• A társforgalmazó Village Roadshow bepereli a Warnert a Mátrix 4 online forgalmazása miatt
  • Ezzel ugyanis pénzügyi kárt okoztak számukra, ráadásul a döntésről nem egyeztettek velük
  • A film gyengén szerepelt a jegypénztarknál, kritikánkat itt olvashatjátok
  • Korábban művészi vitákat is okozott a Warner HBO Max felfuttatása miatt hozott döntése

2020 végén nagy felháborodást és bizonytalanságot keltett a Warner Bros. döntése, miszerint eredetileg moziba szánt filmjeit egy éven keresztül párhuzamosan mutatja be a filmszínházakban és az újonnan induló HBO Max platformon. Akkor sokan a járvány elleni védekezésként értelmezték ezt a lépést, podcastunkban azonban felhívtuk a figyelmet arra, hogy elsősorban a frissen indított streamingszolgáltató felfuttatása lehet a hollywoodi stúdió célja. A párhuzamos bemutatás sok művészi és pénzügyi jellegű vitát okozott és okoz mindmáig (hasonló eset Scarlett Johansson és a Disney ügye). Az ügy legérzékenyebb pontja az, hogy a stúdió nem egyeztetett előzetesen partnereivel.

Ezúttal a több Warner produkcióra (pl. Joker, Oceans sorozat) társfinanszírozási szerződést kötött Village Roadshow nyújtott be keresetet a stúdió ellen. Mivel az eredeti megállapodás szerint kizárólag moziban mutatták volna be a Mátrix: Feltámadásokat, a párhuzamos forgalmazás a felperes állítása szerint pénzügyi kárt okozott számukra. Utóbbit nem lesz nehéz alátámasztani a bíróság előtt: jóllehet nagyköltségvetésű filmről van szó, Lana Wachowski rendezése mindössze 155 millió dollárt fialt a jegypénztáraknál.

1141.jpg
(A kép forrása: Port)

A Warner egyébként dollármilliókat fizetett korábban a Dűne, Az Öngyilkos Osztag és a Richard király kieső jegybevételének pótlására, míg egyik legsikeresebb rendezőjük, Christopher Nolan átpártolt egy rivális stúdióhoz. Tény és való ugyanakkor, hogy a hamarosan nálunk is elérhető HBO Max páratlanul széles kínálattal hódítja meg jelenleg a világot. Szerintetek megérte konfliktust vállalnia a Warnernek?