Rengeteg szerplő volt a sorozat során de igazából 6 igazi szereplő van.A sorozat főszereplője négy alsó tagozatos fiú, Stanley „Stan” Marsh, Kyle Broflovski, Eric Theodore Cartman és Kenneth „Kenny” McCormick. Kenny „igazi” halála után Leopold „Butters” Stotch és Tweek is kulcsfontosságú figurává vált.Rajtuk kívül ott van a 10. évadban elhunyt Séf (mára már Isaac Hayes is elhunyt R.I.P.) Mr./Ms. Garrison, Mr. Mackey, az igazgatónő, Jimbó, Ned, a gyerekek szülei, IKE, Wendy, Bebe és még sokan mások.A sorozat szürrealista természetét erősítik a megjelenő mellékszereplők. Feltűnnek olyan vallási alakok, mint például Isten (aki egy kis vízilószerű rágcsáló képében jelenik meg), Jézus (akinek saját lakása és betelefonálós televíziós műsora van, a Jézus és a haverok) vagy Mózes. Ezenkívül visszatérő szereplő Terrance és Phillip, a South Park-i fiúk kedvenc kanadai színész-humoristái; Sátán és szeretője, Szaddám Huszein; Törcsi, a marihuána-függő törülköző; különféle földönkívüli lények és Kula bácsi, „az ünnepi kaki”, aki karácsonyi hangulatot kölcsönöz a szent ünnepnek.

Gyakran jelennek meg hírességek is a sorozatban (általában megszemélyesítve és sokszor előnytelen színben feltüntetve); például Bill Clinton, volt amerikai elnök, a KoRn zenekar (önmagukat alakították, és megoldottak egy Scooby-Doo-szerű rejtélyt), Paris Hilton, Russell Crowe, Phil Collins, a Radiohead zenekar, Bono, a U2 énekese.

Az eredeti verzióban a sok-sok szereplő hangját mindössze 6-7 ember adja:

Trey Parker – Stan Marsh, az apja, Randy és a nagyapja, Marvin Marsh; Eric Cartman; Clyde Donovan; Craig és a szülei; Mr. Garrison; Kula bácsi; Isten; Mikulás; Mr. Mackey; Barbrady felügyelő; Ms. Choksondik; Timmy; Jimmy Vulmer; Dougie; Kyle Schwartz; Phillip; Sátán; Dog Poo, Kákabélű és egyéb szereplők.

Matt Stone – Kyle Broflovski és apja, Gerald; Kenny McCormick és apja, Stuart; Jimbo Kern; Jézus; Butters Stotch;Szaddám Huszein; Meleg Al; Pip; Terrance; Tweek; Jimmy apja; Maxi atya; Kevin; Mr. Adler és egyéb szereplők.

April Stewart – Liane Cartman; Sharon Marsh; Mrs. McCormick; Shelley Marsh; McDaniels polgármester; Victoria igazgatónő; Wendy Testaburger és számos egyéb szereplő.

Mona Marshall – Sheila Broflovski; Linda Stotch valamint további szereplők.

Token Black – Adrien Beard
Törcsi ‑ Vernon Chatman
Bebe Stevens – Jennifer Howell
Mr. Furkó – John Hansen


Így készítik:
A South Park szereplői és hátterei szándékosan úgy néznek ki, mintha egyszerűen papírból vágták volna ki azokat. Az eredeti Parker–Stone animációban és az első részben (Cartman anális beültetése) még valóban papírkivágást alkalmaztak, de a tévésorozat többi részét már számítógépes animációval készítik. A korai epizódokkal szemben az újabb részekben a szereplők és a díszletek megjelenítése sokkal kidolgozottabbá vált, hogy fokozzák a komikus hatást, valamint új látványelemek is megjelentek, például az árnyékolás. Néhány epizód valódi filmfelvételeket is tartalmaz (például Tweek vs. Craig). A sorozat alkotói a CorelDRAW számítógépes programmal hozzák létre a karaktereket, majd a Maya (korábban a PowerAnimator) programmal keltik életre a rajzokat.

Egyes részekben rendhagyó animációs technikákat alkalmaztak, az Egy kellemes nap fegyverekkel című részben a japán animék hangulatát felidéző karakterek láthatók, míg A világok harcában nagyrészt a World of Warcraft című számítógépes játék grafikája jelenik meg.

A készítők több epizódban is felhasználták más rajzfilmek alakjait; A Simpsonék már megcsinálták... című részben a Simpson család, míg a Rajzfilmek háborúja című kétrészes epizódban a Family Guy című rajzfilm jellegzetes karakterei szerepelnek a sorozatban. A „Major Boobage” című, magyarul még nem vetített részben az alkotók a Heavy Metal című rajzfilmsorozatnak állítanak emléket.

