egy-egy fairwayen a pálya el is fordulhat. Az sem baj, ha a vonalvezetésben előfordulnak alternatív lehetőségek. A játékosok szeretnek tervezgetni: „vajon most áthidaljam ezt a vizet egy kockázatos hosszú ütéssel, vagy biztosra menjek, még ha az két ütés is?”

(Az F1 gombbal megtekintheted a felépített lyukak adatait - ebből nagyon sok információt kaphatsz, és sokat tanulhatsz)

A szép tájrólSose gondolt még rá Mister, miért van az, hogy a golfpályák olyan festőiek? Mert az emberek nemcsak játszani jönnek, hanem kikapcsolódni, beszélgetni, gyönyörködni a tájban. Elvárják Öntől, hogy gyönyörködtesse őket. Ennek számtalan eszköze van, amire botorság sajnálni a pénzt!

A legegyszerűbb a szép kilátás. Ez a környezet fölé emelkedő magaslati pontot jelent, ahonnan belátni a tájat, a pályát. A teest érdemes úgy elhelyezni, hogy a pályán végigpillantva a játékosok rálássanak a hidacskákra, a jellegzetes tájelemekre (landmarks).
Ott vannak még a kertek és az árnyas díszfák is. Ezeket nem látni kell, hanem érezni az illatukat, hűsölni az árnyékukban… legyenek közel a játékosokhoz. A lyukakat úgy helyezze el Mister, hogy a játékosoknak minél többször kelljen átkelniük a hidakon, elhaladniuk a virágágyások mellett. Ez bőségesen gazdagítja őket élményekkel… és bőségesen dollárokkal a mi bukszánkat.

A vendégekrőlSimGolfAmint az első lyuk megnyílt, jönnek az első vendégek is. Játszanak és beszélgetnek. Figyeljen oda rájuk, Mister, mert belőlük él! Nézze, merre ütik a labdát, ennek megfelelően esetleg módosításokra lehet szükség a pályaelemekben vagy a vonalvezetésben. Mikor befejeztek egy lyukat, akkor fizetnek... ha tetszett nekik, és boldogok, akkor többet fizetnek. Folyamodni fognak klubtagságiért - ez jó jel: minél több a tag, annál több a fix bevétel.

Miközben játszanak, nem fukarkodnak a dicséretekkel és a kritikával. Mindkettő aranyat ér: ebből tudhatja az emberfia, mi az, amivel elégedettek, és mi az, amit kifogásolnak. Ami tetszett nekik, azt a következő lyukaknál is meg kell valósítani; amit viszont kritizáltak, azt nyomban ki kell javítani. Ilyen egyszerű!

Persze vannak örök elégedetlenkedők, akiknek minden nap rossz nap. Ezeknek semmi sem elég jó! Ha netán ilyen alak tévedne be a pályára, azt jobb kitiltani, mert ezzel csak egy vendéget veszít a klub, míg örök morgolódásuk eredményeként többen is távozhatnak.

(Az F2 gombbal megnézheted a statisztikát arról, milyen vélemények hangzottak el az egyes lyukaknál)
###

Az induló klubrólA befektetők pénze sem végtelen Mister! Ami még rosszabb, aggodalmaskodnak, ha az Ön klubja veszteséges. A klub beindításának kulcsszava: a bevétel. Mint már tudja, bevétel az elégedett vendégekből van. De csak az a vendég lehet elégedett, aki már játszott a pályán. Önnek újoncokra: sok-sok új játékosra van szüksége, Mister! Higgyen nekünk, a tanulópálya (Putting Green) megéri a kialakításra költött dollárokat! Már az első pillanatban építsen egyet közvetlenül a klub épülete mellé.

