Ismét itt van május 4, azaz a Star Wars-nap, hiszen angolul a dátum, „may fourth” hasonlóan hangzik, mint a Jedik jókívánságának kezdete: „may the Force”. Állítólag a „may the Fourth be with you” (negyedike legyen veled) frázist először Margaret Thatchernek mondták mintegy gratulációként, amikor 1979. május 4-én megválasztották az Egyesült Királyság miniszterelnökének. Bár Leo Braudy professzor szerint az amerikai újságírók már 1978-ban is használták, csak ők még július 4-én, a függetlenség napján. Akárhogy is, a rajongók csak 2011 óta szerveznek rendezvényeket e nap köré, míg hivatalos események 2013 óta vannak. Na, ennyit a történelemről, most pedig jöjjön néhány tipp arra, hogyan is ünnepelheti meg egy Star Wars-rajongó e jeles napot.

5. Beszélj starwarsosan

Nem kell elsajátítani a huttesét vagy a shyriiwookot – bár biztos, hogy azzal is sikert hatást érnél el, pláne a wookiee-k nyelvével. Elég csak annyi, hogy a megfelelő pillanatban elsütsz egy-egy Star Wars-idézetet. Például belépsz a munkahelyedre vagy az iskolába, és jöhet a „van valami rossz előérzetem” vagy ennek a másik magyar változata: „nem tetszik nekem ez a dolog”. A búcsúzáshoz remekül illik az „Erő legyen veled”, ha pedig valaki utasít valamire, jöhet a gépies „vettem, vettem”. Egy vita zárására tökéletes a „szólottam” vagy „ez az út”. Ízes magyar szitokszavak helyett pedig lelkesen lehet puffogtatni olyan káromlásokat, mint a karabast, a dank farrik vagy a bantha poodoo. Persze azért érdemes odafigyelni, ki előtt és mikor szólalsz meg így. A félreértések elkerülése végett nem árt, ha a közönség tudja rólad, hogy menthetetlen Star Wars-rajongó vagy. A boltos néni valószínűleg furán nézne rád, ha közlöd vele: „én vagyok a Szenátus”. Plusz azt sem árt figyelembe venni, hogy a Star Wars-idézetek ismételgetése egy idő után idegesítő lehet az olyanok számára, akik érthetetlen módon nem osztoznak a rajongásodban. Mint a Knights of the Old Republic twi'lekjei:

4. Elő a gyűjteménnyel

Ha van valamilyen starwarsos relikviád – márpedig, aki Star Wars-napot ünnepel, annál nagyon valószínű, hogy legalább egy ilyen van –, teszem azt, Lego, gyűjthető szobor (ami ugye nem játék, hiába akarnak a szülők meggyőzni róla), plüssmaci, evőkanál vagy akármi. Május 4-e a legjobb alkalom arra, hogy figyelmed középpontjába kerüljön. Nem feltétlen kell játszani vele – bár az sem tilos –, de például megcsodálni és kiállítani ezeket az asztalra, na, arra remek ez a nap. Persze, ha a párod (aki teszem azt, alapból ferde szemmel néz az ágyad sarkában ücsörgő plüss porgra/ewokra/Yodára) vagy a szüleid megkérdik, miért teszed ezt, válaszolhatod, hogy „leporolom”. De ha van gyereked, akkor alternatívaként mondhatod azt is, hogy „a gyerekkel játszom”. Arról meg senkinek sem kell tudnia, hogy a gyerek csak 18 éves korában, egy hatvanhat oldalas szerződés aláírása után és szigorú szülői felügyelet mellett vethet pillantást a gyűjteményre.

