A POCO a Xiaomi almárkájaként mutatkozott be 2018-ban, F1 típusszámot viselő készülékével pedig azonnal a középkategória királya lett. Az F1 óta eltelt két esztendő, év elején boltokba került az F2 Pro, hétfő délután pedig bemutatkozott a márka új okostelefonja, az X3 NFC. A telefont és annak kiváló tulajdonságait a brand marketing menedzsere, Angus Ng ismertette.

Mindent, amire szükséged van, semmit, amire nincs

Ez a POCO filozófiája, és a cég erre a mottóra alapozva tervezte meg és fejlesztette a középkategória új versenyzőjét. Igen, az X3 NFC ebben a kategóriában indul, de tulajdonságaiban és árában bőven lehagyja a nagy márkák zászlóshajóit is. Hogy miért? Mindjárt elmonjuk!

Angus szerint a legtöbb gyártó a tervezéskor egy területre koncentrál: dizájnra, teljesítményre vagy éppen a fényképezőgépre, de soha nem együtt mindenre. A POCO X3 NFC ebben nyújt újat, hiszen az előző három mellett odafigyeltek az akkumulátorra, és ami igazán számít, az árra is.

20200907poco-x3-nfc.jpg

A telefon 6,67 hüvelykes testet kapott, tehát ez már inkább kétkezes telefon lett. A méretnövekedés évek óta tart, lehetséges, hogy jövőre már 7,0-s, 7,1-es telefonokat fogunk venni, de akkor is, ki az, akinek egy ekkora készülék befér a zsebébe? A dizájn egyébként szép, letisztult, ahogy a fenti képen is látni, a hátoldalra tett logó pedig a ráeső fény irányának megfelelően változtatja a színét.

A burkolat (Shadow Grey, Cobalt Blue) alatt egy Qualcomm Snapdragon 732G processzor lapul, ami a kaliforniai cég legújabb fejlesztése, és az Antutu benchmarkok szerint sokkal jobb értékeket produkál, mint a 720 és a 730. Ez lehetővé teszi, hogy a készülékbe épített 6 GB RAM-mal és folyadékhűtéses technológiával kiváló teljesítményt nyújtson, bármi is legyen a feladat. Játék, videó, Instagram, statikus oldalak nézegetése, a POCO-ba épített dinamikus képfrissítés alkalmazkodik mindenhez. Angus példaként felhozta, hogy a Samsung egyes készülékei állandó 120 Hz-cel rendelkeznek, ami az akkut gyorsan leszívja.

x3nfc2thumb.jpg

Ez a POCO-nál nem fordulhat elő, hiszen a telefon videonézésnél 60 Hz-en működik, statikus oldalak nézegetésénél 50 Hz-en, játéknál 90 Hz-en és így tovább. A telep 5160 mAh-s, ami két teljes nap üzemidőt, vagy 10 órányi folyamatos játékot, vagy 17 órányi folyamatos videonézést biztosít, a teljesen lemerült akkut pedig 1 óra alatt tölti fel a 33 Wattos gyorstöltő. Hogy ez hogyan lehetséges? A menedzser egy nagyon egyszerű példával magyarázta el: más gyártók úgy járnak el a töltés során, mint egy autó a gyorsasági versenyen: elindul egy pontból, majd megérkezik a célba, ami a 100%-os töltöttséget jelenti. Ezzel szemben a POCO fejlesztését úgy kell elképzelni, mintha két autó indulna el ugyanabból a pontból, ellentétes irányba, a cél felé. Így a teljes töltöttséghez csak fele annyi utat kell megtenni…

Végül pedig ott van a négykamerás rendszer, melynek főkamerája 64 megapixeles, Sony által gyártott szenzorra épül. Ehhez társul egy ultraszéles (119 fokos) látószögű, 8 megapixeles lencse, egy 2 megapixeles makro és egy 2 megapixeles mélységkamera. Természetesen a képekre számtalan filtert lehet rátenni (Gold Vibes, Cyberpunk 2077), ki lehet cserélni az eget, van kaleidoszkóp funkció és még sok más pozitívum is. És persze nem szabad megfeledkezni a képernyőbe épített szelfikameráról sem.

Extra extra hátán, nem extra áron

A fenti dolgok csak a tulajdonságok egy kis részét képezik, amelyek egyébként sem megszokottak a középkategóriában. De van még sztereo hangszóró-rendszer, ami gombnyomásra automatikusan tisztítja magát, van kifejezetten a játékokhoz készített alkalmazás, a telefonra szerelhető extra, Gameshark által kitalált és fejlesztett hűtő, és még kismillió más extra, meglepetés. És hogy mindez mennyibe kerül? Nem sokba! A 64/6 GB-os változat 230 euróba, a 128/6 GB-os változat pedig 250 euróba fog kerülni. A globális forgalmazás már elindult, igaz, egyelőre csak külföldi oldalakról rendelhető meg. Reméljük, hogy egy-két hónapon belül a hivatalos magyar forgalmazás is elindul, de egyvalami biztos: a POCO nagyon magasra tette a lécet ezzel a telefonnal, amit a többi gyártó csak nagyon erőlködve tud majd megugrani. Ha minden jól megy, és a készülék a gyakorlatban is jól fog teljesíteni, akkor a POCO X3 NFC 2020-ban a középkategória koronázott királya lesz.

x3nfc4thumb.jpg