A spanyol Energy Sistem elsősorban audiotechnikával foglalkozó gyártó, gamer szériájában viszont nemcsak vezetékmentes fülhallgató, hagyományos, mikrofonos headset és fejhallgató található, de egér és mechanikus billentyűzet is. Nem ez, mármint a gaming hardver a cég fő profilja, de a dizájnt egész jó elkapták.

Fénypontok

A LED világítás viszont önmagában nagyon kevés, noha közmegegyezéses alapon tulajdonképpen kötelező elem a műfajban. Ez rendben is van, az ESG 5 Shock szépen világít, számomra különösen kellemes, kék fénnyel, ami azért is szerencsés, mert állítani nem lehet, maximum deaktiválni. A fejhallgató kimondottan jó minőségű, ellenálló, harisnyázott, 220 cm-es kábele alapesetben két csatlakozóban végződik, az egyik 3,5 milliméteres jack, a másik pedig USB-A – ezt kell mellőzni, ha nem vágyunk díszkivilágításra, akkor viszont a rezgést is bukjuk.

esg-shock-5-mecska-01.jpg

Az ESG 5 Shock, nomen est omen, rezeg is, amit egyébként zenehallgatáskor is képes produkálni. Játék közben ez egész kellemes extra, egyáltalán nem zavaró vagy kellemetlen, de zenehallgatáshoz nekem nem vált be. És nagyjából ez a két tényező az, mai miatt a termék a „gamer” kategóriába sorolható, meg persze a csomagolás. A termékismertető a specifikáció kulcselemeivel HUD stílusú a bújtató hátoldalán, a doboz pedig dinamikus színtémát kapott. Kicsomagolásnál érdemes vigyázni a két tépőzárral, ami a fejpántot fogja. Könnyen rátapad a belső, gyöngyvászon párnázásra, és csúnyán meghúzhatja az anyagot. A mellékelt jack elosztót az EGS 5 Shock feliratú kis dobozkában keressük, ahol használati útmutató és néhány matrica is lesz.

Nem minden gamer, ami fénylik

A fejhallgató a promóciós anyagokban lényegesen futurisztikusabban mutat, mint élőben, de  az anyagminőségre és a megjelenésre alapvetően nem lehet panasz. A masszív plasztik kellemesen könnyű és kényelmes viseletet eredményez (368 gramm), a szintén szövet párnákkal kialakított fülrész pedig valóban jól szellőzik, és hosszú órák múltán is tökéletesen komfortos. A zajszigetelés viszont nem maradéktalan, így ha valaki a közelünkben tartózkodik, ezt-azt jó eséllyel hallani fog az eseményekből.

04mesg5shock.jpg

A -38 /- 3 dB érzékenységű (omnidirekcionális vagy térmikrofon) mikrofon viszont ahhoz képest egész jól szűr, hogy minden irányból felveszi a hangot. Beszélgetés, háztartási eszköz vagy normál hangerőn hallgatott hangforrás így sem megy át a másik oldalra, miközben mi játék és telefonálás során is tisztán és jó minőségben hallhatóak vagyunk. Kissé fapados viszont, hogy ha nincs rá szükség, nem nagyon lehet hova tenni vagy rögzíteni, csak úgy ott van. Nekem például nehezemre esett olyan helyre hajtogatni, hogy ne lógjon a látóterembe. Cserébe ugye világít a vége, ami ugyan klasszul néz ki, de ezt csak az USB csatlakozó leválasztásával tudjuk megszüntetni, egyúttal sajnos kinyírva a rezgést is.

esg5shock01.png

Szintén kényelmetlen apróság, hogy a mikrofon bekapcsolt állapotát nem jelzi semmi, a kétállású kapcsoló pedig elsőre nem egyértelmű. De ha szeretnénk kommunikálni és nem hallanak minket, azzal nyilván hamar kiderül, melyik a megfelelő pozíció. Kellemetlenebb, ha fordítva történik. Pedig a kábelen lévő fizikai vezérlőegység is világít, csak szintén nem túl informatív módon. A hangerőszabályzó tárcsás, ami viszont roppant kényelmes, látatlanban is könnyen és gyorsan kezelhető, de a körülötte lévő LED gyűrű nem jelzi, hogy decibel-ügyileg nagyjából milyen szinten vagyunk. Ugyanúgy a rezgést kapcsoló gomb sem kifejezetten tájékoztató jellegű, mindössze egy rövid visszajelzést kapunk, hogy aktív-e a funkció, amikor kapcsolgatjuk.

esg5shock02.png

Az ESG 5 Shock kompatibilis nagyjából mindennel, amin fellelhető egy jack csatlakozó (PS, Xbox, Switch, telefonok), viszont PC-n vagy Mac-en kívül nyilván nem lesz világítás és rezgés. A párnák mögött egyébként 50 milliméteres membránok dolgoznak 32 ohmos impedancia és maximum 20 000 Hz frekvenciaválasz mellett, ami teljesen átlagos specifikációt jelent. Aktív zajszűrés vagy egyéb varázslat nincs, a párnák szigetelését viszont normál körülmények között kielégítőnek találtam. A hangzás alapvetően kellemes, a térérzet meglepően tág, de a nagyobb dinamika mellett nagyon hiányoznak az erősebb mélyek, amire egyébként a rezgés eléggé felhívja a figyelmet. Beszélgetésnél (chat, telefon) viszont tiszta, természetes, közeli hangot kapunk. Az ESG 5 Shock 20-21 ezer forintos átlagárral nyilván nem egy felső kategóriás eszköz, de hosszú távon is kényelmes viselni, jól néz ki, a hangminőség alapvetően nem rossz. Speciális konfigurációra vagy hangprofilra viszont ne számítsunk, és a mélyek is igen szerények.