A gyarapodó klubrólHa megy a biznisz, akkor lesz pénz a terjeszkedésre: újabb lyukak kialakítására és a klub területének bővítésére. Utóbbihoz már csak kapcsolatok kellenek: hogy a pályán játszó önkormányzati tisztviselő is elégedetten játsszon a pályán. Ha ez megvan, akkor újabb és újabb földterületeket ajánl fel megvételre. De ne herdálja a befektetők pénzét, Mister! Csak akkor vásároljon új területet, ha az eddigi már szűkösnek bizonyul. Az első ajánlatot még mindenképpen érdemes elfogadni, de a másodikon, harmadikon már el kell gondolkodni. Ráér az még!

A terület és a lyukak gyarapodásával gyarapszik a vendégsereglet is. És gyarapodnak majd az Ön gondjai is!

(Az F3 gomb megmutatja a klub történetéről készült grafikont.)

SimGolfSimGolfSimGolf

A várakozásrólHa kialakított egy lyukat, Mister, amelyik rövid és egyszerű rajta játszani, utána pedig egy másikat, amelyik hosszú és lassú, akkor ez utóbbi előtt feltorlódnak a játékosok. Ott fognak ácsorogni a tees körül, és panaszkodnak a várakozás miatt. Ez kerülendő: a lyukak játékidejét fokozatosan növelje, ez nagyon fontos! Ha mégis torlódás lépne fel, a gondos vendéglátó padot helyez a zsúfolt tees mellé, gondoskodik büféről, társalkodó személyzetről. Szépíti a környezetet, hogy enyhítse a várakozás okozta bosszúságot. Ha még ez sem segít, akkor marshallt kell alkalmazni a lyukhoz!

A személyzetrőlNos, igen, ahogy bővül a klub, személyzetre lesz szükség. Mert felüti fejét a gyom, és a vendégek panaszkodnak. Ha egy lyuknál torlódás van, türelmetlenkednek, ha sokat kell gyalogolniuk frissítő nélkül, hőbörögnek. És elmennek. Akár még a tagságukat is visszamondják.

Minden munkát nem végezhet el egyedül, Mister! Alkalmazzon frissítőárusokat, küldje ki őket a pályára, a forgalmas utak, útkereszteződések mellé. Fölösleges az első lyuk teesénél ácsorogniuk, hiszen itt a vendégek még nem szomjasak. Nagyon hamar szükség lesz a kertészekre is. Ha valahol a körzetükben (körvonallal jelölt terület) felüti fejét a gyom, ők rohannak kiirtani. Ez nagyon fontos, mert gyommal benőtt pályán az emberek nem szívesen játszanak. Aztán alkalmazhat még gyepmestereket is: ők szervezik, gyorsítják a játékot, megszüntetik a torlódást. Végül pedig ott vannak a reprezentáló profik és golfhírességek, ők is megérik a bérüket, mert a vendégek szeretnek eldicsekedni az ismerőseiknek, hogy egy pályán játszanak ezzel vagy azzal a híres emberrel.

Az épületekrőlSimGolfA menő golfklubot hiánytalan infrastruktúra jellemzi. Egyesek azt hiszik, elég kijelölni egy lyukat, meg lenyírni a gyepet… no nem! Aki híres klubot szeretne, az tudomásul veszi, hogy a golf bizony szórakoztatóipar. Talán éppen úgy, mint az állatkert: ugyan ki látott már állatkertet büfék, parkoló meg egyéb fontos létesítmények nélkül?! Ne aggódjon Mister, a vendégek tudatni fogják önnel, mit hiányolnak, az Ön feladata egyszerű: csak fel kell építenie. Egyszerű?!

