Vannak olyan alkotások Will Smith és Martin Lawrence filmográfiájában, amiket bármikor újra tudok nézni. Ilyen a Függetlenség napja, az Állj, vagy lövök és természetesen a Bad Boys első két része, ami a 27 éves Will Smith-t a világ- és akciósztárok közé repítette egy pillanat alatt. „Együtt hajtunk, együtt halunk. Rosszfiúk egy életen át.” Az elmúlt évtizedek egyik legikonikusabb mozis mottója ez: Marcus Burnett és Mike Lawrey kétszer tette hidegre Miami legveszélyesebb drogbáróit.

A Michael Bay által rendezett mozik nem lettek kirobbanóan sikeresek a kritikusok között, sőt inkább gyenge értékeléseket kaptak, de a közönség imádta a két nagyszájú zsaru látványos, akciódús, robbanékony kalandját, amit csak tetézett a közöttük lévő állandó adok-kapok. A két film között nyolc év telt el, a rajongók pedig 2003 óta vártak a rosszfiúk visszatérésére. A Bad Boys 3-at már évekkel ezelőtt bejelentette Lawrence, de a mozi csak mostanra készült el. A nagy kérdés az, hogy ami működött 25 és 17 éve, az működik-e most is?

badboys31000x144322.jpg

Igen és nem. Ugyanis az elmúlt évek alatt a főszereplők látványosan megöregedtek – különösen Lawrence –, ráadásul a Frankfurtban született színész az utóbbi években alig szerepelt a közönség előtt, de Smith sem kapott helyet igazi szuperprodukcióban: a Gemini Man hatalmasat bukott, a Suicide Squadban pedig Deadshotként közel sem tudott kiteljesedni. Martin 55 éves, Smith 3 évvel fiatalabb és a filmben szereplő poénok legnagyobb része is ehhez a tényhez kapcsolódik. Mike még mindig azt hiszi, hogy szuperzsaru, míg Marcus inkább nyugalomra vágyik, egészen addig, míg egy döbbenetes esemény nem történik. Innentől kezdve felgyorsulnak a dolgok, de egyébként az egész filmre jellemző egy hullámzó tempó. A rosszfiúk a film nagy részében nem együtt rosszalkodnak, míg a frissen behozott új szereplők csak díszletként szolgálnak Mike mellett: alig lehet róluk megtudni valamit. Pedig a fiatalok-nagy öregek témára fel lehetett volna építeni valami érdemlegeset, de ez nem történt meg, ahogy a nagy ellenlábasok is érdektelenebbek, mint eddig bármikor. Ez nem számít spoilernek, de egy fekete mágiával és vuduval foglalkozó mexikói boszorkánynál és fiánál jobbat nem lehetett volna kitalálni?

bad-boys-3-kritika.jpg

Érthetetlen, ahogy az is, hogyan lehetett ezt a filmet egy olyan tapasztalatlan rendezőpárosra bízni, mint Adil Er Arbi és Bilall Fallah. Igazi gyakorlat nincs mögöttük, a portfoliójuk lényegélben kimerül pár sorozatepizódban, néhány rövidfilmben, és egy játékfilmben. A tapasztalat kreativitással pótolható (lenne), viszont a Bad Boys 3-ban a kreativitás szikrája csak az akciójelenetekben érhető tetten valamelyest, de ebben is több a hiba, mint a logika. Persze a próbálkozás látszik, hogy megidézzék Bay stílusát: gyors vágások, látványos szűrők és verekedések, golyózáporok. A Bad Boys 3 erőszakos, de nem öncélúan brutális film. Igen, a Bad Boys 3-ban több a vér, mint az előző részekben együtt, viszont sok minden hiányzik belőle, ami az 1995-ös és a 2003-as filmben megvolt: ilyen a politikai inkorrektség, a kémia a két főszereplő között, a nosztalgia és maga Bay. Hiába állítják sokan, hogy Michael Bay a világ legrosszabb rendezője, én kedvelem a stílusát, az egyéni látásmódját: történelmi hibái ellenére is tetszett a Pearl Harbor, és valamennyire az Armageddon is működött. Ez a látásmód hiányzik az új moziból, melynek folytatását már be is jelentették.

Hogy erre szükség van-e, erősen kérdéses. Látszik, hogy Smith és Lawrence is elfáradt, de ami a legnagyobb baj a Bad Boys 3-mal, hogy egyáltalán nem emlékezetes. Az első és második részből a mai napig tudok idézni („Na látod, így kell vezetni! Ezentúl mindig így vezess!„ / „Hány éves vagy Cula?”), ebből azonban nem lehet. A Bad Boys 3 sajnálatos módon egy kissé lélektelen alkotás lett, ami erőlködve próbálja megidézni az a világot, amelyben a rosszfiúk még valóban menők és valóban rosszfiúk voltak, egy életen át.

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk (Bad Boys for Life)
Rendező: Bilall Fallah és Adil El Arbi
Játékidő: 113 perc
Hazai bemutató dátuma: 2020. január 16.
Forgalmazó: InterCom