Kémek márpedig léteznek, semmi kétség - ecsetelte bőszen Phillip Noyce (Férfias játékok, Az Angyal, Végveszélyben) rendező új filmje kapcsán, ami épp az említett foglalkozást űzőkről szól. Ez a film nem kitaláció és nem egy újabb összeesküvés-elmélet – ugyancsak ő. Most ezt vagy elhisszük, vagy nem, ám a direktor állítását ezúttal maga az élet támasztotta alá a nemrég kitört amerikai-orosz kémbotránnyal. Mondjuk ami történt, megtörtént, de az alkotók minimum tartoznak egy köszönömmel a kirobban kémbotrány szereplőinek az időzítésért, mert ez, valljuk be férfiasan, reklámnak se utolsó. Ám elég is lesz ennyi háttér információ a filmről, inkább jöjjön a feketeleves.

Phillip Noyce és Angelina Jolie első (és eddigi utolsó) közös munkája a Csontember ugyan már egy mai darab, de a maga idejében egy igen korrekt thriller volt. A cél nem lehetett más, mint valami hasonlóan maradandót alkotni, csak most egy picit aktuálisabb (lásd bevezetőt) témában és műfajban. Az nem mondanám, hogy a mostani filmjük rossz lett, sőt színvonalukban körülbelül azonos erőt képviselnek, csakhogy 10 év hosszú idő és ez alatt változnak az igények, s jelen állapotában ez az alkotás bizony a kémes akcióthrillerek mezőnyében nem szerepel kiemelkedő helyen. Pedig a rendezőnek volt már hasonló témájú filmje, ami bizakodásra adhatott volna okot, ám sok pici sokra ment, és az apró hibák bizony kellőképp belerondítottak az összképbe. Kezdve a történettel, ami kimondva kimondatlanul is csak egy hajszállal jobb a középszernél. Adott egy CIA ügynök, nevezetesen Evelyn A. Salt, akiről egy nap kiderül (egy orosz jóvoltából), hogy nem éppen az, akinek eddig gondolták. Persze igyekszik tagadni, de ha egyszer valaki gyanúba keveredik, akkor nincs mit tenni, menekülni kell és kideríteni az igazságot, valamint olyan dolgokat csinálni, amit egy inkognitóját vesztett kém ilyenkor szokott. További gond, hogy a készítők olyan szinten helyezték a középpontba a Jolie által életre keltett karaktert, hogy annak a stáb összes tagja látta kárát. Liev Schreibert kivéve, akit pont a történetbeli szerepe miatt nem részletezhetek, szinte mindenki jelentéktelen ebben a játékban. Azért egy ilyen volumenű filmtől elvárnám, hogy ne „one-man show” legyen. Ám, ha már így alakult és Jolie viszi a hátán a produkciót, muszáj neki, akkor a karakterének kellett volna olyan szinten lebilincselőnek lennie, hogy ne tudjunk rajta kívül másra fókuszálni, és így nem szúrna szemet, hogy rajta kívül nincs is senki a filmben, akire emlékeznénk a film megtekintése után. Megjegyzem, hogy nem Angelina Jolie alakításával van bajom, ez nem is lehet vita tárgya, hisz kihozta a maximumot a karakterből, az ellenben sokkal inkább, hogy ezt a történetet nem neki találták ki. Nehezemre esett komolyan venni az egyébként komoly tekintettel rohangáló Salt ügynök karakterét. Nem is tudom, talán egy olyan típusú Jolie jobban passzolt volna ide, akit a Mr. és Mrs. Smith-ben láttunk, de ahhoz már egészen másfajta körítés dukált volna, ami meg már más lapra tartozik. Viszont, hogy jó is érje a ház elejét, örömmel jelenthetem, hogy az akciórészek és a látvány, ami Robert Elwit (Vérző olaj) operatőri munkájának köszönhető, valamennyire feledtették a fent kifogásoltakat.

A látottak alapján azt kell mondanom, hogy a Salt ügynök nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Tipikusan a lehetett volna más is talán - s jelen esetben érdemes eljátszani a gondolattal, hogyha annak idején meghagyják a férfi főszereplő ötletet - ám mégsem az lett. Látványosnak látványos, van benne akció is, meg kémek is, csavar a történetben, ám mindezek ellenére Evelyn A. Salt kalandja hamar a feledés homályába vész.
65%