Gondos tervezést igényel, hogy az infrastruktúra épületeit hova helyezi el, Mister. A büfére ott van szükség, ahol az emberek éhesek (pld. az 5. és 6. lyuk között futó utacska mellé), a golfkocsik garázsát nem teheti a pálya legtávolabbi végébe stb. Aztán az utak… összeköttetésben kell állniuk a klub épületével: ha valamelyik létesítményhez nem vezet út, az nem is üzemel. Márpedig az utakat ügyesen kell vezetni. A nagy kerülők haszontalanok, az utak nem keresztezhetik a lyukak nyomvonalát, hiszen az elsüvítő labdák veszélyeztetnék a sétálók testi épségét. Az utak nem lehetnek meredekek, de nem árt, ha szép helyeken: hidakon, virágágyások, szobrok mellett vezetnek el. Ugye kapizsgálja már Mister, miért nehéz biznisz ez?!

A kihívásokrólHa a klubja már 3-4 jól kialakított lyukkal büszkélkedhet, Mister, akkor profi játékosok is benéznek. Kihívják Önt hazai terepen: összemérheti velük a golftudását. A kihívásokat érdemes elfogadni, mert a gyakorlás teszi a mestert. Viszont ne feledje Mister, mialatt Ön játszik, senki nem irtja a gyomot, és nem társalog a vendégekkel. Ezért fogadjon fel alkalmazottakat, mielőtt felveszi a kesztyűt!

A bajnokságokrólHatalmas dicsőség, ha a golfszövetség egy klubot bajnokság lebonyolítására szemel ki. Biztos mércéje annak, hogy Ön jól végzi a dolgát, és a pálya, amelyet felépített, jó. Az a néhány kis módosítás, amit talán megkövetelnek, igazán semmiség.
De Mister! Ügyeljen a pénzügyekre! Igaz, hogy a bajnokságok pénzdíjasak, igaz, hogy Ön is játszhat rajuk, akár még a fődíjat is elviheti, de azért csak gondoljon bele! Amíg a bajnokság zajlik, csomó ember játszik ingyen az Ön pályáján, és a megszokott vendégek be sem tehetik a lábukat a gyepre. Biztos, hogy megéri ez Önnek? Fizetnie kell az alkalmazottakat, biztos bevétel pedig nincs. Nem egy klubot láttam tönkremenni a nagy bajnokságokban! Csak akkor vállalja el lebonyolítást Mister, ha tele a kassza, és a bevételkiesés nem gond!

Hogyan játszunk golfot a saját klubunkban?


A golfjátékos képességeit - úgy, ahogyan az NBA-ben megszokhattuk - le lehet írni statisztikákkal és skillekkel. Milyen messzire képes ütni, milyen pontosan üt messzire, milyen pontosan üt közelre, mennyire pontosak a gurításai a greenen stb. Persze, a szuperprofi mindenben kifogástalanul képzett… na, de ilyen csak a mesében van. A jó golfjátékos tisztában van saját képességeivel, és annak megfelelően játszik.
Én személy szerint az alábbi képességcsomag fejlesztését ajánlom: Long Driver, Accurate Driver, Accurate Putter, Luck. Persze, ennek megfelelő stratégiát érdemes alkalmazni a meccseken is… különösen, ha az ember a saját pályáján játszik, amit úgy tervezhet meg, hogy éppen ezek a képességek jelentsenek előnyt.

SimGolfSimGolfSimGolf

Lássuk, miként!


A Long Driver játékos messzebbre üti a labdát, mint a többiek. Ugyanakkor a Long Drive ütések természetesen pontatlanok, ezért van szükség az Accurate Driver képességre. A kettő együtt olyan ütéseket tesz lehetővé, melyekkel a játékos még arra is képes lehet, hogy kihagyjon és áthidaljon egy fairwayt. Vegyünk például egy „L” vonalvezetésű lyukat: a játékos átlóban is ütheti a labdát, kihagyva egy fairwayt megspórolva egy ütést. Az Accurate Putter pedig abban jó, hogy a greenre került labdát minél kevesebb gurításból jutassa a lyukba. Aki ezt a stratégiát játssza, csak arra kell ügyelnie, hogy ne kerüljön a labda verembe, homokba, fák közé… ha mégis, akkor kénytelen negyedik kiemelt képességére, a szerencsére hagyatkozni.