A sorozat eredeti főcímdalát a Primus zenekar írta és a tizedik évad közepéig ők is adták elő. Azóta a Colonel Les Claypool's Fearless Flying Frog Brigade „Whamola” című száma hallható az egyes epizódok elején. A főcímdalt ezzel együtt eddig háromszor keverték újra és bizonyos mondatok (Kenny sorai) megváltoztak a sorozat folyamán.

Habár a South Park leginkább a kegyetlen humorával ér el sikereket, a zenék is fontos elemét képezik. Az olyan közkedvelt dalok, mint például a „Kyle's Mom is a Stupid Bitch” a sorozat színeiben látták meg a napvilágot, de a készítők zenei képességeiket ritkán csillogtatták meg, egészen a Nagyobb, hosszabb és vágatlan mozifilm megjelenéséig. A film több népszerűvé vált dalt is tartalmaz, ilyen például „Blame Canada” (melyet Oscar-díjra jelöltek és a díjkiosztón Robin Williams adta elő) vagy az „Uncle lucka”.

A dalokat Trey Parker és Matt Stone adja elő DVDA nevű együttesükkel. A zenéhez ezenkívül Isaac Hayes amerikai énekes és zenész is hozzájárult, aki 2006-ig Séf bácsi eredeti hangját kölcsönözte.

A sorozatban elhangzott dalokat ezidáig két zenei album tartalmazza; a „Chef Aid: The South Park Album” (1998. november 3.) és a „Mr. Hankey's Christmas Classics” (1999. november 23.). A South Park-mozifilm betétdalaiból szintén kiadtak egy CD-t, 1999. június 15-én („South Park: Bigger, Longer & Uncut - Music From And Inspired By The Motion Picture" ).

Az egyes epizódok során Eric Cartman gyakran dalra fakad, hogy énekével hamis önzetlenséget és optimizmust fejezzen ki, ezáltal álcázva valódi indítékait. Például a Karácsony Irakban című részben egy karácsonyi dalt énekel, amellyel nyilvánvalóan az a célja, hogy meggyőzze Mikulást és Kula bácsit, méltó az ajándékokra.

A főszereplők az évadok során több együttesben is zenélnek. A Valami, amit az ujjaddal csinálhatsz című részben Cartman javaslatára zenekart alapítanak, hogy 10 millió dollárt keressenek, a Keresztény rock-ban pedig Cartman egy fogadás miatt – és szintén pénzszerzés céljából – hoz létre saját keresztény rockbandát, „Hit + 1” néven.

A KoRn együttes tagjai egy halloweeni epizód, A kalóz-kísértet rejtélye végén a Falling Away From Me című számukat adják elő – érdekesség, hogy a dal ebben az epizódban debütált.

A sorozatot Kiemelkedő animációs műsor kategóriában eddig nyolc alkalommal jelölték Emmy-díjra (1998-ban, 2000-ben, 2002-ben, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben 2008-ban), ebből három alkalommal nyerte meg, a 2005-ös Legek harca, a 2006-os Világok harca, illetve a 2007-es Képzeletfölde trilógia epizódokkal. 1999-ben South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan című film egyik betétdalát („Blame Canada” ) a legjobb eredeti filmzene kategóriában Oscar-díjra jelölték, a díjkiosztón a dalt Robin Williams színész adta elő. Végül a díjat Phil Collins nyerte meg, ezért a készítők két részben (Cartman súlyos bűne, Timmy) is kifigurázták az énekest.

2006-ban a műsor készítői a Peabody Awardot nyerték el. A South Park emellett azon kevés még mindig futó sorozatok közé tartozik, melyek a már megszűnt CableACE Awardot átvehették (a South Park ezt a kitüntetést 1997-ben érte el, a díj utolsó kiadásának évében)

2007-ben a sorozat felkerült a Time magazin minden idők száz legjobb televíziós műsora listájára.

Vallások amiket kiparodizáltak:

2005 novemberében, az Egy házba zárt közösség („Trapped in the Closet” ) című epizódban a készítők a szcientológiát és annak követőit, többek közt Tom Cruise-t és John Travoltát állították pellengérre. A történet szerint a szcientológia vezetői az egyik főszereplőt, Stan Marsht nevezik meg L. Ron Hubbard, az egyház alapítójának reinkarnációjaként. Amikor Stan nem méltányolja Tom Cruise színészi képességeit, az bezárkózik a fiú szekrényébe és az epizód végéig nem hajlandó kijönni onnan. A jelenet utalás azokra a feltételezésekre is, mely szerint Cruise meleg, mivel az angol nyelvben a „kijönni a szekrényből” („come out of the closet” ) kifejezés egyben a homoszexualitás bevallását is jelenti (lásd Coming out). A cselekmény során egyértelmű utalások történnek arra a kritikára, mely szerint az egyház elsődleges célja az emberek pénzének megszerzése lenne.

