Legyen tehát először az ok, amiért nem olvashattatok egy FL3 cikket a blogon: időhiány. Higgyétek el, be fogom pótolni, minden csak idő kérdése.
Nos, GTA IV. Bevallom, hogy a Rockstar konzolokon eléggé jól teljesítő játéka lenyűgözött engem is. Csodás grafika, hatalmas város, nagybetűs hangulat. De részletezném is a dolgot...
Miután nagy nehezen (megjegyezném, hogy borzasztó ez a sok telepítgetés) fölkerült gépemre a játék, egyből Niko Bellic barátunk bőrébe bújva indultam neki Liberty Citynek, ahol is kuzinunk, Roman, az ő szavai szerint "átéli az amerikai álmot", tehát van pénze, sport kocsija, hatalmas kúriája, női...viszont, mikor megérkezünk a New York-ról mintázott városba, és végül Roman lakására, egyből föltűnik, hogy ez nem az a bizonyos "amerikai álom". Dióhéjban az alap sztori ennyi.
Mikor kisétálunk az utcára, egyből föltünhet, a grafika szépsége. Hihetetlen, hogy mekkorát ugrott ilyen téren a GTA IV az elődeihez képest; lélegzetellállító napsugarak, hihetetlen részletes textúrák, szép karakter modellek... Az már csak hab a tortán, hogy a RAGE motor minden ereje mellett az Euphoria-nak köszönhetően abszolúte élethű mozgással rendelkeznek az emberek. A
Most egy keveset a játékmenetről, bár még nagyon az elején tartok a játéknak (első pár küldetés), de ezen remekmű, már lenyűgözött.
Annyira elképestően szórakoztató lopdosni az autókat, menekülni a rendőrök elől, beautózni a várost, menekülni a metró alagútban...és még sorolhatnám. Gyakorlatilag, azárt nem csinálok küldetéseket (még), mert a városban járkálok, beugrok kajáldákba (ah, újból elkezdtem sorolni azt a temérdek pozitívumot) stb.
A játékban minden autó ellopható, vagyis a bezárt, vagy éppen piros lámpánál álló kocsikat is megszerezhetjük (nagy kedvenc a Hummer). Bár ilyenkor, egy közepesen hosszú idő elteltével jönnek a zsaruk is, akiket elég nehéz néha lerázni. Mivel megemlítettem a zsarukat, ezért mondanék is róluk néhány dolgot. Először is, ördögi MI-val vannak megáldva, meneküléseimet sokszor azzal akadályozták, hogy barikádot állítottak előttem két rendőrautó segítségével, vagy oldalról belém jöttek egy civil verdával (mivel én ültem a rendőrségi Hummerben ). Ezen fogások mellett, viszont néha az is megesett, hogy elütötték egymást, vagy szimplán összezúzták a kocsit azzal, hogy minden lámpaoszlopnak nekihajtottak. Mondjuk egy érdekes észrevételt még tennék: minden rendőr kövér, még a kommandósok is.
A különböző eseményekre, mind a gyalogosok, mind az autósok teljesen éleszerűen reagálnak. Például, ha egy motorral behajtottam egy zsúfolt placra, akkor onnan mindenki gyorsan elugrált, vagy elfutott, vagy ha átfutottam az úttesten mikor nekem piros votl a lámpa, akkor sok sofőr dühösen dudált rám.

Fegyverek terén is bővelkedik a játék sok jóban. Van itt AK, RPG, uzi, shotgun, és még kis millió gyilkoló eszköz (ott van még az öklünk is). Itt is van egy a GoW-éhoz hasonlító bukfencezős-vetődős fedezék rendszer, bár nem annyira kifiomult, mind az előbb említett címé. Ettől eltekintve, a harcrendszer tökéletes, habár egy kicsit egyszerű, de ez egy ilyen szabad játékban, mint a GTA nem lényeges, hiszen nincs szükség, olyan összetett szerepjáték szintű harcrendszerre, úgyahogy szintlépésre és hasonlókra sem.
Most pár szót a zenékről, hangokról. Alapvetően a játék alatt észrevételeim szerint valamiféle "tucc-tucc" zene megy, amit én mondjuk mindennél jobban gyűlölök. A rádiókban, amik előhozhatók a kocsikban, motorokban, viszont már mindenki találhat kedvére való zenei aláfestét. Van itt rock, metál, rap, könnyedebb dolgok, hírek stb.
A szinkronok, szerintem ugyszint nagyon jók lettek, igazán passzolnak a karakterekhez. Egyszóval ezen a téren is csodásra sikeredett a játék.
Tömören ennyi, Ez lenne az első benyomásom a GTA IV-ről. Ha most pontoznom kéne, akkor valami hasonló pontokat adnék:
Grafika:10/8,5
Játékélmény:10/10
Zene/hangok:10/9
Lenyűgöző alkotás, azthiszem emiatt fogok venni egyszer boxot. Majd egyszer. Addigis, mindenki próbálja ki PC-n! Vétek kihagyni egy ekkora mókát.