DE! Ez csak a vizsgán való átmeneteledet segíti azzal, hogy ha esetleg a könyvre nem lenne időd, akkor ezt könnyebben megtanulhatod. Azonban ne feledd: balesetnél életek múlhatnak rajtad! Egy ilyen rövid összegzés (amely ugyan tartalmazza a válaszokat) nem helyettesítheti a könyvet! Itt nem találsz részletes magyarázatokat, amik segíthetnek neked a műveletek lényegét megérteni! Ezért kérlek benneteket: ha lesz elég időtök, olvassátok el a könyvet is! Életek múlhatnak rajta!


Nos, ezután a rövid figyelmeztetés után íme a magolnivaló:

1. Balesetnél vagy rosszullétnél először a tudatot vizsgáljuk: megrázzuk a vállát és megszólítjuk. Ha nem válaszol, akkor eszméletlen. Ellátásnál a legsúlyosabbal kezdjük (amennyiben több sérült van)  életveszélyre utaló jelek: légzés- és/vagy szív leáll. Amennyiben a ruhát el kell távolítani: az épp oldalon kezdjük, a sérült részt hagyjuk utoljára. Öltöztetésnél ez fordítva van.

2. Életfunkciók vizsgálata:
- légzés: hátára fordítjuk, majd a mellkason derékig levesszük a ruháját. Megnézzük, van-e légzőmozgás (a mellkasa fel-le mozog). A normális légzésszám felnőtteknél 1 perc alatt 16, kisgyermeknél 1 perc alatt 20-22.
- szívműködés: a nyaki főütőéren 3 újjal vizsgáljuk. Felnőtt embernél a pulzus 70-80/perc, gyermeknél 80-100/perc.

3. Stabil oldalfekvés: ha kóros helyzet van és eszméletlen.
Mikor nem szabad stabil oldalfekvést alkalmazni: gerincsérülés, combnyak- vagy combtörés, nyílt hasi sérülés, medence-, szegycsont (mellcsont) törés, sorozatos bordatörés, felkartörés.

4. Csökkent vagy leállt a légzés: kitisztítjuk a száját (eltávolítjuk a benne lévő tárgyat, pl. műfogsort, rágót, hányadékot stb.), majd hátraszegezzük a fejét. Orrára teszünk egy gézlapot, majd szájunkból orrába fújjuk a levegőt, 1 perc alatt 16-szor, saját légzésünk ütemének megfelelően addig, amíg be nem indul a légzés, vagy segítség nem érkezik. Kisgyermeknél szájba és orrba egyszerre fújunk, többször, de kisebb adagokat (amennyi a pofazacskónkba fér).
Klinikai halál: 4-5 perc. Elsősegélynél 15 perc, vízbefulladásnál vagy áramütésnél 30 perc, gyermeknél 1 óra, újszülöttnél 1,5 óra.

5. Szívműködés: jelenleg (2007. 06. 18.) eltörölték a vizsgáról, mivel a rosszul végzett szívmasszázs halált okoz. De ha kérdik, akkor a könyvben le van írva.

6. Vérzések és kezeléseik:
- Artériás vérzés: lüktetve spriccel a világosabb színű vér.
Amennyiben végtagon van: lefektetjük a beteget, majd a sérült végtagot felemeljük. A sebre tamponos nyomókötést helyezünk: a vérzésre tampont (mely lehet fehér gézből) helyezünk, majd rá egy steril gézlapot. Erre kerül a nyomaték (pl. egy géztekercs), majd mindezt átkötjük. Amennyiben átvérzik, a kötést nem vesszük le (!), hanem rákötünk. A nyaknál nem alkalmazzuk a nyomókötést, csupán a nyomópontot nyomjuk! A kötözés után lenyomjuk a nyomópontot:
• halánték
• nyakon a verőér
• arcon a pofánál
• felkar belső oldalán
• a comb belső oldalán
Logikusan a sérülés helyén lévőt nyomjuk. A kötözéshez és a nyomáshoz 2 ember kell. Amennyiben az áldozat eszméleténél van, kérhetjük, hogy ő nyomja, míg mi kötözünk.
- Vénás: Nem spriccel. Egyenletesen, nagy mennyiségben folyik ki a sötétebb színű vér.
Végtagon: a beteget lefektetjük, a végtagot felemeljük. Tampon nélküli nyomókötést alkalmazunk (steril gézlap, nyomaték, majd átkötjük). Ezt sem cseréljük. Nyomáspont nincs.
- Hajszáleres: szivárog a vér, általában horzsolásoknál.
A sebet kitisztítjuk, esetleg bekötjük.

