A játék számomra pozitív benyomást keltet, a grafika 2004hez képest szuper. 2009es szemmel nyilván kicsit elmaradott, de butaság lenne ez alapján. A játék menet nagyon izgalmas, a fegyverek sem olyan unalmasak és egyhangúak, a járműves részek eléggé feldobják a játékmenetet, és a gravi-gun pedig szuper ötlet, a történet is kellően fordulatos, izgi, a fizika világbajnok, hát még ahhoz képest hogy 2004es. Már most az elején leszögezném, hogy a fejlesztők is nyilván ezt egy jópofa dolognak szánták, de nekem annyira nem tetszett ez a némalevente főhős, a főszereplő legyen határozott, és érdekes figura, ne pedig egy robot. Én egy kicsit agyaltam tegnap(mert olyat is tudok ) , és arra jutottam, hogy ez afféle Men in Blackes dolog, hogy Gordon egy robot, és a fejében a játékosok irányítják, és mivel mi a monitornál ülünk, ezért nem is reagál a helyzetekre Kicsit elborult meglátás, de szerintem ez így van


Most kitérnék egy kicsit a kezdő momentumra, mert az is eléggé szokatlan (vagyis számomra). G-man arcából indul az egész, és szépen utána egy vonaton találjuk magunkra. Megérkezünk egy teljesen ismeretlen városba és azt se tudjuk micsináljuk . Megjelenik a képernyőn egy unszimpatikus ősz szakállas pasas, és közli: "Welcome to City 17". Mondom wtf. Átcsusszanunk az ellenörző pontokon, majd össze futunk Barney-val, aki elirányít minket Dr, Kleiner-hez, hogy elteleportáljon régi haverunkhoz, Eli Vance-hez. A háztetőkön futkározva elkezdenek lövöldözni ránk az utcáról a helyi zsarnokok a Combine-k (kombájn ). Jól elvernek minket egy házban, és felbukkan a helyi tündér, Alyx Vance, Eli lánya, és jól megment minket. Néma hősünk else kezd nyomulni a csajra (mekkora balf*sz ), csak sokatmondóan hallgat. A csinos hölgyemény elvezet minket Dr. Kleinerhez, ő pedig megpróbál tovább teleportálni Eli haverunkhoz, és mindenki azt hiszi hogy ez sikerül is. Hát persze hogy nem, Alyxnak sikerül, mi meg persze jól megszívjuk. Össze vissza teleportál minket a masina, tóba egy szörny elé, a célhoz is eljutunk pár másodpercre, az ősz szakállals fószerhez is eljutunk, de végül a kiindulási ponttól 3 méterre jukadunk ki . Barney átnyújtja nekünk a pajszert (), és uzsgyi Eli-hez. NA persze ez egy jó 3 órás út lesz, ami alatt nagyon sok minden történik velünk. Az egész játékra jellemző, hogy nagyon változatos. A járműves részek jók, csak sajnos pont úgy lőtték be az idő tartamukat, hogy pont azután lesz vége, hogy beleununk. Onnan lehet tudni, hogy mindjárt végük, hogy elkezd beunalmasodni . Amúgy ezek tényleg jók (szám szerint 2db, egy légpárnás jármű, és egy homok futó kiskocsi).


A lövöldözős részek szintén jók, a fegyverek tök jók, és ötletesek. Gyilkoló eszköztárunkban nagyon sok féle eszköz fellelhető: feszítő vas (elég humánus ),kispisztoly, nagy revolver, géppiszoly beépített gránát vetővel, energia gépfegyver, shotgun, íjpuska, rakéta vető, nyíl puska, és egy mókás ún. feromon zsák, amivel a játék egy szakaszán a bogarakkal bűvészkedhetünk . Személyes kedvencem a kis géppisztoly lett, és az energia fegyver, mert mind a 2be sok muníciót találunk az egész játék során és mert az energia fegyver másodlagos lövése elpárologtatja az ellenfeleket . Amúgy elég érdekes, hogy egy tudós milyen mesterien kezeli ezeket az eszközöket, és milyen rutinosan . Ezeken kívűl még ruhánk is egy külön dolog, mert ez ha mérgezés van teljesen regenerál, és biztosítja az energiát a pilácshoz és a futáshoz (ez szintén szerintem egy érdekes dolog, hogy ugyan abból az energiából futunk és használjuk a zseblámpát, de ez is csak kukacoskodás )


A játék FPS-hez képest meglepően hosszú, mert én ahhoz vagyok szokva, hogy max 7 óra latt végig szaladok egy ilyen prgoramon, azonban mégis a HL 2 elvett 15 órát az életemből, és ez egy emlélezets 15 óra marad, ugyanis akadnak felejthetetlen pillanatok, pl a "Follow Freeman" pályán amikor a Striderekkel (Combine lépegetők) küzdünk, az hatalmas diadal érzés, mikor földre kényszerítünk egy ilyen monstrumot, vagy amikor Dog-al (ALyx robot kutyája) "hozd visszát" játszunk a gravi-gunnal. Ufgyanígy Dog hatalmas arc, nagy-buta-erős jószág, és ezért nagyon érdekes kis karakter.


Jöjjön hát az értékelés:
Grafika: 10/10 (2004ben ez csúcs technológia volt, mai szemmel nézni nem érdemes, de mai viszonylatban is simán 8/10, de ez nem számít )
Zene: 10/10 (Mind a zene, ind a szinkron felül múlhatatlan)
Játékélmény: 9/10 (nagyon élvezetes, viszont bizonyos részek a végük felé picit beunalmasodnak)
98%ot adok rá, majdnem tökéletes, levon picit az értékből a hosszú töltési idők és a gyenge MI, és az elvétve előforduló uncsi részek, ettől függetlenül egy szuper játék a HL 2 mai viszonylatban is, 4 évvel a megjelenés után is. Grat Valve, az epizódokról majd esetleg később írok,mert már azokat végig játszottam az alap előtt