Egy ideje már egyértelmű volt, hogy a Google valamilyen formában mindenképpen szeretne kapni egy szeletet a videojáték-tortából, a márciusi Game Developers Conference-en pedig fel is fedték nagyszabású terveiket: ez lett a Google Stadia. Saját hardver helyett a felhőre bízták magukat: minden idők legambiciózusabb játékstreamelő szolgáltatását jelentették be, 2019-es rajttal, illetve a mágikus 4K, 60 fps kulcsszavakkal.

stadia-controller-google.jpg

Egy másik tech-óriás, a nagy rivális Apple is ebben a hónapban jelentette be a gaminggel kapcsolatos terveit, amely szintén egy szolgáltatás lett: az Apple Arcade nevet kapta. Az előfizetésért cserébe egy nagy adag játékot kapunk, hasonlóan például az Xbox Game Passhoz, melyeket iPhone, iPad, Mac és Apple TV kütyükön futtathatunk - mindezt őszi rajttal és exkluzív címekkel a kínálatban.

100-exkluziv-jatekkal-jon-az-apple-arcade.jpg

Az Activision Blizzard után nem sokkal az EA is masszív leépítést jelentett be. Az Electronic Arts nagyjából 350 alkalmazottnak intett búcsút, akik többsége a marketingért és a játékkiadásért felelt, ezzel párhuzamosan pedig Japánban és Oroszországban is csökkentették a jelenlétüket.

ea-leepites-01.jpg

Óriási port kavart a Steamen egy Rape Day nevű játék - egy vizuális novella, amely tulajdonképpen nem szólt másról, mint hogy ártatlan nőket kellett benne megerőszakolni egy zombiapokalipszis kellős közepén. A Valve korábban úgy határozott, hogy tartalom alapján nem fogják szűrni a Steamen megjelenő játékokat, a Rape Day azonban rámutatott arra, hogy igenis van, amit már ők sem tolerálnak.

a-valve-dontott-nem-jelenhet-meg-az-eroszakolos-rape-day.jpg

Még mindig Steam: a Valve úgy döntött, hogy ha review-bombingot észlel egy játék kapcsán, akkor törölni fogja a kapcsolódó értékeléseket. Mindez azt követően merült fel, hogy bejelentették a Metro Exodus Epic Games Store-exkluzivitását, amit a játékosok úgy próbálták "megtorolni", hogy elkezdték tömegével lepontozni a korábbi Metro-játékokat. A Valve az ilyen eseteket szerette volna kiszűrni, hogy ne torzuljon a játékok értékelése.

steam-logo-splash-800x445.jpg

Sok-sok pletyka, no meg persze egy adag igen egyértelmű jel után hivatalosan is bejelentették, hogy jön a Borderlands 3. A Gearbox Software sikerjátékának harmadik felvonása leginkább a karakterek terén igyekezett újítani a leleplezés alapján (négy új vault huntert kaptunk a főbb szerepekbe), egyébként a már jól ismert és bevált játékmenetet igyekeztek továbbvinni a folytatással is.

borderlands-3-trailer-megjelenes-es-epic-store-exkluzivitas.jpg

Egy másik folytatást is bejelentettek a hónapban, méghozzá egy olyat, amire már nagyon-nagyon régóta vártak a rajongók. A Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2-ről van szó, amely 2004 után folytatja a vámpíros akció-RPG-t, Seattle-be helyezve a cselekményt.

Nem egy, nem is kettő, hanem rögtön három PlayStation-exkluzív költözését jelentették be PC-re, kiderült ugyanis, hogy a Quantic Dream portfóliójának három legfrissebb tagja, vagyis a Heavy Rain, Beyond: Two Souls, Detroit: Become Human trió számítógépekre is elérhető lesz.

Márciusban jócskán kellett kapkodnia a fejét (és a pénztárcáját) annak, aki semmi fontosról nem akart lemaradni, ekkor jelent meg ugyanis a Tom Clancy's The Division 2, a Devil May Cry 5 és a Sekiro: Shadows Die Twice is. De ez is csupán a jéghegy csúcsa, hiszen olyan címek érkeztek még a hónapban, mint a Tropico 6, a Yoshi's Crafted World vagy éppen a magyar fejlesztésű dungeon crawler, a kiváló értékeléseket kapó Operencia: The Stolen Sun.

Folytatás holnap, benne az áprilisi történésekkel!