grogu-plush.jpg

3. Fénykardoz a napsütésben

Ehhez feltétlen szükséges egy gyerek, aki még nem nőtt ki abból, hogy apukával vagy anyukával, esetleg a nagytesóval fénykardozzon a kertben vagy a parkban (alternatívaként szóba jöhet egy bevállalós vagy szintén rajongó barát). Egyedül is lehet ilyet csinálni, de akkor fenn áll annak a veszélye, hogy a YouTube-on végzed, különböző zenei aláfestéssel, esetleg effektezve. Ja, és persze kell hozzá egy játék fénykard is. Lehetőleg olyan, ami nem ríkat meg, ha lekopik a festék róla. Szóval ne a világítós, részletesen kidolgozott, a porszemektől is félve óvott fénykard-replika legyen az. És ezt nem tapasztalatból írom, csak egyszer már láttam olyat, aki majdnem így járt. Szóval a fénykardozásból remek szabadidős program lehet a gyermekünkkel, vagy a kistesónkkal, aki tök jó fejnek fog minket tartani, mi meg kiélhetjük gyermeki énünket. De azért a végtagokra tessék vigyázni. Bár a játék-lézerkard nem vág le semmit, de baromira fáj, ha eltalálja a kezedet. És ezt sem tapasztalatból írom, csak hallottam valakitől.

star-wars-fallen-order.jpg

2. Játssz egy kis Star Wars-t

Magazinunk szempontjából a legrelevánsabb ez a pont. A Star Wars.nap alkalmából elmerülhetsz a messzi-messzi Galaxisban játszódó videójátékok valamelyikében. Némelyik, például a Lego Star Wars: The Skywalker Saga akár társaságban is játszható, de, ha egyedül akarod élvezni a Csillagok háborúja napját, az sem lehetetlen. Rengeteg remek, az egyjátékos mókára kihegyezett játék van, új és régi egyaránt. Jómagam például a Star Wars Jedi: Fallen Ordert nyúzom majd ezen a jeles napon. De ha esetleg nem a TV előtt ülve vetnéd bele magad a csillagok között dúló űroperába, akkor ott vannak még a remek társasjátékok is, legyen szó kompetitív háborúskodásról vagy éppen kooperatív küzdelemről Darth Vader ellen. Persze előbbiben sokkal jobb a Birodalom nagy hadtestjeit mozgatni. Csak szólok, lázadó söpredék!

1. Nézd meg kedvencedet

Ez adja magát, de akkor sem hagyhatjuk ki: nézz meg egy vagy több Star Wars-alkotást. Szerencsére már elmúltak azok az idők, amikor csak három film állt a rendelkezésünkre, bár tény, hogy akkoriban egyszerűbb volt végignézni a teljes franchise-t. Mostanra viszont bőven van miből válogatni. Ha szereted a kihívást, bepróbálkozhatsz egy Skywalker Saga maratonnal, azaz végignézheted mind a 9 számozott epizódot. De bevállalható a kedvenc trilógia, vagy csak szimplán a kedvenc rész. Sőt, ma már a filmeken túl is van mozgóképes élet, hiszen válogathatsz A klónok háborúja és a Lázadók epizódjai között, de akár a The Mandaloriant vagy a The Book of Boba Fettet is ledarálhatod. Alternatívaként pedig elmerülhetsz valamelyik könyvben vagy képregényben.

star-wars-movies.jpg

+1 Étkek, italok

Ha a konyhában otthon vagy, akkor néhány Star Wars-étekkel is feldobhatod eme napot. A kék ételszínezék a tejbe alap (de szigorúan nem alkoholba, mert az onnantól romulan sör), de elkészíthetsz olyan ínyencségeket is, mint a Hutt ikrek rizslabdák, az Üdv neked muffin, vagy összeütheted Grogu kedvenc csontlevesét. A net tele van jópofa receptekkel, néhányat a starwars.com-on is megtalálhatsz.

the-twins-rice-balls.jpg

De ez még mindig csak pár ötlet, egy igazi rajongó pedig mindig megtalálja a módját, hogy megünnepelje kedvenc univerzumát. Méghozzá nemcsak egy nap, hanem akár mind a 365 nap során, az egész évben. Mondd, te mivel szoktál áldozni a Csillagok háborúja oltárán?