Hogy a spanyol Energy Sistem termékeivel eddig még nem találkoztunk, az azért is furcsa, mert a cég különböző hangtechnikai berendezéseinek van hazai forgalmazója (BaSys), ami némileg megkönnyítette az együttműködést is. Ennek folyománya, hogy az 5 g2 Ivory hangtorony néhány egyéb hangrendszer társaságában ellátogatott hozzánk. És bár a Towernek vannak komolyabb verziói is, amikkel összehasonlítást sajnos nem sikerült végezni, a viszonylag alacsony árhoz képest az Energy Sistem eszköze már a külsejével is igen megnyerő képet nyújt.

energy-sistem-tower-5-g2-ivory-pcguru-2.jpg

Masszív szobadísz

Kezdjük ott, hogy a méretes zöld dobozban lévő fehér torony (kapható fekete is) kimondottan igényesen fest, sőt anyaga is rendben van. Érződik rajta a törődés, ami tükrözi a gyártó mentalitását: szakemberei 1995 óta dolgoznak azon, hogy a zene szeretetét a jó és elérhető árazású hangzással közös nevezőre hozzák, amit lényegében a g2 Ivory is tükröz. Üzembe helyezése és az elektromos eszközökkel szinkronizálása 5 percet sem vesz igénybe, elvégre Bluetooth-kompatibilis készülékekkel párosítható össze, az így létrejött kapcsolat pedig innentől bármikor elérhető.

energy-sistem-tower-5-g2-ivory-pcguru-1.jpg

A legjobb, hogy a külső valóban fa, ezzel igényes megjelenést kölcsönözve, a felső területen tartva a hangszórókat, míg a készülék tetején található a digitális kijelző, néhány gomb társaságában. Hátul lehet bedugni a rádióvételre alkalmas vezetéket, ami utána bármerre elhelyezhető, illetve találunk még USB-s SD-kártya csatlakozási lehetőséget is. A gombokra visszatérve: állíthatjuk a hangerőt, a módokat, kereshetünk a rádióállomások között, illetve teljesen ki is kapcsolhatjuk a készüléket, mindehhez azonban nem kell mindenképpen a hangtoronyhoz sétálni, elvégre a dobozban találunk egy meglehetősen apró méretű (és picit törékeny) távirányítót, amivel a kezelés pillanatok alatt megoldható akár a szoba másik sarkából is.

energy-sistem-tower-5-g2-ivory-pcguru-3.jpg

Ilyen áron jöhet!

Az Energy Sistem Tower 5 g2 Ivory a gyártó oldalán 100 euró, itthon 40 000 forint környékén kapható, ami egy ilyen megjelenésű és hangzású készülékért teljesen rendben van, főleg, hogy hasonló árkategóriában inkább csak fa-hatású termékekkel találkozunk. Emellett kezelése is rendkívül egyszerű: a rádiósávok beállítása automatikus, utána egy-egy gombnyomással válthatunk közöttünk, illetve kapcsolhatunk át Bluetooth módra, aminél a tévéről vagy telefonról szintén teljesen problémamentesen érkezik a hang, ami 65 W-os teljesítmény mellett egy kisebb/átlagos szobát szépen betölt. És bár azt gondolhatnánk, hogy a vezetékmentes kapcsolat okozhat problémát, a Bluetooth 5.0-nak hála ilyesmibe nem futottam bele, a kapcsolat elvileg 20 méterről is gond nélkül működik (ekkora távot nem tudtam kipróbálni, de a lakás 8-10 méterén belül minden problémamentesen szólt), ha pedig valamilyen fizikai meghajtót csatolunk, azzal értelemszerűen még jobban járunk. 

energy-sistem-tower-5-g2-ivory-pcguru-5.jpg

A fa szerkezet önmagáért beszél, és  a készülék egyetlen hátránya lényegében az, hogy hiába 2.1-es a hangzás, a torony ugye síkban egy irányból küldi a hangot, ezzel kicsit elvéve a sztereó élét (ez orvosolható a True Wireless Stereo funkcióval, ha két egyforma hangfalat csatlakoztatunk). Éppen ezért vájtfülűeknek és audiofileknek annyira nem ajánlható a kiegészítő, de ők ilyen célból esélyesen eleve valami komoly hangrendszert alkalmaznak. Ha viszont kevés a szobában a hely, így csak állítva fér be valami hangcucc, az Energy Sistem Tower 5 g2 Ivory (vagy akár nagyobb testvérei, mint a fali képek formájában a lakást is díszítő Frame Speakerek, illetve a 7 True Wireless és a 120 W-os 8 g2 tornyok) az áráért kifejezetten korrekt vételnek számít, amin érdemes elgondolkodni.