Grafika



Először a két játék grafikáját fogom összehasonlítani, először is FIFA 09 nagyon szép grafikával rukkolt elő az éven amire már sok-sok éve vártam. A PES2009 a tavalyi grafikus motort használja, ami kapott egy-két kisebb szebbítést pl.: az árnyékok realisztikusabbak lettek és még sok egyéb apró dolog. Szerény véleményem szerint a PES2009-nek valamennyivel jobb a grafikája, az emberek jobban kidolgozottabbak jobban észre vehetőbbek a játékosok közötti magasság különbség és súly különbség. A FIFA 09-ben briliánsan van megoldva a gyep szinte megszólal a 3D-s fű és persze a játékosok izzadnak, ami néha elég bizarr, hogy már kb. játékbeli 10. percben
le vannak izzadva, de grafikailag nagyon szép. A mezek közt is van különbség a PES-ben olyan mintha élne a mez lélegzik mozog ahogy annak kell, a FIFA-ban ez nem így mindig ugyan az a gyűrűdés van a mezben. Árnyékolásban mindkét játék jó de néhol a FIFA megelőzi ebben a PES-t.

Összegzés PES2009 1 - 0 FIFA 09


Játékélmény és irányítás



Hát ahogy az szokott lenni a PES2009 pazar játékélménnyel rukkolt elő ahogy azt szokta és panasz nem lehet rá, de a FIFA 09 elődeihez képest nagy előre lépést tett. A PES 2009-ben valahogy könnyebben mozognak az emberek és nem "szögletesen" fordulnak, mint a FIFA-ban könnyebb megcsinálni a cseleket. A FIFA-ban az új emberváltási rendszer az nagyon nem tetszett sokkal nehezebb a védelmet irányítani ezzel a rendszerrel. A FIFA-ban nagyon realisztikusan vannak megoldva az ütközések pl.: Owennel betörök a MANU védelme és összeütközik Ferdinánddal akkor elég szépen lepattan róla. A lövések mindkét játékban nagyon szépen meglettek oldva nekem csak a passzokkal voltak kisebb a gondjaim a FIFA-ban, mert olykor a Q+W kombinációval nem úgy passzolt ahogy azt én szerettem volna. FIFA egyik nagy "újítása"(FIFA 98-ban már volt) az egérrel való irányítás, amivel jobban cselezni, lőni, passzolni. A két mesterséges intelligencia közül szerintem a PES-é jobb sokkal realisztikusabban cserél küzd, ha úgy áll a helyzet és általában hibázik a gép, a FIFA-nál meg a szokásos MI van a gép ritkán hibázik tökéletes passzokat ad szóval nem realisztikus.

Összegzés: PES 2009 2-0 FIFA 09


Adatbázis



Hát az adatbázisban fényévekkel előrébb jár a FIFA a PES-nél. Több bajnokság license, válogatottak, egyéb kupa sorozatok. Ugyan a PES-hez mindig érkeznek javítások amikkel ezeket lehet orvosolni, de akkor is nekem olykor hiányzik egy jó kis angol negyed osztály meg a többi bajnokság alsóbb osztályai. Erről olyan sokat nem is tudok írni, mert itt a FIFA jóval előrébb jár, mint a konkurens játék.

Összegzés: PES2009 2-1 FIFA 09

Játékmódok



A PES az idén megszerezte a Bajnokok Ligája lincenset, így a játékban játszhatunk a világ egyik legrangosabb kupasorozatában.
A FIFA hozta a szokásos menedzser módot amivel egy darabig el lehet lenni, de ebben a módban csak annyit újítottak, hogy nehezebben lehet szezon eleji barátságos meccseket összehozni. A PES master ligája sem változott, így itt is a FIFA lő 1 gólt .
A Be a pro módra és Become a Legend módra külön kitérek.

Összegzés: PES2009 2 - 2 FIFA 09


Be a Pro VS Become a Legend



Ez a játékmód, ami számomra nagyon megtetszett mindkét játékban. Először is a FIFA-ban megcsinálsz egy karaktert pl. saját magad kiválasztod a csapatot ahol szeretnél játszani és különböző küldetéseket megoldva tapasztalat pontokat gyűjtve fejlődünk. Számomra nagy csalódás volt a FIFA-ban az, hogy nem cserélhettem le magam, minden meccsen fitt voltam, nem igazolhattam át más csapatba és nem játszhattam a válogatottban. Ezzel szemben a PES ezt briliánsan megoldta először egy meccset kell játszanod, ahol felfedeznek és aztán leigazol egy csapat, ezek után el kell érned, hogy be kerülj a nagycsapatba (mivel csak 17 éves vagy a játékban) így az edzéseken kell bizonyítanod. Mikor bekerülsz a nagycsapatba akkor el kell érned, hogy az a cserepadra kerülj. Miután a cserepadon vagy első meccsedre készülsz a gép kb. a 60-70. percben beállít és meg kell mutattatnod, hogy mit tudsz. Miután kezdő vagy és olykor rosszul megy a játék a gép lecserél, de ha folyamatos jó teljesítmény nyújtasz akkor a saját nemzeted válogatottja behív téged játszani. Félévkor és év elején vagy végen más csapatokba igazolhatsz.

Összegezés: PES2009 3 - 2 FIFA 09


Hangok



Szerintem mindkét játékban nagyon jól megvan oldva a hangok. A FIFA rendelkezik magyar kommentárral, amitől már olykor a szőr feláll a hátamon amennyi baromságot összehordanak. A PES-é eközben angol Mark Lawerson és Jon Champion akik egy régebbi FIFA-ban voltak kommentátorok, ha jól emlékszem. A szurkoló hangok jól kivannak dolgozva azokkal sincs egyéb gond, így mindkét játék hangjai nagyon jók és így mindketten gólt lőttek.

Összegzés PES2009 4-3 FIFA 09

Ez az összegzés csak szerény véleményem a két játékról, döntse el magában mindenki, hogy számára melyik a jobb.