pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az Arctic neve elsősorban a hűtési megoldásokról lehet ismerős, és bár a gyártónál újabban belekóstoltak néhány perifériába is, de ezt csak a teljesség kedvéért jegyzem meg. Nálunk az BioniX P120-ARGB elnevezésű számítógépház-hűtés járt, mely nemcsak kellő mennyiségű, hanem halk légáramlatot is ígér. És mint tudjuk, ígéret szép szó, ha betartják úgy jó  és nincs okunk a német gyártót leszólni, még ha nem is minden tökéletes.

Kimért csomag

A Bionix P120-ARGB egyesével és hármas csomagban is beszerezhető, utóbbi szetthez volt szerencsénk nekünk is. A csomagban mindent megtalálhatunk, ami a három darab 120 mm átmérőjű, 400-2300 RPM között változtathatú fordulatszámú, maximális sebességen 48 CFM (81.55m3/h) légszállításra képes ventilátor beszereléséhez szükséges. Már amennyiben nem szeretnénk az összeset feltenni – jegyezhetném meg epésen – ugyanis a tesztpéldányhoz összesen 10 csavart adtak, holott 12-re lett volna szükség. Lehet, hogy elszigetelt és egyedi esetről van szó, és a leszerelt egységek jó eséllyel ugyanilyen módon vannak rögzítve, de hiányosságok mellett nem mehetünk el szó nélkül.

pc-guru-arctic-bionix-p120-argb-01.jpg

Ettől eltekintve mindenféle konfigurációhoz jut kábelünk, bár a hosszban mindent nagyon kiszámoltan mérnek a németek: ha nem a mellékelt LED-kontrollerre kötjük a ventilátorokat, hanem az alaplapra, akkor előbb “szárazon” érdemes megnéznünk, hogy elég lesz-e a kábel hossza az alaplapi csatlakozóig. Illetve azt sem árt ellenőrizni, ha nem lennénk száz százalékig biztosak benne, hogy milyen típusú (három vagy négy tűs) RGB-csatlakozó van az alaplapon, már ha van egyáltalán. A ventilátorok persze forognak világítás nélkül is, csak minek vegyünk karácsonyfára izzót, ha egész télen be sem kapcsoljuk?

De ha már így szóba hoztam, külön kontrolleregységet is kapunk, hogy garantáltan olyan fényárban ússzon a ventilátor, amilyenben csak szeretnénk, ehhez pedig egy távirányító is dukál. Maga az egység egy szabvány SATA-SSD dimenzióival és rögzítési pontjaival bír, tehát annak foglalatára könnyedén tudjuk szerelni, ez manapság alapfelszereltség kell legyen minden számítógépházban. Az energiaellátásról pedig a manapság jobban elterjedt, a Molexet egyre több helyen leváltó sztenderd SATA tápkábellel gondoskodhatunk. A dobozból rejtélyes okból hiányzik az összeszerelési útmutató, de egy QR-kód egyből a gyártó honlapjára visz, ahol részletes segédletet találhatunk az amúgy nem túl bonyolult művelethez.

pc-guru-arctic-bionix-p120-argb-02.jpg

Csak csendben, csak halkan

Az összeszerelés alapvetően egyszerű, ha már egyszer lebontottuk a számítógépház elejét, és kitaláltuk, hogy mi hova is fog kerülni pontosan (mire van elég hosszú kábel). A ventilátorokat kétoldalas pinek segítségével összeillesztjük, egyesével lazán rögzítjük, majd ha minden a helyére került, erősen meghúzhatjuk őket. Eztán kötjük mindegyiket a kontrollerre, amit előtte már felkötöttünk az alaplapra, majd áramot adunk neki, és reménykedünk benne, hogy mindent megfelelően rögzítettünk. Ha minden sikerült, akkor hallhatjuk az eredményt  vagyis helyesebben szólva inkább nem hallhatjuk. Ha olyan zajos ventilátorokat cseréltek le, mint amilyenhez a legutóbb tesztelt Genesis házban volt szerencsém, akkor 10 decibel körüli javulást lehet elérni. Nem is csoda, elvégre a folyadékcsapágyas megoldás az egyik leghalkabb jelenleg elérhető rendszer az egzotikusnak számító maglev (hétköznapi nevén mágnescsapágy) mellett.

pc-guru-arctic-bionix-p120-argb-03.jpg

A fényár pedig már csak bónusz, és együttműködik az Asus, Gigabyte, ASRock és az MSI megoldásaival is, hogy minden az utolsó mozzanatig teljességgel összehangoltan játssza el a kaleidoszkópba szorult kaméleont. Persze ez nem mindenkinek igénye, jómagam is a mono színválasztásnak vagyok híve, ha már elkerülhetetlenül, minden sarkon szembejön az RGB-világítás, csak hogy átadhassam magam a gémer életérzésnek. Az életérzésnek, melyet darabjáért cirka 6000 forintért tehetünk magunkévá. Pakkban cseppett drágább, talán a LED-kontroller miatt már 22 erzer körül megkapható.