Mi is az a Cosplay? A cosplay az az elfoglaltság, divatirányzat, hobbi vagy mánia (ki, hogy szereti) amikor egy-egy anime, manga, esetleg japán videójáték rajongó beöltözik az alábbiak egyik szereplőjének.
Akik még soha nem találkoztak ezzel az angol eredetű fogalommal, annak leginkább a nálunk honos farsanghoz tudnám leginkább hasonlítani. A jelmezek lehetnek házi készítésűek, de ma már hazánkban is vásárolhatunk néhány öltözéket. Úgy bizony, mára hazánkba is elterjedt a cosplay. Leginkább az úgynevezett anime conokon (fesztivál, amin japán eredetű szórakoztatóipari cuccokat vásárolhatunk elsősorban, és mindenki rajong az animékért, mangákért...) találkozhatunk cosplayerekkel, cosplay versenyekkel, ezek vagy úgy alakulnak, hogy a beöltözött rajongók megmutatják a színpadon a jelmezüket, a megjelenésüket, vagy pedig egy külön produkcióval lépnek fel (pl.: csatajelenet, tánc...). Szóval igencsak sokszínű lehet a felhozatal. Hazánk egyik leghíresebb animecon rendezvénye a Sakura Con, ahol tavaly én is megvetettem a lábam. Idén sajnos nem tudtam elmenni.
Mielőtt beágyaznék pár cosplayert, be szeretném linkelni hazánk első számú cosplay oldalát, a Cosplay.Hu-t, itt találhattok magyar stílusképviselőket, fórumozhattok, publikálhattok és végül, de nem utolsó sorban mindent megtudhattok erről az érdekes divatirányzatról. Na, de jöjjenek azok az ízelítők: