Miközben a szuperhősök aranykorukat élik a filmekben és a sorozatokban, a játékipar valahogy még nem csapott le rájuk igazán. Hiszen lássuk be: egy-egy ritka kivételtől eltekintve, mint amilyen például az Insomniac féle Marvel’s Spider-Man (valamint annak idén év végére beígért folytatása, illetve a hamarosan esedékes Iron Man VR), nem nagyon találkozni a Marvel vagy épp a DC karaktereit felhasználó alkotásokkal.

Pedig magában a koncepcióban bőven lenne potenciál, ahogy azt a Rocksteady (és futólag a WB Montréal) csapata is bemutatta nekünk annak idején. A brit stúdió 2009 és 2015 között ugyanis három Batman-játékkal is megajándékozott minket, melyek mind a pénztáraknál, mind a kritikusoknál hatalmas sikert értek el. Ráadásul a trilógia záródarabja, az Arkham Knight, pont ma ünnepli ötödik születésnapját, ennek örömére pedig mi is visszatekintettünk egy kicsit a játékra, hogy ha csak rövid ideig is, de újra Batmannek képzelhessük magunkat.

batman-arkham-knight-5-eves-01.jpg

A sötét lovag felemelkedése

Noha a Batman: Arkham Asylum csak 2009-ben jelent meg, az Arkham-széria múltja 2007-ig nyúlik vissza, hiszen az Eidos ekkor szerezte meg a Batman-játékok jogait. A kiadó rövid gondolkodás után végül a Rocksteady néven futó, akkoriban még alig ismert brit csapatra bízta a projektet, annyira lenyűgözte őket a fejlesztők témába vágó demója, és bár ez a döntésük elsőre elég rizikósnak tűnhet, végül teljes mértékben bevált.

A Rocksteady által elkészített Batman: Arkham Asylum ugyanis igazi telitalálat lett. Az Arkham elmegyógyintézetben játszódó program 2009-ben gyakorlatilag letarolta a játékipart, egyedi harcrendszerével, remek sztorijával és persze az ikonikus Predator módjával belopva magát a játékosok és a kritikusok szívébe. Igaz, a legtöbben úgy érezték, hogy a játék főellenfelei enyhén szólva is monotonra sikeredtek, de ez nem tudta megállítani az Arkham Asylum lendületét, ami még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legsikeresebb szuperhősös játék.

A Rocksteady azonban nem elégedett meg ennyivel, és két évvel az első játék megjelenése után tovább emelte a tétet a Batman: Arkham City piacra dobásával. A folytatás megtartotta az elődje összes erősségét, így például a nagyszerű hangulatot és a remek harcrendszert, ezt pedig megfejelte egy hatalmas nyitott világgal, valamint az első részből fájdalmasan hiányzó változatos főellenfelekkel, a végeredmény pedig önmagáért beszélt.

Az Arkham City, akárcsak az Arkham Asylum, elképesztően sikeres lett mind a kritikusok, mind a játékosok körében, ezt pedig talán a legjobban az jelzi, hogy csak a megjelenés hetében kétmillió példány fogyott belőle világszerte. Érdekesség, hogy ezt a játékot az Eidos helyett már a Warner Bros. Interactive Entertainment adta ki, ugyanis az Arkham Asylum sikereit látva a cég egyszerűen felvásárolta a Rocksteadyt. A briteknek azonban lapult még egy játék a tarsolyukban, melyre igaz nem kettő, hanem négy évet kellett várnunk, azonban ennek a várakozásnak minden perce megérte.

Szentháromság

A Rocksteady csapata már az Arkham-széria indulásakor is egy komplett trilógiában gondolkozott, és miután mind az Arkham Asylum, mind a Arkham City remekül teljesített a pénztáraknál, természetesen meg is kapták a lehetőséget, hogy véghezvigyék terveiket. A sorozat záró epizódját, az Arkham Knightot, már 2011-ben, rögtön az Arkham City befejezése után, elkezdték fejleszteni, azonban a játék túl ambiciózusnak bizonyult ahhoz, hogy a szokásos kétéves ciklus alatt el lehessen készíteni, így végül több csúszást követően 2015. június 23-án jelenhetett csak meg.