7. Gerincsérülés: amikor a hátát megüti. Benyúlunk a háta alá, s horpadás vagy duzzanat jelzi sérülés helyét. A talált helyzetben kell ellátni, kivéve, ha az életveszélyes (pl. égő autó). Ebben az esetben tálcafogással kivesszük: 1 ember a nyakánál/vállánál tartja, 1 a derekánál, 1 pedig a lábakat.

8. Idegen test a szemben: az idegen testet nem távolítjuk el, hanem benn hagyjuk. Mindkét szemet be kell kötni (még az épet is).

9. Égési sérülések:
-Fokozatok:
I. A sérülés piros, feszes, a bőr fájdalmas.
II. Hólyagok keletkeznek, amelyekben folyadék (vérplazma) van.
III. Szürkés-sárgás sebalak, mely nem vérzik.
IV. Elszenesedés.
-Méreteit tekintve: százalékos felosztás:
9%: fej, egyik kar.
18%: mellkas-has, hát, egyik láb
1% nemi szervek környéke.
-Kezelése: 15-20 percig hűtjük, lehetőleg folyó vízzel, mivel így a fájdalom és a szöveti károsodás csökken. Utána steril, laza fedőkötéssel bekötjük. Amennyiben 5%-nál nagyobb a sérülés, a beteget alkoholmentes itallal kell itatni, majd betakarjuk.

10. Kocsiba beszorult embert Rautech (?) fogással szedjük ki (könyv), amennyiben az nem gerincsérült.


11. Maró anyagok:
- a bőrön: az átitatott ruhát levesszük. Bőré száraz ruhadarabbal vagy kendővel felitatjuk a szert (nem dörzsöljük!), majd vízzel megtisztítjuk a bőrfelületet, és kötéssel bekötjük.
- ha lenyelte a:
* savat: tilos a hánytatás! Vízzel vagy tejjel hígítjuk, vagy szappanos vizet itatva semlegesítjük.
* lúgot: tilos a hánytatás! Vízzel vagy tejjel hígítjuk, vagy citromlével/ecetes vízzel semlegesítjük.

12. Idegen test a légutakban:
- ha a garaton fennakad, kivesszük.
- Ha lenyelte: gyermeknél (1-2 éves, vagy fel tudjuk emelni): fejjel lefelé, a lábánál fogva rázzuk. 2 évesnél idősebb, vagy nem bírjuk felemelni: a térdunkon hason fekszik, és a hátára ütünk (lapockák között).
- Felnőttnél, ha lenyelte: hátára ütünk (lapockák között), vagy Heimlich-fogás.

13. Fektetések:
- hasi sérült: hátán fekszik, térdét behajlítjuk, lábait, fejét alátámasztjuk.
- sokk esetén: 2 lábát párhuzamosan nyújtva felemeljük.
- arccsontsérült: hason fekve, homlok-mellkas alátámasztással.
- ájult: 2 lábát párosan felemeljük.
- fejsérült: ha tudattalan: stabil oldalfekvés.
ha a tudatánál van: feje alá teszünk valamit.
- mellkasi sérült: félig ülő helyzet.

14. Epilepszia (görcs): lehet születet vagy szerzett.
Nagyroham: eszméletvesztés, elvágódás. Merevgörcs, sikolyszerű hang, lilás arcszín, rángógörcs, szájból véres-habos folyadék ürül, székletét és vizeletét maga alá ereszti.
TILOS LEFOGNI (!), mivel eltörhet valamilye. Fejét kipárnázva oldalra fordítjuk, és a légutakat szabadon tartjuk. Amikor a rángógörcs megszűnik, de eszméletlen, akkor stabil oldalfekvésbe helyezzük.

