Ez a „megadás” pedig a Mass Effect 3: Extended Cut című DLC-ben ölt testet, amely PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelenik meg valamikor nyáron, és 2014. április 12-ig ingyenesen lehet majd letölteni. És hogy mi lesz benne? Nos a kissé szűkszavú sajtóközlemény szerint „újabb átvezető videók és epilógusjelenetek”, melyek „megpróbálják tisztázni a Mass Effect 3 befejezését, és mélyebb bepillantást engednek abba, hogyan is végződik személyes utazásunk”.

A BioWare feje, Ray Muzyka így kommentálta a bejelentést: „Mi mindannyian hihetetlenül büszkék vagyunk a Mass Effect 3-ra és Casey Hudson, valamint a csapat munkájára. A megjelenés óta figyelemmel kísértük a legelkötelezettebb rajongóink visszajelzéseit, és most válaszolunk rájuk. Úgy véljük, a Mass Effect 3: Extended Cut tartalma megfelelő egyensúlyt kínál a játékosok által keresett válaszok és a team művészi elképzelése között, amely a Mass Effect univerzum ezen sztoriívének végére vonatkozik.”

Mindehhez Casey Hudson, a játék kivitelezéséért felelős producer a következőket tette hozzá: „Megváltoztattuk a fontossági sorrendet a kiadás utáni fejlesztői munkákat illetően, hogy a rajongók megkapják, amit kértek: több lezárást, több tartalmat és a játék végének tisztázását, mindezt oly módon, hogy minden egyes játékos egyedi élményhez jusson.”

Hudson szavaiból egyébként az is leszűrhető, hogy több DLC is készülőben van, de mindent félretettek, és most csak az Extended Cut elkészítésére fókuszálnak. Jennifer Hale, a női Shepard parancsnok hangja egyébként az Edge portálnak adott interjújában pár napja elárulta, hogy a BioWare meg nem kereste fel újabb munkával, sőt még csak jelzést sem kapott afelől, hogy szükség lenne a finálét tisztázó DLC elkészítése során -- de nyilván a csapat meg akarta várni a hivatalos bejelentést, nehogy idő előtt kiszivárogjon a dolog, a felvételek rögzítésére még bőven van idejük, lévén az „idén nyár” elég tág időintervallumot jelent. Hale kisasszony egyébként azt is kifejtette, hogy meglepte a játék befejezése körüli balhé, de megtalálta ebben az egészben a jót is: ”Van ennek pozitív oldala is, hiszen ezek szerint az emberek nagyon törődnek a sorozattal, nem szeretnék, hogy vége legyen, s én is pont így gondolom.” Ez is egy nézőpont...