Gyártási év: 1972
Rendező: Francis Ford Coppola
Főszereplők: Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall

A keresztapa Mario Puzo azonos című regény trilógiájának első részét veszi alapul, amely világsikerű lett nem is alaptalanul.
Ahogy az olasz maffia hierarchiájában, úgy a filmben is a családfő helyezkedik el a középpontban, vagyis a keresztapa vagy Don, aki a new york-i olasz lakosság hozzá tartozó része felett totális hatalommal rendelkezik: semmi nem történhet a tudta és beleegyezése nélkül.
A keresztapa szerepére Coppola Marlon Brando-t nyerte meg aki szerintem a világ legjobb színésze. Legendássá vált halk, nehézkes beszédéről (amit két vasgolyóval ért, amit a szájába rakott) amit soha, senki egy pillanatra sem szakítja félbe.
Michael Corleone szerepére pedig Al Pacino lett kijelölve aminél nem is lett volna jobb választás, olasz származása miatt beletermett a szerepbe de színészi munkájára sincs panasz főként annál a résznél amikor kész meggyilkolni a keresztapa ellen szövetkezőket, nyomon követhetjük, hogy a gyilkosság előtti pillanatok gondolatai miként jelennek meg az addigi életétől pillanatokon belül eltávolodó Michael arcán, a másik ilyen jelenet az amikor bejön a szobájába néhány családtag megcsókolja a kezét, közben valaki becsukja az ajtót ami eltakarja őket mivel mi a felesége szemszögéből nezzük aki épp a konyhában van és felcsendül a klasszikus zene.
De végülis egyik szereplőre sincs panasz, mindenki a maximumot hozta.


Történet

Egy éve ért véget a második világháború és New York-ot öt család uralja, köztük a Corleone család.
Családfője Vito Corleone, ő Szicíliában született és fiatal korában szökött be Amerikába, később megölte az akkori egyetlen Don-t, majd megalapította a Corleone családot.
A film idején már van négy fia és egy lánya, Michael, Fredo, Sonny, Tom és Connie.
Michael háborús hős Sonny (Santino), Fredo és Tom a család ügyeit egyengeti és Connie pedig most ment férjhez, aki később áruló lesz.
Az első rész Vito és Sonny halálát valamint Michael keresztapává válását és a többi család leszámolását mondja el.


Végértékelés

A Keresztapa kesernyés világát, az operatőr Gordon Willis kelti életre. A hihetetlen jól megválasztott színek, fények, valamint kamerabeállítások eredményeként képei fantasztikus hangulatot kölcsönöznek Coppola művének. Ehhez a hangulathoz legalább ennyire hozzátartozik még Nino Rota legendássá vált zenéje.
A keresztapát legjobban az különbözteti meg a többi ilyen témájú alkotástól, hogy nincs pozitív és negatív szereplő, a főszereplőket a film negatív hőseitől is csak pusztán az választja el, hogy egy másik család tagjai, de módszereik és gondolkodásmódjuk megegyező.
A szereposztás kiváló, az író maga Mario Puzo és Coppola.
A film három Oscar-t és jó néhány Golden Globe-ot zsebelt be magának, Hibát keresni benne teljesen felesleges ez egy tökéletes film.