Sajnos a nagyobb AAA-címekben egyeltalán nem vagyok olyan aktuális és naprakész, mint amennyire némelyek esetében szeretnék lenni (és valószínűleg a gépem sem feltétlenül bírná már el őket), így az olyan idei nagy címek, mint például a Resident Evil Village nekem abszolút kimaradtak. Volt helyettük szerencsém viszont sok-sok kisebb és rövidebb alkotáshoz, amelyeket szinte kivétel nélkül mind nagyon megkedveltem. Nehéz is volt kiválasztani a TOP 5-öt, pláne úgy, hogy a változatosság kedvéért nemcsak a platformer műfajon belül szerettem volna mozogni. Hosszas gondolkodás után végül ezek lettek a befutóim:

5. Treasures of the Aegean

Az Undercoders nevű fejlesztőcsapat alkotása nagyon különleges, és nemcsak a grafikája miatt. Nem vagyok különösebben képregény-rajongó, de még így is teljesen lenyűgözött ez az egyedi látványvilág, hát még maga a játékmenet! Olyan megoldásokkal találkoztam, amiktől konkrétan leesett az állam, és bár viszonylag nehezen adaptálódtam az időkorláthoz és a végtelen time-loophoz, végül úgy belemerültem, hogy észre sem vettem, hogy lassan a való világban is újra felkel a nap... Igyekeztem is a végsőkig kimaxolni mindent, azért az egyszem dologért pedig, amit sajnos képtelen voltam magamtól megtalálni, még biztosan vissza fogok térni, ha lesz hozzá valami guide.

202111171755291.jpg

4. Little Nightmares 2

A Little Nightmares már az első részével belopta magát a szívembe, mert az aranyos dolgoknál csak az egyszerre aranyos és hátborzongató dolgok jobbak. Six és Runaway Kid kalandjai után Mono történetébe már elég nagy elvárásokkal vágtam bele, de nem csalódtam. A folytatás minden szempontból hozta az elvárt minőséget, sem a hangulatba, sem a történetbe, sem másba nem tudnék igazán belekötni, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy addig nem tudtam magam mögött hagyni ezeket a groteszk világokat, amíg mindkét részt nem teljesítettem 100%-ra.

202103131510251.jpg

3. GRIME

Platformer, metroidvania és souls-like, látványvilágával együtt pedig konkrétan egy megtestesült (rém)álom. Minden tekintetben meglehetősen nehéz mű, viszont annál szórakoztatóbb. Általában a Dark Soulshoz hasonló souls-like játékokban legnagyobb bánatomra nem igazán szoktam remekelni, mert elég türelmetlen vagyok megtanulni a támadáspatterneket. A 2,5D-s GRIME-ban viszont végre nekem is lehetett némi sikerélményem, aminek nagyon-nagyon örültem.

202108071858141.jpg

2. GROW – Song of the Evertree

Bevallom, itt először a grafika vett le a lábamról, és a műfaj abszolút másodlagos volt számomra. Soha nem is gondoltam volna, hogy egy életszimulátor valaha annyira le tudna kötni, hogy egy toplista 2. helyén landoljon, de valahogy a GROW-nak mégis sikerült. Ezért elsősorban természetesen a bájos és végtelenül cuki látványvilágot okolom, de az egész játék felépítése is teljesen az ízlésemnek kedvezett. A napi „kötelező” feladatok gyorsan letudhatóak, nem kell időre megcsinálnunk semmit, nem erőltetnek ránk dolgokat, mindent teljesen a saját tempónkban végezhetünk, miközben aranyos karakterekkel vagyunk körülvéve, ezeknél több pedig egy ilyen játékban (nekem) nem is kell. Szinte észre sem vettem, hogy nem egész két nap alatt 20 órát pakoltam bele.

202111271611061.jpg

1. HuniePop 2: Double Date

Ha valamiben viszont már a kezdetektől fogva 100%-ig biztos voltam ezzel a listával kapcsolatban, az az, hogy az első helyre a HuniePop 2 fog kerülni. Amióta megtudtam, hogy készül belőle második rész, azt vártam, hogy mikor nyomhatom meg végre a „Kosárba tesz” gombot. Gondolom, hiába is mentegetőzöm, hogy nem AZÉRT ez az egyik kedvenc játékom, pedig tényleg nem. Egyszerűen imádom a humorát, a karaktereket (, a match hármat), és hogy mindig történik benne valami olyan, amire még véletlenül sem számítottam. Az első részéhez hasonlóan ebből is szeretném a közeljövőben kiszedni az összes teljesítményt, és biztos vagyok benne, hogy rengeteg órámba fog fájni, de ilyen nagyszerű társaságban ezt egy pillanatig sem bánom.

prodate2.png

Játékok szempontjából mindenképp remek év volt számomra az idei, az új megjelenéseken felül több régi elmaradásomat is tudtam pótolni, például a remake-elt Resident Evil második és harmadik részét, a Plague Tale-t és a Hellblade-et is. Utóbbi kettőnek a jövőre megjelenő új részét is nagyon várom, valamint több remek indie alkotást is kinéztem már, és még hol vannak azok, amikről egyelőre nem is tudunk!

2021 végét érintő összefoglalóinkat ezen a linken keresztül összegyűjtve is eléritek!