A SteelSeries egerei sosem a túlcsicsázott megjelenésükről voltak híresek, nem kivétel ez alól a Prime+ sem, melyet esportolókkal karöltve terveztek a cég mérnökei. A dizájn ilyenformán (és neve alapján aligha meglepő módon) a Prime örökséget viszi tovább: sallangmentes forma minden kéztartás számára, emellett ultrakönnyű, strapabíró és elképesztően precíz. Szlogenje szerint versenyre és győzelemre termett, de mint tudjuk, a kákán is lehet csomót keresni.

Nincs itt semmi látnivaló

A rágcsáló kellő távolságból szemlélve szimmetrikusnak tűnhet, holott nem az: erősebben csapott jobb fele, és bal oldalt található kettő hüvelykujj-gombja jobbkezes kialakításról árulkodik. Emellett kifejezetten a hüvelykujj számára egy kis mélyedés is akad, ami bármilyen jelentéktelennek tűnik, a csúszásmentes felülettel együttesen garantálja, hogy az el ne csússzon a helyéről. Eltávolítható, harisnyázott kábele szelíd kis extra, a könnyebb hordozhatóság mellett más funkciója, előnye nincs. Összességében pedig egy kellemes, közepes méretű egérhez van szerencsénk, mely hosszában, szélességében és gombjai elhelyezkedésében az arany középutat járja. Magyarán minden kéztartásnak megfelelő a kialakítása, persze előfordulhatnak szélsőséges esetek, mert nincs két egyforma mancs, de a többség számára kényelmes lesz a Prime+.

pc-guru-steelseries-prime02.jpg

A könnyed és gyors mozgathatóságot teflontalpacskái mellett mindössze 71 grammos össztömege is segíti. Fő gombjai 100 millió (!) kattintásra hitelesített opto-mágneses kapcsolókkal rendelkeznek, és a SteelSeries Rival 5 tesztje során már dicsért TrueMove Air még precízebb változatát, a TrueMove Pro+ érzékelőt kapjuk (tulajdonképpen egy módosított PixArt szenzor), mely 18000 DPI érzékenységre képes, 450 IPS sebesség és 50 G-s gyorsulás mellett. Előbbi a konzisztens, minél kisebb látenciával rendelkező kattintásokért felel, míg utóbbi érezhetően feszes, pontos érzékelést biztosít. Görgője a megszokott, „darabos” mozgással pont megfelelően kontrollálható, az egéren egyedül ez kapott RGB LED megvilágítást, de talán elleszünk anélkül is, hogy egy karácsonyfát szorongatnánk a markunkban.

Mindemellett a SteelSeries GG szoftveréből részletesebben is felkonfigurálható minden, amire szükségünk lehet. Megjelenésében egységes, a Rival 5-éhez hasonlóan könnyen áttekinthető, egyértelmű, egyetlen ablakból elérhető minden. Az érzékenység 50 DPI-s egységenként állítható, a polling rate automatikusan a legmagasabb értéken, a szögsimítás, gyorsulás-lassulás kikapcsolva – nagyon nem is kell hozzányúlni, a többség számára a meghatározott értékek az alapértelmezettek. Az egér egyetlen profil tárolására képes, a többit innen tudjuk aktiválni, illetve az egyedi extra funkciók is innen kezelhetők.

pc-guru-steelseries-prime01.jpg

Van más is

Na de miben más ez, mint a „sima” Prime? Összesen két dologban, melyekre akkor derül fény, ha az egér feldobja a talpát – ezúttal szó szerint, ugyanis az alján vehetjük észre a különbséget. Egyrészt kapunk a dedikált DPI-kapcsoló mellett egy kis OLED kijelzőt, mely a DPI kapcsoló nyomkodására reagálva kijelzi az aktuálisan beállított érzékenységet, illetve statikus üdvözlőképernyőjét testre is szabhatjuk a SteelSeries GG szoftverében. Továbbá egy dedikált lift-off szenzor is a rágcsáló része, mely azt hivatott elemezni, hogy mikor emeljük fel és helyezzük vissza az egeret, és eszerint aktiválja vagy deaktiválja a fő érzékelőt, ezáltal elkerülve a kurzor bemozdulását.

Ez papíron tök jól hangzik, de nálam valahol hiba csúszott a gépezetbe és váratlan időközönként kapcsolta ki az egérmozgást, hiába állítottam magasra vagy alacsonyra az emelési magasság szintjét, így kénytelen voltam a szoftverben teljességgel kilőni ezt a funkciót. Nem sikerült kiszűrnöm, hogy az egérpadom (nélküle is produkálta ugyanezt) vagy a firmware, urambocsá’ hadonászási szokásaimnak köszönhetően jómagam vagyok a ludas ebben az anomáliában. Plusz amíg elvileg „működött”, addig sem láttam áldásos hatását kifejteni, a kurzor ugyanúgy berezgett az emelgetések következtében.

pc-guru-steelseries-prime06.jpg

De akárhogyan is legyen, jelen formájában a két plusz funkció közül az egyik így fölösleges, a másik pedig haszontalan, ilyenformán a felár mellett nem látom a létjogosultságát a döntésnek, hogy a „sima” Prime helyett a Prime+-t válassza bárki is. Persze a firmware frissülhet, de nekem a tapasztalat és nem a feltételezés alapján kell ítélnem, így azt kell mondanom, hogy a SteelSeries Prime+ is nagyon jó, de azt az 5-6 ezer forintos felárat abszolút nem éri meg „butább” kistestvére mellett.