15. Sokk: keringés összeomlása.
Okai:
- nagy vérveszteség
- nagy folyadékvesztés
- égési sérülés
- nagy fájdalom
- allergiás eredetű

Tünetei: szürkés arc, hideg verejtékes, szeme aláárkolt, arca beesett, alacsony vérnyomás, 100 feletti pulzus. Először hangosan jajjgat, majd fokozatosan elhallgat, végén közömbössé válik. Szomjas és fázik.
A KIVÁLTÓ OKOT KELL MEGSZÜNTETNI! Ha érzékeljük a sokk tüneteit, akkor a beteget lefektetjük, két lábát a levegőbe emeljük. Megitatjuk, betakarjuk.

16. Veszélyes anyagot szállító jármű balesetekor.
A veszélyes anyagot borostyán-sárga táblával jelzik a járművön. A telefonba a rajta látható számokat BE KELL MONDANI!
A helyszínt szálirányból kell megközelíteni és majd elhagyni is. A sérült egyént el kell vinni. Lélegeztetni TILOS!

17. Belső vérzés: leggyakrabban a máj (jobb oldal) és a lép (bal oldal). Kétszakaszos vérzés keletkezik.
Tünetek: sápadt arc, verejtékes, hasi fájdalmak.
Hátára fektetjük, térdét behajlítjuk, feje alá teszünk valamit. Itatni vagy etetni TILOS!

18. Szén-monoxid mérgezés.
Tünetek (ha rövidebb ideig volt kitéve neki): fejfájás, szédülés, cseresznyepiros arc, fülzúgás, kettős látás, eszméletvesztés, végül légzőközpont bénulása miatt halál. Szén-dioxid mérgezésnél hasonló.
Szánk és orrunk elé benedvesített textíliát teszünk, és bemegyünk a helyiségbe. MINDEN AJTÓT/ABLAKOT KI KELL NYITNI! Rautech-féle fogással (könyv) kivonszoljuk. Megvizsgáljuk. Ha csak eszméletlen, akkor stabil oldalfekvés. Ha nem lélegzik, lélegeztessük.

19. Törések a fejen:
Állcsonttörés, orrcsonttörés: parittyakötés.
Darabos arccsonttörés: hasán fekszik, homlokát/mellkasát alátámasztjuk.
Homlokcsont-sérülés: körkörös kötés.

20. Törés, ficam, rándulás.
A talált helyzetben kitámogatjuk 2 oldalról.
- rándulás: kimozdul, de visszaugrik a helyére. Nyugalomba helyezzük, borogatjuk, pihentetjük, felkoncoljuk.
- ficam: kimozdul, és nem megy vissza a helyére. Nem szabad visszahelyezni! Sínezzük, és mentőt hívunk.
- Törés: csont törik. Hasonló mint a ficam. Combnyaktörést nem bántjuk, mozdítani sem mozdíthatjuk el a beteget!
- Törés a karon: dezonkötés (könyv)

21. Vércukorszint-csökkenés: sápadt arc, hideg verejtékes, agresszív, mintha részeg lenne. A lehelete aceton-szagú (így különböztetjük meg a részegtől). Általában van nála egy kártya, hogy cukros. Cukros vizet itatunk vele, vagy kockacukrot adunk neki. Eszméletvesztésnél nem szabad itatni, hanem stabil oldalfekvésbe helyezzük.

22. Szívinfarktus: a mellkas közepén szorító fájdalom, mely kisugárzik a ball félre, vállra, lapockára. Arca sápadt, verejtékes. Halálfélelem, a fájdalom megsemmisítő.
Lefektetjük, testi-lelki nyugalomba helyezzük Alkoholt/cigit nem fogyaszthat. Ha van szívgyógyszere, adjuk be neki.

22. Nyílt sérülés: vágás, horzsolás, lőtt6szúrt seb.
A befúródott tárgyat nem távolítjuk el!
A seb környékét langyos vízzel vagy benzinnel megtisztítjuk (a sebbe nem folyhat bele), majd a környékét (a seb szélétől 3-4 cm) jóddal fertőtlenítjük. Steril fedőkötést alkalmazunk.

23. Koponyaalapi törés: füléből világos vér folyik (keveredett az agyvízzel).
Gézlapot a fülérem, átkötjük, és arra az oldalára fektetjük, amelyikből a vér folyik. Tilos eldugaszolni (pl. tampon).

24. Benzinnyelésnél: fejfájás, hányinge4r, köhögés, szédülés.
Tilos hánytatni! Adunk neki 1 evőkanál parafin- vagy étolajat.