A Ubisoft nagyjából két és fél hete hivatalosan is elismerte, hogy a következő Assassin’s Creed, a Valhalla, a messzi északon játszódik, főszereplői pedig a vikingek lesznek. A játék az eddig napvilágot látott információk alapján egy igen érdekes projektnek tűnik, azonban sajnos a megjelenése még kicsit odébb van: a franciák az idei ünnepi szezonra ígérik debütálását, ami októbertől decemberig nagyjából bármit takarhat.

Mindez azonban szerencsére nem jelenti azt, hogy még jó hat hónapot vikingek nélkül kell kibírnunk, ugyanis a játékipar az elmúlt évek során nagy figyelmet fordított az északi rablókra és mitológiájukra, nem egy remek címet kitermelve magából a témában. Ezek közül szedtünk most össze öt, viszonylag friss játékot, amivel el tudjátok ütni az időt, amíg az Assassin’s Creed Valhalla megjelenésére vártok.

ac-valhalla-mas-vikinges-jatekok-01.jpg

Hellblade: Senua’s Sacrifice

A Hellblade főhőse Senua, a mentálisan sérült kelta harcosnő, akinek alá kell szállnia a viking pokolba, ha meg akarja menteni szerelme lelkét. Útja persze egyáltalán nem egyszerű, hiszen a különféle túlvilági alakok mellett még a saját elméjével is meg kell küzdenie, ami sokszor jóval nagyobb feladatnak bizonyulhat, mint akármelyik északi barbár legyőzése.

A Hellblade: Sanua’s Sacrifice épp ezért egy végtelenül komor és nyomasztó alkotás, ami nagyon komoly témákat és kérdéseket feszeget, és nem fél az emberi lélek legmélyéig is lenyúlni, hogy megtalálja ezekre a választ. Ha pedig mindehhez hozzávesszük a sokszor zseniálisan elborult látványvilágot és a főhős problémájának részletes és abszolút átérezhető bemutatását, akkor egyből látható, hogy a Ninja Theory alkotása miért lopta be magát a legtöbb kritikus és játékos szívébe.

Total War Saga: Thrones of Britannia

A Creative Assembly Total War-játékai híresek a körökre osztott birodalommenedzsmentet a valós idejű, rengeteg egységet felvonultató harcokkal keverő játékmenetükről, és nem kivétel ez alól a Thrones of Britannia sem. Igaz, a játék nem egy „teljes értékű” Total War-cím, hanem egy kisebb, kompaktabb mellékhajtás, de ez önmagában még semmit sem von le az értékéből, hiszen a birodalommenedzsment nyűgjeit és a hatalmas, akár több ezer fős csatákat egyaránt megkapjuk vele.

További érdekesség, hogy a Thrones of Britannia Angliának pont abba a korszakába kalauzol el minket, amiben az Assassin’s Creed Valhalla is játszódik. A játék kampánya időszámításunk szerint 878-ban veszi kezdetét, nem sokkal azután, hogy a vikingek fosztogatásait megakasztotta Nagy Alfréd, ezzel egy igencsak törékeny hatalmi egyensúlyt kialakítva a szigetországban. És hogy ebből a patthelyzetből merre indul a történelem folyása? Játékosként ez egyedül rajtunk áll.

Banner Saga

A 2014-ben megjelent Banner Saga egy igazi indie gyöngyszem, mely roppant stílusos grafikájával, körökre osztott harcrendszerével és remek sztorijával kalauzol el minket a vikingek világába. A történet szerint egy kis karavánt irányíthatunk, aminek tagjai nomádként vándorolnak a messzi észak kegyetlen, mégis gyönyörű tájain, a feladatunk pedig természetesen az, hogy túléljünk minden viszontagságot, legyen szó ellenséges harcosokról, mostoha időjárási körülményekről, vagy más, ennél is kellemetlenebb problémákról.

A Banner Saga egy olyan szerepjáték, ahol minden döntésünk, minden harcunk kihatással van a történet alakulására és végkifejletére, ezért tényleg alaposan át kell gondolnunk, hogy mikor és mit teszünk, ha célba akarunk érni embereinkkel. Ráadásul, ha bejön a játék világa, akkor nem kell beérnünk pusztán az első résszel, hiszen a Banner Saga 2014 óta már trilógiává bővült, így igencsak tartalmas szórakozást jelenthet bárkinek, akit érdekel a viking lét komolyabb, nem feltétlenül a fosztogatásra fókuszáló oldala.

Jotun

A Banner Sagához hasonlóan a Jotun is egy indie játék, azonban míg előbbi a szerepjátékok irányából közelíti meg a témát, addig utóbbi középpontjában egyértelműen a harc áll. A történet szerint Thorát, a viking harcos alakíthatjuk, aki sajnálatos módon nem harc közben esik el, hanem egyszerűen vízbe fúl, és mint ilyen, nem juthat be a Valhallába. Legnagyobb szerencséjére azonban ez a döntés még nincs kőbe vésve: az istenek felajánlják neki, hogy ha bejárja a viking purgatóriumot, akkor a túlvilágon csatlakozhat a lakomázó hősökhöz, ő pedig azonnal rá is bólint az alkura.

A Jotun innentől kezdve lényegében egy felülnézetes akciójáték, ahol egyedül megbízható baltánkra és ügyességünkre támaszkodva kell legyőznünk a purgatóriumban lakó válogatott ocsmányságokat, mindezt pedig gyönyörű, kézzel rajzolt tájakon tehetjük meg. A Thunder Lotus Games alkotása így egy pörgős, kellő ügyességet és koncentrációt igénylő alkotás, amivel könnyen elüthetjük az időt az Assassin’s Creed Valhalla megjelenéséig.

God of War

Végezetül pedig természetesen nem lehetne teljes a lista a 2018-as God of War nélkül. A görög mitológiát északira cserélő játék sokak szerint a generáció egyik legjobb PS4-exkluzív címe, és egyáltalán nem alaptalanul. A sokszor kifejezetten bámulatos látványt a nagyszerűen megírt sztorin túl remek karakterek egészítik ki, a kellően véres, brutális és kihívásokban gazdag harcokról már nem is beszélve.

Röviden és tömören összefoglalva Kratos és Atreus utazása az északi világon és mitológián keresztül egy elképesztően profin összerakott kaland, egy nagyszerű történet, amit komoly hiba lenne kihagyni, akár attól teljesen függetlenül is, hogy az ember mennyire várja az Assassin’s Creed Valhalla megjelenését, vagy úgy általában, mennyire hozzák izgalomba a vikingek.