Talán kezdjük rögtön január környékén mikor, azaz érdekes ötlet jutott eszembe, hogy egy blogot kéne nyitnom, ahol játék, film, és zenei tematikájú hírekkel foglalkoznák. Sokáig gondolkodtam a dolgon, mígnem belevágtam, de nem egyedül, hiszen osztálytársammal együtt csináltuk, és azt hiszem február közepén meg is nyitottuk a remember.buzz.hu-t.

Nem akarom az egekig marasztalni magunkat, de elég jók voltunk és hamar a buzz.hu toplistájának élmezőnyébe kerültünk. Azt hiszem már hat hónapja csináltuk a dolgot, a top lista élén voltunk, és ezt kicsit nevetségesnek tűnhet de napi 600-700 látogatónak volt, de higgyétek el ez nekünk nagyon sokat jelentett. Aztán mikor már kicsit kezdtem bele unni a dologba, nem olyan elánnal csináltam, valami igencsak jó dolog történt.

Egy szép, de unalmas napon megnéztem az e-mailjeimet, és csupán egy levél fogadott, amit már majdnem töröltem (spam-nak néztem elsőször), de a hajtva a kíváncsiságtól belenéztem, és mint később kiderült nagyon jól tettem. Darths keresett mondván üresedés történt a PC GURU Online-nál és egy szerkesztőt keresnek, és mit ad Isten pont rám gondolt. Gondolhatjátok, hogy mennyire őrütem, és egyből elvállaltam.

Június 1.-én kezdődött a próbahónapom, és kisebb nagyobb zökkenők után végül is teljes jogú tagja lettem a csapatnak, és hát az óta itt vagyok, ide s tova már több mint hét hónapja. Még mindig van hova fejlődnöm, és tudom, hogy néha vannak gondok a helyesírássommal, úgyhogy újévi fogadalom gyanánt megígérem, hogy jövőre jobban odafigyelek, majd arra mit írok.

(A remember sorsa amúgy az lett hogy a távozásom után még egy darabig működött, de mivel a barátom nem akarta egyedül csinálni, bezárta az oldalt. Kár érte.)

Az év folyamán amúgy rengeteg jó filmhez, zenéhez, és sorozathoz volt szerencsém -- gondolok is a Sötét Lovagra, és a Hell Ride című filmekre, de ott van még az új Coldplay, és a Poets of the Fall új albumai is, na meg felfedeztem két új sorozatot, amik szinte azonnal a kedvenceim lettek, ezek nem mások, mint a How I Met Your Mother, és a My Name Is Earl. Annak is örülök, hogy végre beszereztem egy Playstation 2-t, és el vagyok ájulva (na jó, egy kicsit túlzok) a God of War szériától, annak viszont nem örülök, hogy november végén elszállt a gépem, de már csak egy-két hónapot kell kibírnom az átmeneti masinával…



Most pedig következzék a lista, de az elolvasása előtt figyelmeztetek mindenkit, hogy valószínűleg nem fog a legtöbb ember véleményével megegyezni, de ez nem baj mert a listáknak ilyen a természetük.

Legjobb kiadó: Az idei év kiadója egyértelműen a lengyel CD projekt volt, akik elkészítették a nagyszerű The Witcher-t, amit rengeteg extrával telepakolva olcsóbban kínálták, mint a legtöbb cég a hasonló kaliberű játékát, de ők voltak azok, akik elindították a Good old Games szolgáltatást ahol -- mint a neve is mutatja -- régi játékokhoz lehet hozzájutni jutányos áron. Második helyen a véleményem szerint az EA végezett, akik ugyan néha érdekes lépéseket tettek (ugyebár Spore DRM), de összességében jók voltak, hiszen idén nem csak a sportjátékaik egyre silányabb folytatásait hozták el nekünk, hanem valami újat és frisset is letettek az asztalra a Dead Space, és a Mirror's Edge képében. A bronzérmet pedig azt hiszem az Ubisoft-nak adom, mert nem tettek másolásvédelmet a dobozos Prince of Persiába.

Legjobb grafika: Az én szememben a Crysis Warhead torony magasan a legszebb játék a mezőnyből. Az ezüstöt PS3 hiányában, de a kiadott képek és videók alapján a Metal Gear Solid sorozat legutóbbi részének adnám, végül a dobogó utolsó fokára, és a Far Cry 2-t állítom.

Legjobb akciójáték: Ebben a kategóriában én azt mondom, hogy a második világháborús gyökereihez visszatért Call of Duty: World at War volt a nyertes, ezüstérmes a Dead Space, az újszerű darabolós játékmenete miatt, és mert nagyon emlékeztet az Event Horizon című filmre, a harmadik pedig a Far Cry 2.

