Nos, a furfangosabb olvasók eddigre már biztos kitalálták, hogy most bizony egy szánalmas nyivákolás következik arról, hogy mennyi is az annyi?
Hát sok. Nagyon is sok. És nem csak most, régebben is. Az első merevlemezes gépem árából egy néhány éves Trabit tudtam volna venni, ami akkoriban menő kis járgánynak számított. Aztán beindult a verkli, és kezdetét vette az eszméletvesztés. Eleinte nem voltak nagy igényeim, hisz amikor először láttam egy 2Mb-os flopyt, úgy röhögtem kínomban, mint most a mobiltelefonom 1Gb-os(!) memória kártyáján.
Tehát csak óvatosan: először egy 1x CD olvasó, atán 4Mb memória, egy színes monitor, és mire észbe kaptam, a fizetésem teljes egészében átalakult valamilyen alkatrésszé a gépemben.

Azóta hosszú idő telt el. Ha manapság bemennék egy számtech.boltba, és vennék egy számítógépet, ami nem túl drága, de azért nem is túl gagyi, kb. százezer forintból megúsznám. Ha viszont az eddig számítógépre költött pénzem összegyűjtöttem volna, most a 100k-s számítógépem a hatszobás házamba vinném haza, az új Mondeómmal.

A laikusok:
Borzasztó nem? Minden éven toljuk a pénzt a gépbe, és mire összejön egy valamire való masina, már gyengus, az új játékok max közepes felbontásban futnak, mi pedig habzó szájjal nézzük a gépigényeket, és megfogadjuk, hogy ennyi, most aztán betelt a pohár, soha többet egy fityinget sem. Persze úgysem bírjuk megállni, és már az új vga-k, cpu-k felé kacsintgatunk, tervezgetjük, hogy hogy fogjuk összehozni a fejlesztést. Sokaknak ez nem okoz gondot, hisz ha van pénz, bárhonnan is, - szülőktől, vagy egy jó állásból - akkor minden van. Hát nekem nemvan. Nehéz fizikai munkát végzek, és megdolgozok minden forintért. Nincs semmilyen káros szenvedélyem, csak a PC, de ez talán még a drognál is rosszabb.
Az új játékokat mind a NASA rakétaindító számítógépein fejlesztik, csodálatosak, izgalmasak, és gondolkozás nélkül kiadnánk értük több tízezer forintot, ha lenne értelme. Vegyük például a trendi Assasin's Creedet: egy csodaszép játék, igaz bénácska sztorival, dehát a Far Cry-t sem a lebilincselő története miatt szerettük. Mint azt már leírtam, azért szoktam rá mostanában a P'n'C-re, met csodaszép a környezet, és nem kell hozzá erőgép. A helyszín mindig adott, betöltik a játékost egy "gömb"-be, aztán nézelődjél kispajtás, ameddig jólesik. Ellenben az Assa.Creed hiába csodálatos, csak többszázezres gépeken ad olyan látványt, amiért megéri megvenni. Összeszámoltam, tavaly 80 ezret dobtam a gépbe, az elmúlt 5 évben pedig cirka 400ezret. Igaz, nem néz ki rosszul, de talán, ismétlem talán minimum beállításokkal kicsikarhatnék egy játszható sebességet az Assasin's Creed-ből. Na, erről ugatok sorstársaim!

Az okoskodók:
Tudom, hogy nem teljesen így van minden, ahogy leírtam - nyugi, tudom. Ne essetek a torkomnak, hogy nem is olyan rossz a konfigom, és mit akarok én, valakinek még ilyen sincs!
Tudom srácok, tudom. Nem egy sarkított, véresen komoly iromány ez, csupán egy picit görbécske tükör a hozzám hasonlóak számára - vagyunk bőven, higgyétek el.