A TP-Link termékeit bemutató előző cikkünkben azt tárgyaltuk ki, miért érdemes a legújabb, IEEE 802.11ax szabványt használó routerekre váltani (röviden és tömören gyorsabbak, hatékonyabbak és különböző technológiai újításoknak hála a szomszédos vezetéknélküli hálózat és a túl sok kliens sem zavarja össze őket), most pedig a gyártó néhány konkrét modelljét is elővettük, hogy lássuk, mire lehet érdemes lecsapni a bőséges kínálatból.

tp-link-ax-router-promo-06.jpg

TP-Link Archer AX10

A Wi-Fi 6 szabvány előnyeit elnézve az emberben könnyen az a kép alakulhat ki, hogy ez egy felsőkategóriás technológia, azonban szerencsére ez egyáltalán nem így van. Ezt bizonyítandó, a TP-Link kínálatában is találni belépő kategóriás AX routereket, az Archer AX10 pedig tipikusan ilyen modell, méghozzá a jobb fajtából. A letisztult, elegáns és fekete készülék kinézetre nem túl tolakodó, így a lakás bármely pontján kényelmesen el lehet helyezni, azonban a visszafogott külső mögött egy több mint korrekt belső lapul, hála a routerben található hárommagos, 1,5 GHz-es processzornak.

Az Archer természetesen rendelkezik a Wi-Fi 6 szabvány minden előnyével, azaz gyorsabb és stabilabb hálózatot biztosít, mint elődei, ez azonban még egyáltalán nem minden. A készülék négy antennájának és a beamforming technológia támogatásának köszönhetően elég nagy területet le tud fedni, és az sem jelent neki nagy problémát, ha egyszerre több tucat kliens kell kiszolgálnia. Ráadásként pedig a beállítása sem egy nagy kaland: a Tether app segítségével pár perc alatt belőhetünk mindent a mobilunkról, és már indulhat is a játék.

A TP-Link Archer AX10 hazánkban nagyjából 20 ezer forint környékén kapható.

tp-link-ax-router-promo-07.jpg

TP-Link Archer AX73

Amennyiben a belépőszintnél egy kicsit komolyabb routert keresünk magunknak, akkor az Archer AX73 modellre lehet érdemes egy hosszabb pillantást vetnünk. Ez a router már kinézetére is jóval agresszívabb, mint az Archer AX10, ráadásul a különleges mintázat a burkolatán nemcsak esztétikai célokat szolgál, hanem egyben a szellőzőfelületet is megnöveli 167 négyzetcentiméterre, így garantálva, hogy az AX73-nak a túlmelegedés miatt sose kelljen visszafognia magát.

De persze a jobb hűtés csak a jéghegy csúcsa. Az Archer AX73 emellett ugyanis félelmetesen gyors  (akár az 5378 Mbps sebességet is elérhetjük vele), akár 8K-s felvételek streamelésére is alkalmas lehet, és a HomeShield megoldásnak hála a DDos támadások ellen is remekül védve van. És még a hatótávjára sem lehet panasz: 6 antennájával hatalmas Wi-Fi lefedettséget biztosít, amit bátran ki is használhatunk, ugyanis az Archer AX73 egyszerre akár 200 klienst tud kezelni, ami azért mindenképp egy tekintélyt parancsoló szám.

A TP-Link Archer AX73 ára hazánkban 43 ezer forint környékéről indul.

tp-link-ax-router-promo-08.jpg

TP-Link Archer AX11000

Ha pedig tényleg egy vérbeli játékra kihegyezett routerre vágyunk, akkor az Archer AX11000 lesz az ideális választás. Ez a modell már kinézetében is a hamisítatlan gamer termékeket idézi agresszív vonalvezetésével, letört éleivel és fekete-piros színkombinációjával, a teljesítménye pedig abszolút illik ehhez a vad külsőhöz. Hogy mást ne mondjunk, összesen több mint 10 Gbps-os sebességével ez a leggyorsabb gamer router a gyártó kínálatában, ami garantálja, hogy egyetlen kiélezett kompetitív meccset se bukjunk el az akadozó net vagy a durva lag miatt.

Az Archer AX11000 ráadásul a puszta gyorsaságán túl egy sor hasznos funkcióval érkezik, amikről szintén hiba lenne megfeledkezni. A Game Protector például védi a hálózatunkat egy továbbfejlesztett HomeCare biztonsági rendszer segítségével, míg a Game Statistics a valós idejű késleltetést, a játék időtartamát és a rendszerhasználatot szemlélteti egy könnyen áttekinthető irányítópulton. Azonban a legérdekesebb funkciónak így is a Game Accelerator mondható, ami felismeri, hogy mivel toljuk épp, és ennek alapján optimalizálja a játékfolyamokat.

A TP-Link Archer AX11000 hazánkban jelenleg nagyjából 151 ezer forint környékén kapható.

tp-link-ax-router-promo-09.jpg

Ilyen termékekkel nem lehet mellényúlni

Mindent összevetve mi azt tapasztaltuk, hogy a TP-Link fenti három routere tökéletesen megállja a helyét játék közben. Persze minél mélyebben nyúlunk a zsebünkben, annál jobb teljesítményt kapunk, de már a belépő kategóriás Archer AX10 is egy abszolút korrekt modellnek mondható, amivel jelentősen feldobhatjuk a gamer hálózatunk teljesítményét.

Mi a teszt során természetesen elsősorban a multis címeket próbálgattuk a routerekkel, melyek a CS:GO, a Rainbow Six Siege és a Call of Duty: Warzone meccsek alatt is remekül bírták a strapát, de akkor sem estek kétségbe, ha a GeForce Now segítségével nekiálltuk a Cyberpunk 2077-t a legmagasabb grafikai beállításokkal és bekapcsolt sugárkövetéssel streamelni. Épp ezért, ha valaki új routert keres magának, a TP-Link termékei között biztos megtalálja a neki való hardvert, legyen szó akár a belépőszintről, akár valami komolyabb darabról.