Most főként az 1. részről fogok véleményt írni. A film is nagyon ötletesen indít, egy teljesen ismeretlen férfi fekszik egy kádban, kivan ütve, és valami fényes úszkál körülötte. Kipattan a szeme, azt se tudja hol van, azonnal felpattan, az a fényes izé lemegy a lefolyón. Kikászálódik a kádból, de hirtelen megakad, mert oda van láncolva egy vastag vas csőhöz. Elkezd üvöltözni, hogy segítsenek de semmi. Egy hang megszólal a sötétségből, hogy fölösleges, és hagyja a fenébe. Nos igen, 2 idegent össze zárni egy elhagyott mosdó helységben nem valami eredeti, de nem csak 2en vannak, van egy harmadik személy, aki a helyiség közepén fekszik, a feje szét van roncsolva, és egy hatalmas vértócsa úszkál alatta, egyik kezében egy pisztoly, a másikban egy magnó. Ez már is dob egy kicsit az alap hangulaton. Elkezdenek gondolkodni , és szép lassan feltárul előttük és a néző előtt, hogy ki is kaphatta el őket, és hogy mi a kapcsolat kettőjük között. A zsebükben talált hang szalagot le jáccák a hullától elvett magnóval, és bizony, és előkerülnek a játék szabályok. Adam ( a hapsi a kádban), azért van ott, hogy Lawrence (A hapsi aki a sötétben hozzászól), megölje őt, és ezzel megmentse a családját, akit egy férfi tart fogságban (ez most spoiler lesz, de ő is játszik, csak neki más a célja). Az aki, mindenkit a játékra kényszerít, valójában nem gyilkos, mert ad választást az alanyoknak, hogy túl éljék, van, aki minden sérülés nélkül megúszhatja, de van, akit csak a szívóssága ment meg. Azonban az eddig lement összes részben csak 1 ember élte túl, és ez bizony nagy dolog . A 2. részben hatalmas szerephez jut, a "gyilkos" is, megismerhetjük kicsit jobban is magát a személyt is, valamint a motivációját is. Csak olyan embereket tesztel, akik nem érdemesek arra, hogy éljenek, öngyilkosak akartak lenni, drogoztak, másokat tettek tönkre életük során, és ez bizony tényleg csúnya dolog, a filmek végére minden elrendeződik.


A film egyik legnagyobb erőssége a befejezés, az utolsó 10 perc, az valami fantasztikus, mindenre fény derül, és hogy bizony minden apróság számított, ami történt a filmben. Főleg az 1. 2 rész befejezése a sokkoló, garantálom, hogy aki 1.re nézi meg ezt a 2 epizódot, azok a stáblistára fognak meredni legalább fél percig, és össze rakják magukban, hogy mi is történt az elmúlt másfél órában. Ki hol és miért volt. A fenti képen látható hasbeszélő baba hátborzongatóan van megcsinálva, és elég jelképes figura, ezzel adja elő "gyilkos" a video üzenetekben látható instrukciókat, és bizony az a hang, amin megszólal -mind az angol, mind a magyar- valami félelmetes, olyan mély és komoly, fantasztikus, amint meghallod, liba bőrős leszel, és az a sátáni kacaj, amit időnként hallat, az se semmi. Nekem is kell egy ilyen . Ugyan így a karakterek eléggé emlékezetesek a 1. 2 részben (ismét ), Jigsaw, a főkolompos személyisége a maradandó, kedvelhető figura, mégis egy kicsit félelmetes figura, aki öregsége ellenére mégis kicsit ijesztő.


A színészi játékról és a zenei anyagról még nem tettem említést. A színészi játék kielégítő, nem olyan fantasztikus, mint a film többi része, mégse mondanám rosszra, a Jigsaw-t alakító Tobin Bell azonban kifejezetten jól játszik. A film másik nagy erénye a merész operatőri munka, mindent közelről mutat, és mégse olyan idióta formában, hanem teljesen naturálisan és jelképesen. A zenei anyag szintén nagyon jó, a kemény részeknél átmegy kicsit keményebb rockba a zenei aláfestés. azonban a végén, amikor "kiterítik a lapokat", az a zene szintén nagyon bejött, és ez minden rész végén visszatér, és bizony önmagában is megállja a helyét.


Összességében az 1. rész egy zseniális alkotás, amit mindenkinek látnia KELL, ha szereted, ha utálod a műfajt, akkor is meg kell nézned, ugyanis a befejezés mindent megér . 10/10; 5/5; 95%. Nagyszerű film