Az Egyesült Államokban tegnapelőtt startolt el a tavasz egyik legjobban várt játéka, a Metro: Last Light. Bár az eddigi kritikák jórészt pozitívak, a PC-s változattal azért akadnak gondok, amiket így vagy úgy, de idővel orvosol majd a 4A Games.

A PC Guru májusi számában négyoldalas tesztet olvashattok majd a játékról, és bár mi nem tapasztaltunk különösebb problémákat, tény, hogy a látószög végig kissé szokatlannak hatott, és hogy ez hosszú távon zavaró lehet -- sőt, szélsőséges esetekben akár rosszullétet is eredményezhet, emlékezzünk csak vissza a Half-Life 2 korai "betegségére", ami hányingert és kellemetlen közérzetet okozott bizonyos játékosoknál.

A legnagyobb gond persze nem a rosszul kalibrált látószög (avagy FOV, ahogy a játékok világában mondani szokás az angol "field of view" kifejezés rövidítéseként), hanem az, hogy nem lehet változtatni rajta. A vásárlók többsége viszont szeretne kicsit szűkebb szögben látni Artyommal, de a fejlesztők szerint ez nem olyan egyszerű feladat, mint elsőre gondolnánk.

Maurice Tan, a Metro: Last Lightot kiadó Deep Silver közösségi kapcsolatokért felelős menedzsere a Steam hivatalos fórumán válaszolt a FOV-val kapcsolatos kérdésekre. Elmondta, hogy bár eleinte szerették volna módosíthatóvá tenni, végül csak egy látószöget tettek a játékba, mert a motor 3D-s objektumai sajnos csak így láthatók, és az összes átvezető animációt is a jelenlegi képhez állították be. Ha pedig módosítunk rajta (mondjuk manuálisan egy .ini fájl segítségével), akkor olyan elemek "tűnnek el", mint Artyom karja, a fegyverünk, sőt, az összes videót tönkretesszük, élvezhetetlenné téve a Metro: Last Lightot.

Ugyanakkor Maurice biztosította a játékosokat, hogy a 4A Games csapata már dolgozik a megoldáson, és nemsokára három FOV-beállítás is elérhető lesz. Erre azonban kicsit várni kell, révén a motort át kell kódolni, és az összes átvezető jelenetet újra kell rendezni.

Szintén bosszantó, hogy a Metro: Last Light PC-s változatában automatikusan bekapcsolva marad a célzásrásegítés. Ez konzolon ugye elég fontos lehet (különösen egy ilyen nehéz FPS esetében), de személyi számítógépen, egérrel és billentyűzettel játszva teljesen felesleges, sőt, idegesítő. Erre viszont van megoldás: az %APPDATA%\Local\4A Games\Metro LL\\user.cfg fájlt kell megnyitni, rákeresni, az aim_assist sorra, és az 1-est 0-ra változtatni.

Bár a játék minimum gépigénye szerint DirectX 9.0c-s videokártyán is el kell indulnia a Metro: Last Lightnak, ez sajnos alapból nem így van, de persze van megoldás: az ’r_api #’ sor értékét kell 0-ra változtatni (0 = DX9, 1 = DX10, 2 = DX11) az %APPDATA%\Local\4A Games\Metro LL\(numbers)\user.cfg fájlban. És mielőtt még kérdeznétek: nem, nincs egyszerűbb mód, az opciók között sem ezt, sem pedig a célzásrásegítést nem lehet módosítani.

Még egy dolog miatt támadják a Metro: Last Lightot, és ez bizony a Ranger játékmód, ami igen viccesen azt állítja magáról a főmenüben, hogy "így kéne játszani a játékot" -- nos, ezzel csak annyi bibi van, hogy a Ranger egy DLC-ben vásárolható meg, legalábbis azoknak, akik nem előrendelők, vagy lemaradtak a Limited Editionnek nevezett, egyébként szinte semmi másban el nem térő kiadásról. A dologért állítólag a Deep Silver felelős, de ez nem nyugtatja meg a rajongókat, akik mérges fórumhozzászólások közepette szidják mind a kiadót, mind pedig a Metro: Last Lightot fejlesztő ukrán 4A Gamest.

Egy biztos: a Ranger DLC pofátlanság, és ezt szegény fejlesztők is tudják. Mindenesetre a játék, ettől még nem lett rosszabb -- részleteket a májusi PC Guruban olvashattok, addig is álljon itt a Metro: Last Light hivatalos, megjelenést ünneplő videója! Ha pedig megtetszett a program és szeretnéd a kezeid közt tudni, nem árt, ha vetsz egy pillantást a PC Guru magazin új előfieztési konstrukciójára, melyhez PC-s Metro: Last Light játékot is adunk. A gépigényről itt, a jövőben esedékes multiplayerről pedig ezen a linken találsz információkat.

Metro: Last Light -- Megjelenés: 2013. május 17. -- Gépigény: CPU: 2 mag / 2000 MHz, RAM: 2 GB, VGA: SM 3.0 / 1 GB, HDD: 20 GB