Thanos és a halálfalók (mert ugye a főgonosz nevét nem mondjuk ki) után a Társalgó keretein belül újabb közismert főgonosz emelkedik fel, hogy alaposan megruházza a jókat, de a témának és az alapvető játékmehanikának köszönhetően még harmadik alkalommal is szívesen ültünk be a kínzókamrába, hogy kicsit megregulázzák fáradt testünket. Merthogy mind a Marvel hőseit sanyargató, őrült Titán, mind pedig a Nagyúr mély nyomot hagyott bennünk (az átsírt éjszakák emlékével együtt), és biztosak voltunk benne, hogy az épülő Halálcsillag árnyékában Lord Vader sem lesz elnézőbb. Mégis kiálltunk pár pofonért… és hogy megbántuk-e? Hamarosan kiderül!

Star Wars: Dark Side Rising

  • Partner: Asmodee UK
  • Kiadó: The OP
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,67/5
  • Ára: itthon 15 990 forint körül kapható

Ahogy a The OP sorozatánál megszoktuk, a Rising-széria alapvető elemei itt is visszaköszönnek, avagy egy nagy adag kártyalappal érkeznek a különböző frakciók hősei és a Sötét Oldal képviselői, van néhány helyszín, sok dobókocka, még több jelölő és token, illetve asztalra kerül egy Halálcsillag a hat darab területével, valamint egy központi tábla, aminek kellős közepén maga Darth Vader, avagy szépen megmunkált szobra helyezkedik el. Feladatunk természetesen legyőzni Vadert, megtörni a Birodalom hatalmát, lerombolni a Halálcsillagot. Vagy egyszerűen kihúzni egy újabb fordulót a teljes vereség megúszása közben.

Épülő Halálcsillag

A játékmenet alig változott, ha az alapokat nézzük, így aki játszott már bármelyik Rising-társassal, az gyorsan belerázódhat ebbe a menetbe is. Ezúttal ugye a Galaktikus Birodalommal állunk szemben, frakciót és főhőst választva, célunk pedig az, hogy megfelelő számú birodalmi kártyát elpusztítva meggyengítsük a gonosz uralmát, amihez újabb lázadók begyűjtésén és a Halálcsillag építésének akadályozásán keresztül vezet az út. Merthogy minden játékos köre a két fekete kocka eldobásával kezdődik, amikor is Vader is támad, valamint a Halálcsillagot is építik a birodalmiak. Előbbi sebez és aktiválja az előtte lévő saját kártyáit, utóbbin pedig a megfelelő helyre kerül egy építési jelző, és ha az a terület valamikor elkészül, akkor egy új és számunkra természetesen nem kedvező hatást biztosít. 

A frakciók mind eltérő kockadobásokkal rendelkeznek, avagy különböző színű, eltérő mennyiségű kockával kell dobnunk (van újradobás), majd a megfelelő hatásokat alkalmazva ellenséges lapokat támadhatunk, illetve baráti kártyákat szerezhetünk meg. Ami izgalmassá teszi az egészet: bizonyos baráti egységek egy-egy kötelék hatására további kockákat biztosítanak, így egyre hatékonyabbá válva, miközben másoknál speciális képességeket aktiválva vihetjük győzelemre csapatunkat. Ha szerencsénk van.

A Sötét Oldal felemelő

Mert ahogy mindig, a szerencse ismét nagy úr, nagyobb mint Darth Vader, és bizony, ha rossz helyre érkezik a csapás, vagy ha a pakliból csupa barátságtalan alak és egység kerül elő, akkor jól megszívjuk a csillagok ilyesfajta háborúját. És veszíteni elég könnyű: ha egy teljes frakció megmurdalt, ha legalább 10 lázadónak annyi, vagy ha elkészült a Halálcsillag, akkor mehetünk bantha-ürüléket csempészni a gettók mélyére, mert onnantól az egész univerzumban tudni fogják, milyen szerencsétlenek vagyunk. És erre bőven van lehetőség.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ettől függetlenül viszont ebbe a pofonba beleszaladni még mindig élvezet, pont mint a sokadik játékban küzdeni a néha legyőzhetetlennek tűnő Mérhetetlen Vénekkel és kultistáikkal. Mert maga a recept jó és működik, amivel, a különböző variációkat nézve, a The Op is tisztában van. Jó, én mondjuk, itt (egyelőre) befejeztem a Rising-játékok gyűjtését, hiszen sem Spongyabob, sem a Batman-verzió nem keltette fel annyira az érdeklődésem, de a Thanos-Harry Potter-Star Wars hármas kimondottan jó móka, sőt rajongóknak már csak az egészen minőségi fő figura miatt is javasolt a játékok beszerzése. Áráért összességében a Dark Side Rising is rendben van, a fanok élvezni fogják, akik viszont a szerencsét nem látják szívesen, ahogy (ezzel párhuzamosan) a megmaradásért sem szeretnek küzdeni, kerüljék messziről, mert szimplán nem az ő játékuk.   

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Asmodee UK-nek! A játék igényli az angol nyelvtudást, rajongói fordításról sajnos nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát