A győztes pedig Keira Knightley lett. A szavazás elindításakor, ha valaki megkérdezte volna tőlem, hogy ki lesz majd a befutó, kapásból rávágom, hogy Scarlett Johansson. Nem azért, mert a másik három hölgy csúnya lenne, vagy nem alkotott volna már eddig is maradandót a filmvilágban – elvégre ezért választottam pont ezen hölgyeket – hanem azért, mert sokszor elmondták már sok helyen, hogy Scarlettnek van valami különleges bája, kisugárzása, ami tudat alatt mindig is ott motoszkál az emberben, és azt mondatja vele, hogy ez a nő elragadóan szép.

Az eredményt nézve elmondható, hogyha nem is alaposan, de enyhén tévedtem. Scarlett csak második lett és egy titkos favorit, akire csak menet közben figyeltem fel. Egészen pontosan Deltaleader írta egy hozzászólásában, hogy őt nem lepte meg az akkor még „csak” alig vezető személye. Bizonyíték gyanánt említett egy Karib-tenger kalózai filmeket. Tényleg, mondtam magamban, pedig a régebbi postomban leírtam, hogy ha Keira Knightley, akkor Karib-tenger kalózai trilógia és csak utána jöhet a többi film. Erős túlzással azt is mondhatnám, hogy ő örökké az az Elizabeth Swann marad, aki sokáig őrlődött egy kovács legény (kinek az ereiben egy igazi kalóz vére csörgedezett) és egy hóbortos kalóz kapitány között. Néhol bután és esetlenül sodródott az árral, keresve a boldogságot és a szabadságot, néhol pedig egy igazi vezér benyomását keltve küzdött és harcolt az igazáért. Volt a harmadik rész vége felé egy jelenet, amikor a végső harc előtt szónokolt, próbált egy kis bátorságot önteni az emberekbe. Ha hasonló jelenetet akarnánk más filmekben is keresni, akkor példaként lehetne felhozni az ugyancsak remek Gyűrűk Urát, annak is a harmadik részét. Aragorn a Fekete kapunál áll a maroknyi sereg élére és elszántan, szinte fanatizálja az embereket, vagy ott volt Theoden király Minas Thirith-nél.

A fenti példákat csak azért hoztam fel, mert (mint a Gyűrűk Urából és még pár filmből kiderült) ezeket a hősies megmozdulásokat valahogy mindig férfiak játszották el. Picit furcsa volt, hogy a Karib-tenger kalózaiban meg merték kockáztatni, hogy egy nőt állítanak be hősként, aki a seregek élére áll. Mindenesetre bevált ez a húzás is, mint az egész trilógiában minden, amihez nyúltak. De Keira Knightley nem csak itt tündökölt. Ha megnézzük az eddigi munkásságát, akkor máris fel lehet fedezni a komoly alakításait is. Elég csak a Büszkeség és balítéletre gondolni, vagy a Vágy és vezeklésre, ahol már kellett egy kis érettség is, nem volt elég holmi kardozás az árokparton. A legnagyobbak megoldják ezt is és kijelenthető, hogy neki a legnagyobbak közt a helye.

Ezek után már nem is lehet meglepő az eredmény, pedig a szépségre még nem is tértem ki. Igazából ez csak megítélés kérdése, valamint ízlések és pofonoké, mert nem lehet azt állítani, hogy csúnya lenne. Azt a kisugárzást, amit említettem Scarlettnél, az nála is megtalálható. Sőt, ezek szerint ő sokkal jobban el tudja varázsolni az embert egy-egy szerepével, vagy csak úgy önmagában. Persze ez igaz mind a négy színésznőre igaz és itt szeretnék kitérni a másik két „versenyzőre” is. Az utolsó Naomi Watts lett. Talán furcsa lehet elsőre, hogy mégis miért vettem őt be a negyven évével, de komolyabban átgondolva, nem hiszem, hogy sokan ilyen korban, ilyen vonzóak lennének. Lehet, hogy ha a 20 éves Naomi Watts indult volna, akkor Keira simán bukik? És ott van még Charlize Theron is, aki az indulók közül egyedüliként már az Oscart is megkapta. Nála se kell egy kis szépségért a szomszédba menni és a szavazatok mutatják, hogy vele is számolni kell, ha már szépségverseny van he-he. Így a végére nem maradt ás, mint a konkrét végeredményt közzétennem és Keira Knightley-ról két képet felrakni. Az egyik natúr, a másik a Karib-tenger kalózaiból van.