A várakozás azonban egyértelműen megérte: az Arkham Knight többek közt egy vadonatúj várossal, remek sztorival és az előző részekben megszokott ikonikus játékelemekkel várta a játékosokat. Ráadásul maga a program is sokkal részletesebb, grandiózusabb és szebb lehetett, hála annak a ténynek, hogy a fejlesztők már csak és kizárólag PC-re és újgenerációs konzolokra készítették el.

Azonban nem minden újítás talált be: az Arkham Knight mind a kritikusok, mind a játékosok szerint kicsit túlságosan is sokat szerepeltette a Batmobilt, ami rakétáival és látványos rombolásával nem igazán illett Batman „Ne ölj!” elvéhez, aminek betartására az Arkham-játékok eddig kínosan ügyeltek. Ráadásul a Batmobilon túl a játéknak volt egy sokkal komolyabb hibája is: a PC-s port technikai minősége, illetve annak teljes hiánya.

Az Arkham Knight futtatásával számítógépen ugyanis néha még az akkor legerősebbnek számító videokártyáknak is meggyűlt a baja, a folyton beeső fps-ről és egyéb kellemetlenségekről nem is beszélve. A helyzet végül odáig fajult, hogy a Warner Bros. egy nappal a debütálás után ideiglenesen felfüggesztette a játék PC-s verziójának árusítását, és végül jó pár patch kellett a port helyrehozásához.

Ez az igen csúnya eset azonban szemlátomást nem törte le a rajongók lelkesedését a játék iránt, hiszen az Arkham Knight az Arkham-széria minden korábbi tagjánál jobban teljesített a pénztáraknál. A Rocksteady alkotásából 2015 októberéig összesen 5 millió darab fogyott, ezen kívül pedig elnyerte a 2015 leggyorsabban fogyó játéka címet, melyért nem kisebb nevet előzött meg, mint a The Witcher 3.

Összességben tehát kijelenthető, hogy technikai nehézségek ide vagy oda, az Arkham Knight végül egy igazi sikersztori lett, mely minden tekintetben méltó elődeihez. A megjelenése óta azonban mégsem kaptunk új Arkham-játékot.

És hol az ötödik felvonás?

A fentiek alapján kijelenthető, hogy az Arkham-széria az elmúlt bő egy évtized egyik legsikeresebb sorozata, mely mind a kritikusoknál, mind a pénztáraknál hatalmasat ment, ráadásul a maga nemében még a leggyengébb pontjának tartott Arkham Origins is kifejezetten szórakoztató és érdekes alkotás. Mégis, az Arkham Knight 2015-ös megjelenése óta nem sok minden hallani egy újabb Batman-játékról, hacsak nem számítjuk a Batman: Arkham VR-t, ami, ahogy a neve is mutatja, egy VR-ra megjelent mellékhajtás volt még 2016-ban.

Az, hogy a Rocksteady miért nem készít új Batman-játékot, végső soron elég egyértelmű: a stúdió korábban sem rejtette véka alá, hogy lényegében egy trilógiában gondolkoznak, amit az Arkham Knight elkészítésével be is fejeztek, és jelenleg egy új, egyelőre még be nem jelentett projekten dolgoznak a Warner Bros.-nál.

Maga az Arkham-széra azonban egyáltalán nincs elfelejtve: egy ideje már hallani olyan pletykákat, hogy az Arkham Originst jegyző WB Montréal készíti az ötödik felvonást, és tavaly év vége óta már a stúdió is utalgatott erre különféle rejtélyes tweetekkel. Hivatalos bejelentést még nem kaptunk, de nagyon úgy tűnik, hogy már ez is közeleg. A Warner nemrég jelentette be, hogy augusztus végén megtartják a DC FanDome-ot, melynek keretein belül többek közt játékbejelentések is várhatóak. Azt pedig valljuk be: mindannyian szívesen visszatérnénk már Gotham sötét és esős éjszakájába.