• 35 éve jelent meg a Windows 1.0
  • A Microsoft operációs rendszereit ma már több mint egymilliárd eszköz használja

Fontos nap a mai a Microsoft számára, pontosan 35 évvel ezelőtt debütált ugyanis a Windows 1.0, vagyis a Windows legelső verziója. Az öt floppylemezen megjelent operációs rendszer ekkor még kezdetleges grafikai felülettel rendelkezett ugyan, de lehetővé tette, hogy több program is fusson egymással párhuzamosan, emellett néhány egyszerű segédprogramot és egy szövegszerkesztőt is tartalmazott. A Windows 2.0-val aztán 1987-ben az Excel, két évvel később pedig – a Windows 3.0-val – a Word is megérkezett.

35-szuletesnapjat-unnepli-a-windows.jpg

A következő nagy áttörés az idén szintén jubileumot ünneplő Windows 95 volt, amely nemcsak a grafikus felület terén volt jelentős előrelépés, de elhozott olyan alapvető funkciókat is, mint a Start menü, a Tálca vagy az Internet Explorer. A rendszerkövetelmények is megnőttek ugyanakkor: az új operációs rendszer futtatásához már 4 MB RAM-ra, 50 MB lemezterületre és VGA grafikára volt szükség.

2020-ban már minden a Windows 10 körül forog a Microsoft háza táján, melyben az Internet Explorert felváltotta a Microsoft Edge, de számos új funkció is könnyíti a felhasználók mindennapjait, mint a virtuális asztalok, a kibővített számológép vagy éppen a gyanús webhelyek és alkalmazások tesztelésére ideális Windows Sandbox. A Microsoft operációs rendszereit ma már több mint egymilliárd eszköz használja.