Legjobb FPS: Mint tavaly úgy most is Dunát lehetett rekeszteni az FPS-ekkel, de ezek közül talán a legjobban a Left 4 Dead tetszett, míg második helyre Far Cry 2-t tenném, végül pedig a Crysis Warhead-et.

Legjobb online játék: Online viszonylag ritkán játszom, inkább a történet szálra szeretek koncentrálni de azért nagy ritkán többedmagammal is játszok, és idén a Left 4 Dead miatt tértem vissza, és játszottam egy keveset a barátaimmal. Második helyre talán kicsit furcsa lesz, de a TrackMania Nations Forever-t helyeztem. Ezzel sokat játszottam a nyáron, és irgalmatlan jó móka, de egy idő után roppant unalmas lesz. Harmadik helyre pedig, hiába nem mai gyerek, de Team Fortress 2 került, mégpedig azért mert hála a Valvénak, kisebb nagyobb időközönként valami új dolog kerül a játékba és így mindig tud friss élménnyel szolgálni.

Legjobb RPG: Ó, ez könnyű, egyértelműen a Fallout 3, azt hiszen nem kell ragoznom miért. Második helyen a Mass Effect, mert imádom a sci-fi-t, harmadik helyen pedig a WoW új kiegészítője végzett.

Legjobb kalandjáték: A kalandjátékok közül idén a Sam & Max második évada volt nálam a nyerő, második helyen a rövidsége ellenére a Vampyre Story végzett, míg a harmadik helyre sajnos nem tudok semmi idei játékot mondani, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a Fahrenheit negyedszer újrajátszva is király volt :D

Legjobb autósjáték: Itt nem kellett sokat gondolkodnom, egyértelmű győztes a Race Driver: Grid, ami kiváló játékélményt biztosított. Második helyen a TrackMania Nations Forever, utolsó helyen pedig a Generally, amit csak nemrég ismertem meg, de marha jó infó órán ezzel játszani.

Legjobb sportjáték: Idén sokat fejlődtek a sport játékok, főleg a focis ágazat, és mivel a FIFA sorozat mindig is közel állt a szívemhez, és annak tudatában hogy végre új grafikus motort kapott, valamint a játék menet is javult ezért én a FIFA 2009-es kiadásnak adom az aranyat, a PES 2009-nek a ezüstöt, a bronzot, pedig annak ellenére hogy csak nagyon keveset játszottam vele de az NBA 2K9-nek kell adnom.

Legjobb stratégiai játék: Az a helyzet ennél a kategóriánál, hogy én nem szeretem a stratégiai játékokat. Elkezdtek velük játszani, és egy-két óra múlva abba is hagyom, mert egyszerűen ez nem az én műfajom, úgyhogy hasra ütés szerűen én azt mondom, hogy: első a C&C: Red Alert 3, második a King's Bounty: The Legend, a harmadik pedig a Tom Clancy's EndWar

Az év legeredetibb játéka: Idén sok egyedi játék mutatkozott be, de mindközül szerintem a legjobb a LittleBigPlanet, a maga aranyos kis zokni bábuival, és robosztus pályaszerkesztőjével. Szorosan mögötte a Mirror's Edge, hiszen belső nézetből még nem parkouroztunk, a harmadik helyre meg a Spore-t rakom, mivel evolúció szimulátor sem volt még -- legalábbis én úgy tudom.

Az év csalódása: Valahogy minden évben beszippant az EA marketing gépezete, és mindig elhiszem, hogy az aktuális NFS rész tényleg jó lesz, és ahogy sok éve már, most is elhittem hogy ez tényleg minőségi darab lett, de persze csalódnom kellet, tehát az év legnagyobb csalódása számomra a Need for Speed: Undercover volt. Második helyen az új Prince of Persia végzett, amivel volt szerencsém játszani az egyik barátomnál, és bár szép a grafikája, és a játékmenet is jó, de számomra nem hozta ugyan azt az élményt, mint az előző trilógia. De nem csak bennük, hanem a 3D Realms-ban is csalódtam, (de nem nagyot) hiszen idén sem jelent meg a Duke Nukem Forever, de legalább már láttunk belőle mozgóképet…

Legjobb konzoljáték: Nehéz kategória, mivel csak egy előző generáció Playstationom, van, de az értékelések és videók alapján én azt mondom, hogy a GTA IV, mögötte a Fallout 3-al, és egy Gears of War 2-vel lett a győztes.

Legjobb PC-s játék: Akár hogy töröm a fejem, nem igazán jut szembe PC exkluzív játék, így kénytelen vagyok a Spore-t megtenni győztesnek, majd második helyre a Fallout 3-at, és így látatlanban a GTA IV-et harmadiknak.

Boldog újévet mindenkinek!