A Los Angeles Times által időközben „Closetgate”-nek elkeresztelt ügy tovább folytatódott, amikor a Comedy Central az utolsó pillanatban megakadályozta az epizód március 15-ére tervezett újbóli levetítését. Ekkor sokan arra gyanakodtak, hogy ez Tom Cruise nyomására történt. Elterjedt az a nézet, miszerint a színész megfenyegette a Paramount Pictures társaságot, hogy nem fogja népszerűsíteni legújabb filmjét, a Mission: Impossible III-at, ha mégis műsorra tűzik a vitatott részt (a Paramount és a Comedy Central egyaránt a Viacom tulajdona). Ezt a véleményt egyébként Tom Cruise és a Paramount szóvívője is cáfolta.

A készítők nem törődtek bele a vereségbe és több szcientológia-ellenes honlapon is elérhetővé tették az említett részt. Március 17-én egy gúnyos hangvételű nyilatkozatban kijelentették, hogy „a harc még nem ért véget”. Azóta a Comedy Central több alkalommal is levetítette és a South Park 10. évfordulóján kiadott DVD-n is megjelentette az azóta Emmy-jelölést kapott epizódot.
Isaac Hayes

Séf bácsi eredeti szinkronhangja, az énekes Isaac Hayes (aki a szcientológia követője) 2006. március 13-án váratlanul egy nyilatkozatban bejelentette, hogy otthagyja a műsort, arra hivatkozva, hogy Trey Parker és Matt Stone az utóbbi epizódokban túl messzire ment (noha azt, hogy egyházának kritizálása miatt döntött volna így, közvetlenül nem említette meg). Hayes a következőket írta: „Van helye a szatírának, de eljön az a pont, amikor az véget ér, és helyét mások vallásos hite iránti intolerancia és elfogultság veszi át... A vallási hiedelmek az emberek szemében szent dolgok, melyeket mindenkor tisztelni és becsülni kell”. Ezt az érvelést Matt Stone képmutatásnak tartotta, mivel Hayes addig egyetlen olyan epizód ellen sem tiltakozott, amely más vallásokat jelenített meg előnytelen módon.

Hayes váratlan távozásának pontos okairól több, egymásnak ellentmondó elmélet is megjelent: 2006. március 20-án Roger Friedman, a Fox News munkatársa cikket jelentetett meg, mely szerint a nyilatkozat Hayes nevében készült, de azt nem az énekestől származik, mivel neki januárban agyvérzése volt. Friedman ezt írta:
„Isaac Hayes nem hagyta ott a South Parkot. A forrásaim szerint ezt valaki megtette helyette... Memphis-i barátaim azt mondták, maga Hayes nem adott ki semmiféle nyilatkozatot a South Parkkal kapcsolatban”.

Az elméletet alátámasztja, hogy egy korábbi interjúban Hayes még azt nyilatkozta, hogy nem ért ugyan egyet a kérdéses epizóddal (mert nem a valóságot tükrözi), de elfogadja a készítők álláspontját. Az énekes 2007-ben távozása elsődleges okának már azt nevezte meg, hogy a sorozat készítői „nem fizettek neki elég pénzt” és „nem voltak vele túl barátságosak”.

A szcientológia kritikája – burkoltabb formában – más epizódokban is feltűnik. A Csúcsszuper barátok – Istenségekben David Blaine alapít szektát, mely pénzt kér híveitől, adómentességet követel az államtól és híveit elidegeníti azok szeretteitől – tehát olyan dolgokat tesz, mellyel kritikusai általában a szcientológiát vádolják.

A Séf bácsi visszatér című rész már kifejezetten Hayes távozását dolgozza fel. A történet szerint Séf bácsi elhagyja South Parkot és egy olyan klub tagja lesz, mely agymosást hajt rajta végre. Miután az epizód legvégén a szereplő életét veszti, Kyle Broflovski tart gyászbeszédet, melyben emlékeztet; nem Séfet kell okolni a történtekért, hanem az őt megrontó klubot (ezzel egyszerre utalva Isaac Hayes távozására és a szcientológia egyházra).

Katolicizmus

2005 decemberében az Egyesült Államok-beli Katolikus Liga (Catholic League for Religious and Civil Rights) tiltakozott a 9. évad befejező epizódja, a Bloody Mary ellen, melyben egy végbelén keresztül vérző Szűz Mária-szobor jelenik meg. A vitatott részt elsőként december 7-én, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepének előestéjén vetítették le. A Liga bocsánatkérést sürgetett, valamint azt követelte, hogy az epizódot „örökre vonják ki a forgalomból és DVD-n se tegyék elérhetővé”. Továbbá Joseph A. Califano, Jr, a Viacom tanácsának tagja és gyakorló katolikus, személyesen adjon ki nyilatkozatot. Califano ezt meg is tette, az epizódot „Szűz Mária megdöbbentő és felháborító ábrázolásának” nevezve és ígéretet tett, hogy a Viacom vezetőségével is felülvizsgáltatja a kérdéses részt. A Comedy Central azt nyilatkozta, hogy a Bloody Mary-t nem fogják visszavonni és a DVD-megjelenést sem akadályozzák meg.

Az epizódot 2006. augusztus 2-án újra levetítették.

Iszlám

2006-ban a Rajzfilmek háborúja című kétrészes epizódban a készítők a Dániában megjelent Mohamed karikatúrák körül kirobbant botrányt figurázták ki, elsősorban a nyugati országoknak a muzulmán zavargásokra adott reakcióját. Ironikus módon a Comedy Central cenzúrázta a rajzfilmnek azt a részét, melyben a prófétát ábrázolják (ennek ellenére Mohamed korábban minden probléma nélkül szerepelhetett a Csúcsszuper barátok – Istenségek című epizódban, mint szuperhős).

Egyéb vallások
A zsidó és a mormon vallás is rendszeresen megjelenik a műsor egyes epizódjaiban. A mormonokkal, illetve a vallásalapító, Joseph Smith tevékenységével kapcsolatos ellentmondásokkal egy teljes rész foglalkozik (Amit tudni akarsz a mormonokról), illetve a sorozat szerint csak ők nyerhetnek bebocsátást a mennyekbe. A zsidó vallás az egyik főszereplő, Kyle Broflovski személyén, illetve az őt hite miatt gúnyoló Eric Cartmanen keresztül szinte minden epizódban szerepel. Érdekesség, hogy az egyik készítő, Matt Stone, zsidó származású. Eddig egyik közösség képviselője sem emelt szót a sorozat ellen szélesebb körű nyilvánossági fórumon.



Magyar szinkron:

Az eredeti sorozattal ellentétben a magyar nyelvű változatban szinte minden szereplőnek saját szinkronhangja van. Nekik legtöbbször hivatásos szinkronszínészek kölcsönzik a hangjukat.

A fordítás során több szereplő is magyar nevet kapott, például Mr. Furkó (eredetileg Mr. Slave) vagy Vackor néni (Miss Veronica Lee Crabtree). Butterst a negyedik évadig néha „Bucsek”-nek hívták társai, ami feltehetőleg egy elvetett magyarítási kísérlet volt a fordítók részéről.

A legtöbb kritika a magyar nyelvű szinkront és a fordítást éri, mivel az sokak szerint trágárabb, mint az eredeti. A kritikusok szerint egyes epizódok több félrefordítást is tartalmaznak, amelyek gyakran a történet rovására mennek. Ez általában akkor történik meg, amikor egy több jelentéssel bíró angol nyelvű kifejezés nem ültethető át tökéletesen magyarra (például a szcientológiát tárgyaló bekezdésben már említett kétértelmű kifejezés vagy a „semen” és a „seamen” szavak hasonló hangzásából adódó komikum a Csúcsszuper barátok – Istenségek és A Simpsonék már megcsinálták... epizódokban).

Ezen vélemény ellenzői általában a magyar nyelv kifejezőbb voltával és az amerikaitól eltérő társadalmi viszonyokkal magyarázzák a durvább nyelvezetet. A félrefordítások ellenére sokak szerint a magyar szinkronos epizódok élvezhetőbbek és hangulatosabbak, mint az eredeti angol nyelvűek, nagyrészt a magyar szinkronszínészek munkájának köszönhetően.

Magyar gyártású South Park:

Az interneten 2002 novembere óta elérhető egy magyar gyártású animációs sorozat, az Eastpark, mely bevallottan a South Park magyar nyelvű változataként készült. A sorozatnak eddig öt epizódja van, melyek ingyenesen letölthetőek.

A Nyócker! című 2004-es animációs film a látványvilágával és a benne megfogalmazott éles társadalomkritikával szintén emlékeztet a South Parkra.

A Cool TV egy ideig sugározta a Hungarikum című rajzfilmsorozatot, mely a South Park nyomdokaiba kívánt lépni. Az egyenként kb. ötperces epizódok hatalmas botrányt kavartak, mivel a készítők több magyar történelmi alakot és közszereplőt is rendkívül profán módon ábrázoltak bennük. Emiatt az Országos Rádió és Televízió Testület is vizsgálta az ügyet.