"A szabadság nem vész el csak átalakul"

Miután sokan azthittük ez a GTA másképp fog aratni a babérokon, de tévedtünk. Ugyan is megint esztelen száguldozásba, randalírozásra hajthatjuk magunkat, legyen szó motorról, kocsiról vagy helikopterről. Sajnos a repülő tényleg kimaradt, A boxos és zsarus képernyő eltűnt, helyette mindig csak jókor van jelen HUD-unkon az adott fegyver, körözésnél pedig a Scarface-ben bevált "kimegyek a karikából és lerázom a zsarukat" cucc jött be A jól megszokott Busted (Game OVer) is megváltozott, a montoton atomvicces Busted, Wasted, meghaltál, stb. helyett mostmár amikor a zsaruk elkapnak egy pikáns megfelelő animált résszel beszürkül a képernyő és a sitt előtt ébredünk, amikor meghalunk akkor pedig halálunknál is beszürkül a horizont és beájulunk, megfelelő animálással és nem az agyatlan mindentől úgy összeeséstől.

"X360 vs Ps3"
Nos erről semmit se mondhatok.

"Vízfesték foreva!"

A játék grafikája merőben el lett cse**ve, ugyan is még szép nagy Sam... 1000colos HD-n is vízfestékszerű mosódást kapunk. Habár az effektek tökéletesen kivehetőek, ez nem mentesít az alól, hogy a stuffokat is csak a körvonal töredezettsége tartja egybe. A víz pokolian jó lett, megint uszkálhatunk benne, a fejes ugrás akár már Flatout módra kocsiból is mehet pankrátor zenével (megfelelő rádió). A robbanások is eszméletlenül jól el lettek találva, a kocsi szintén kiéghet, habár most mintha a motorház vonzaná a destruktív pillanatokat, így nemcsoda ha egyszer beadja a kulcsot a sok koccanás után. Ha ez nem elég a környezeti hatások is nagyon beütnek, legyen szó időjárásról vagy a füstökről. De akár beszélhetünk a különböző felületek kidolgozásáról is, de ez nem olyan izgalmas, mondjuk én egyből fel figyeltem ezekre az elemekre. Végül a vér ami olyan szépen placcsan, pl amikor szépen lefejeljük a kormányt vagy hasonló.

"Élünk vazze!"

Szólhatna be a város, amikor behajtunk ócska sikátoraiba vagy rombolunk szét szép emberkéket a járdákon. Pár érdekes jelenetet megemlítek a tapasztaltakból, ha utcanézősdit játszunk szabályosan közlekedünk, amit gyakran nehéz betartani, áhh de sebaj a rendőrök realisztikusan lazsálnak, szóval ritkán lesz ebből problemó. De telónkat használva hívjunk egy taxit és kocsikázzunk... Elmegyünk egy kisebb lakótelep féleségen reggel vagy egy autópályán nappal, sokszor megfigyelhetünk parkoló verdákat, mellettük egy emberkével, aki épp szereli a hőn dédelgetett kocsiját, ezt is kihasználhatjuk könnyű zsákmányszerzésre, amikor elkészül a tag, hoopsz bepattanunk elé és elhajtunk előle. Nem kell félni nemfognak utánunk lebegve kiszekálni a kocsiból, de ha nem sietünk, akkor egy boxmeccsnek örvendhetünk vagy dúrvább párbajban részesülhetünk. A legpoénosabb rész nekem az volt amikor beugrottam egy kocsis elé és megálltam előtte erre ő: kipattant, pattogott két percig utána pár másodperc szünet (mint a zenében) és jön a zuhé, behelyezkedett amatőr boxoló pózba és elkezdett lesózni pár parasztlengőst. Hosszú lenne még a realista város története, mégis nincs kedvem az ismertetőmet Harry Potter 28. részének megfelelő tartalmúra szabni. Sok minden kikopott a San Andreasból ami jó volt, legyen szó a gyúrásról vagy a Sexepil féle marhaságokról, ami szerintem nem olyan nagy gond. Helyette bejöttek barátaink ruhatárdinamizálásai. Pár régebbi kocsi is visszaköszön a régebbi szériából némi átalakítással, pont úgy, mint a Vice City ala San Andreasban. Nagyobb fókuszálás változtatásnál megjelenik a feelinget növelő Blur Effect. Végül, de nem utolsó sorban a rengeteg féle minigém a játékot érintően, nekem eddig csak a Bowlingot volt szerencsém kipróbálni, poén is volt, még egy Bowling-szimulátor játék is megirigyelhetné. Zárójelbe pedig, még egy kis negatívum, hogy a Város jól összement San Andreashoz képest, de legalább kárpótol minket, ezen kisebb város kidolgozottsága.

"Helyszínszemle"

Jöhetne a family, ha tudnám a sztorit, ebből körülbelül 2 küldetést sikerült pecsét alá helyeznem, így annyira jöttem rá, hogy egy Roman nevű kuzinunk rendkívül nem tud verekedni, de jövünk mi és segítünk neki. (Mennyit szórakoztam azzal, hogy a tagot belerugdaljam a vízbe.) A főszereplőnkről több dolgok bizonyosak; neve: Niko Bellic és, mint minden Grand Theft Auto-ban, itt is az életcél a közös; a naggyá emelkedés. Mint sok trailerből és infóból kiderült, Niko egy embercsempész, aki azért látogat el New York-ba (Liberty City, vagyis ahhol játszódik a játék), hogy ő legyen a Jani. Később kiderül, hogy a hajtépően magas ambíciónak köszönhetően, ez (most ünneprontó leszek) sikerül. Persze csak ha lesz kedvünk (miért ne lenne???) 40 órát játszadozni, mellékküldetések nélkül. Niko barátunknak nagyszüksége lesz a zöldhasúra, hogy felvegye a versenyt a Hardcore maffiózó arcok ellen. Mint már korábban megemlítettem lesz egy kis telója, (Sonyranyerikson) amivel majd űzheti a business-t; szerezheti be a muníciót, egyszerűsítve, vagy is mindent. Ruhatárunkat szintén tudjuk majd cserélgetni, ezzel növelve a Respektet (ez az íratlanná vált csíkocska megmaradt). Néha enni kell, ez után csak találgatnék, ugyan is most vessetek rám követ, lincseljetek meg, ezt a részt nem próbáltam ki, így hát nem tudok róla nyilatkozni.

Niko interjú: (házi) írta:

- Mivel tudná leginkább összegezni a legújabb sztárjátéknak a lényegét??
- I"m Bellick. - Balló Gyöö... Akarom mondani, jó gém.
- Köszönjük szépen!


Ez volt a GTA4 ismertető hamarosan elkészülhet egy teszt is!!